Și iată că după doi ani de activitate am ajuns la articolul cu numărul 500. Ura, ura, ura! Pentru acest articol special, am decis să fac o retrospectivă a filmelor care s-au strecurat pe sub radarul nostru cinematografic, atât al meu cât și al vostru. Ca de obicei, bag scuza aia că fie nu am avut timp să le văd, fie nu am fost în dispoziția necesară, doar ca să încheiem cu formalitățile. Majoritatea titlurilor de pe această listă reprezintă filme care nu au apărut la noi la cinema (cu excepția lui Get Out și poate a câtorva ce au rulat la diverse festivale) dar care sunt valabile pentru vizionare, dacă știți unde să căutați. Țin să vă reamintesc totuși că filme-recomandate.ro este un site informativ, a cărei principală funcționalitate este să vă recomande filme cât mai bune posibile, sau să vi le semnalizeze pe cele de care ar trebui să vă feriți. Normal că opiniile exprimate aici sunt pur subiective așa că rămâne la latitudinea dumneavoastră dacă le veți și vedea sau nu.
Bun, acum că am zis tot aveam pe suflet, să trecem la treabă. Așa cum ziceam, mai jos nu se vor regăsi producțiile AAA cu buget de blockbustere ci mai degrabă producțiile care fie nu au avut campanii publicitare reușite, fie nu au avut loc de alte filme, dar care cu siguranță nu ar trebui să ne lipsească din colecția de filme bune vizionate. Fără a avea nici o ordine anume în minte, iată 21 de filme pe care probabil le-ați ratat în 2017.
1. Get Out
Nu am nici o scuză în privința acestui film. L-am ratat la cinema, considerându-l doar un horror oarecare, cu toate că deja veneau semnale tot mai puternice că nu e deloc cazul. L-am tot amânat pe parcursul anului căutând momentul potrivit să îl vizionez, dar nu s-a potrivit nici cum cu moodul meu. Debutul lui Jordan Peele, din duetul de comedie Kay & Peele, este unul aproape perfect. Cred că absolut nimeni nu se aștepta în momentul în care Jordan a zis, o să fac un film horror, ca acesta să fie bun. Dar uite că Peele a reușit să combine momentele comice cu momentele tensionate, reușind un posibil cel mai bun debut regizoral al anului, unul care deja este nominalizat la tot felul de premii importante. Good job Jordan Peele!
2. The Florida Project
Filmul acesta a apărut prin Octombrie dar încă nu l-am prins să îl văd pe undeva. Și din trailer se vede că este un film interesant, care sărbătorește viața, un coming of age emoționant, care ne arată viața de zi cu zi a unei mame care, chiar dacă nu are o situație socială strălucită, încearcă să îi ofere copilei sale o copilărie normală. Willem Defoe face un rol senzațional, dar și copiluța este impresionantă în rolul ei.
3. A Ghost Story
Unul din cele mai originale filme independente apărute anul acesta, A Ghost Story îi vede pe Casey Affleck și pe Rooney Mara, un cuplu ce locuiesc liniștiți, despărțiți de o pierdere tragică. Bărbatul moare într-un accident dar se trezește sub formă de fantomă, prinsă pe pământ, și revine să o vegheze pe fosta lui soție. Este o dramă cu un subiect interesant dar și o meditație asupra pierderii. Casey Affleck petrece majoritatea filmului acoperit de un cearceaf alb din cap până în picioare, dar cu toate astea reușește să aducă emoție personajului interpretat.
4. It Comes at Night
Un horror psihologic de calitate, care te va ține în suspans la tot pasul sau cel puțin asta promite acest film. Joel Edgerton parcă apare peste tot în ziua de azi, oferind roluri de calitate dar și regizând diverse proiecte de ale sale. Lăudat în general de lume, există totuși și câteva voci minoritare care critică pasul lent al acestui film și povestea întortocheată.
5. Good Time
2017 a fost un bun pentru Robert Pattinson, care încă încearcă să se distanțeze de stigma pusă de rolul vampirului strălucitor din Twilight asupra carierei sale. Zic că a fost un an bun pentru că acesta nu e singurul film din listă în care este lăudat de critici pentru prestația sa foarte bună. Filmul în sine este o tentativă a unui individ de a-și scoate fratele din pușcărie după ce un jaf de bancă nu a mers conform planului.
6. Wind River
Wind River are ca protagoniști doi Avengeri și anume Hawkeye și Scarlet Witch, pardon, Jeremy Renner și mezina familiei Olsen, Elizabeth. Un specialist în vânătoare și un agent FBI fac echipă pentru a rezolva cazul morții unei tinere dintr-o rezervație de indieni, dar se vor trezi în curând luptând pentru viețile lor.
7. The Beguiled
Sofia Coppola regizează această dramă-thriller de epocă, în care un soldat unionist rănit în război, ajunge într-o pensiune pentru domnișoare. Acesta este tratat de personalul acestei locații dar în curând tensiunile sexuale vor face locul geloziei printre membrele casei. Filmul se bucură de o distribuție de excepție alături de Collin Farrel, Nicole Kidman, Kirsten Dunst și Elle Fanning.
8. Brigsby Bear
Acest filme reușește să încânte în ciuda unei premise destul de întunecate, păstrând mereu un aer de optimism. Kyle Mooney, cel care a scris și scenariul, este poate unul dintre cei mai neînțeleși comici de la Andy Kaufman încoace iar acest film este plin de umorul său bizar dar în cele din urmă caraghios.
9. Chuck
Cu toate că a trecut neobservat din cauza concurenței în weekendul de deschidere, Chuck este povestea omului care l-a inspirat pe Stallone cu personajul Rocky Balboa, și anume Chuck Wepner, mândria orășelului Bayonne, New Jersey, un boxer amator, ales special dintr-un număr foarte mare de pugiliști, pentru a boxa împotriva legendarului Muhammad Ali.
10. The Foreigner
Ce e asta, un film cu Jackie Chan în 2017, ce, mai trăiește omul ăsta? Da, trăiește bine mersi și încă scoate câteva filme pe an, cu toate ca a încetinit vizibil. Nu și aici însă, pentru că în loc de personajul său obișnuit de nice guy, Jackie este un fost agent secret, actualmente retras, a cărui fiică este omorâtă într-un atentat terorist în Irlanda, iar el vine cu tot ce are după oamenii responsabili și nu se va opri până ce nu îi va vedea pe toți spulberați. Am înțeles că a surprins pe mulți acest film așa că iată-l aici pe listă.
11. Lady Bird
Da, Lady Bird reprezintă uriașa surpriză a anului, din nou, ca și Get Out și Molly’s Game, regizat de un debutant în postura de regizor. Mă rog regizoare. Această peliculă a luat prin surprindere pe toată lumea, devenind pentru un moment filmul cu critici perfecte pe pretențiosul Rotten Tomatoes (până ce s-a trezit unul să îi dea o notă proastă). Este un coming of age sublim, cu o Saorise Ronan ce face rolul vieții ei. Cu siguranță vom vorbi de filmul ăsta la premiile Oscar așa că ați face bine să îl vedeți până atunci.
12. A Taxi Driver
Includ și un film sud coreean pentru că da, recunosc, am devenit un mare fan al acestora datorită filmelor constant bune scoase de acolo. În încercarea de mă ține la curent, am dat peste acest film în care strălucește Song Kang-Ho în rol de șofer de taxi, care trebuie să plimbe un reporter german venit în Coreea pentru a raporta evenimentele sângeroase din 1980, și anume revolta Gwanju și mișcarea pro democrație în care peste 600 de civili și-au pierdut viața după conflicte cu forțele armate coreene.
13. I, Tonya
Un alt film despre care cu siguranță vom discuta în viitorul apropiat, I Tonya ne oferă un alt punct de vedere asupra incidentului în care patinatoarea Nancy Kerrigan a fost atacată de un individ necunoscut aparent la ordinele rivalei sale Tonya Harding. Povestea este spusă prin perspectiva Toniei, o femeie ce încearcă să se descurce cum poate mai bine, în ciuda faptului că are o mamă exigentă, un soț violent și este înconjurată de personaje idioate. Margot Robbie face un rol excelent.
14. The Meyerowitz Stories (New and Selected)
Un film interesant, aparent bun cu Ben Stiller, Dustin Hoffman și Adam Sandler… CE??? Film bun și Adam Sandler nu s-au mai întâlnit în aceeași propoziție de prin anii 90, credeam că este un caz iremediabil pierdut. Da aparent există și asemenea păsări rare și atunci trebuie apreciate. Am tot sărit peste film datorită titlului care nu îmi zicea nimic și faptul că era prezent și domnul Sandler pe acolo dar pentru că a generat suficientă vâlvă acest film, propun să îi dăm o șansă.
15. Mindhorn
Un film britanic peste care am dat destul de random în timp ce întocmeam această listă, mi s-a părut suficient de interesant să îl includ aici. Un fost actor care și-a avut perioada de glorie prin anii 70, cunoaște un mic reviriment al carierei odată ce un criminal periculos cere poliției ca Mindhorn să se ocupe special de cazul său.
16. The Lost City of Z
Al doilea film de pe această listă cu Robert Pattinson, v-am zis că băiatul trage din greu să face uitată experiența Twilight. De data asta avem un rar film de aventură bazat pe fapte reale, în care un explorator britanic, Percy Fawcett, interpretat de Charlie Hunnam, pornește într-o expediție prin sălbăticia Amazonului, prin anii 1900, în căutarea unui oraș maian pierdut și a posibilelor bogății ce ar putea fi găsite acolo. Din distribuție pe lângă cei doi mai fac parte Tom Holland și Sienna Miller.
17. Battle of the Sexes
Și observăm că filmele bazate pe tenis încep încet încet să revină la modă (oare au fost vreodată?). De data asta vorbim despre o înfruntare epică dintre Billie Jean King și Bobby Riggs, una dintre cele mai vizionate partide de tenis din toate timpurile dintre o jucătoare activă și un jucător retras. Pe lângă că aceasta a fost un magnet publicitar, a avut și repercursiuni adânci în ceea ce privește felul în care urmau să fie remunerate jucătoarele profesioniste. Avem și doi actori ce fac niște roluri minunate în persoana lui Emma Stone și a Steve Carell.
18. Victoria and Abdul
Povestea unei relații de prietenie interzise, dintre o regină Victoria aflată spre finalul vieții, și un tânăr chipeș indian, un emisar al coloniilor imperiale indiene. Acesta ajunge în anturajul reginei, pe care o învață o grămadă de lucruri pe care aceasta nu și le-ar fi închipuit niciodată. Este un film despre prietenie pură, inocentă, dus în spate de monumentala Judi Dench.
19. God’s Own Country
Dar ce avem aici, artsy fartsy cu gay, da ai înnebunit măi omule? Nu prea pentru că nu avem aici varianta britanică a lui Brokeback Mountain dar avem un român, Alec Secăreanu, care a prin un rol de mare profil internațional despre care criticii au doar cuvinte de laudă, așa că ar trebui să ne mai și mândrim că exportăm talent.
20. Detroit
Katryn Bigelow revine cu o nouă dramă inspirată din fapte reale, și anume revoltele sângeroase din Detroit și își fixează atenția asupra unui incident aparte care a arătat perfect situația socială înflăcărată de atunci. Raidul motelului Algiers care organiza o petrecere la care participau oameni de culoare, este tulburată de asaltul forțelor de ordine care au făcut nenumărate victime printre participanți. Este un film greu de digerat, mai ales dat fiind natura reală a violenței.
21. I Don’t Feel at Home in This World Anymore
O comedie neagră trăznită în care o tipă, Ruth, sătulă de indiferența forțelor de ordine, pornește într-o aventură alături de vecinul ei obsedat de muzică metal și de karate, pentru a-și recupera bunurile furate în urma unui jaf. Filmul este un comentariu pertinent la adresa indiferenței și ostilității mundane ale oamenilor, un film independent în toată puterea cuvântului, cu o tonalitate schimbătoare, dar mereu aproape de spectatori.
O lista interesanta de recomandari. De unele chiar nu am auzit pana acum. Apreciez filmele care ne pot ajuta sa ne dezvoltam personal prin lectiile de viata ce le transmit.