Loading...

American Fiction (2023)

by Adrian Solomon, februarie 26, 2024

Recomandare – musai!

Gen: Dramă
Regie: Cord Jefferson
Distribuție: Jeffrey Wright, Tracee Ellis Ross, John Ortiz, Erika Alexander, Leslie Uggams, Adam Brody, Issa Rae, Sterling K. Brown
Durată: 1 h. 57 min.
Rating IMDB: 7.5

Despre: Thelonious „Monk” Ellison este un romancier de culoare / profesor de literatură care , frustrat de inegalitățile și de barierele cu care confruntă, scrie un roman la mișto ce evocă toate stereotipurile pe care albii le așteaptă de la negrii, doar pentru a se trezi că acel pseudo roman devine extrem de popular peste noapte.

Rant: American Fiction este un film relativ interesant, care pune degetul pe rana deschisa a mentalității americanilor albi atunci când vine vorba de a face față trecutului lor, în special în ceea ce îi privește pe concetățenii lor de culoare. Cu toate că filmul funcționează mai mult ca o dramă de familie în aparență, este de fapt o satiră acidă la adresa societății, în care oamenii de culoare nu se pot distinge decât prin întruchiparea stereotipurilor în care aceștia au fost încadrați. Filmul nu se ferește deloc din a spune lucrurilor pe nume și acest lucru îi conferă acel dram de must-see pe care filmele nominalizate la Oscar trebuie să aibă.

Jeffrey Wright face un rol fabulos de om exasperat de situația în care se află, și anume el este un romancier care publică cărți complexe, care te pun pe gânduri. Cu toate astea, vânzările cărților sale sunt insignifiante iar el simte că are un blocaj inspirațional. Nu îl ajută nici faptul că își pierde cumpătul în timpul unei lecturi, în fața unor studenți woke-progresivi, incredibil de dobitoci, care se ofensează la simpla prezență a cuvântului infam care începe cu n, în ciuda faptului că aceștia nu sunt de culoare, iar mediul în care este folosit este unul literar. Conducerea îi propune acestuia să ia un mic concediu și să își revadă familia, lucru care se și întâmplă. Ajuns acasă, acesta încearcă să se reconecteze cu toți cei pe care i-a lăsat în urmă atunci când a ales să își urmărească cariera de scriitor – profesor, dar resimte crăpăturile familiei: mama este în pragul demenței cu episoade din ce în ce mai îngrijorătoare, fratele lui mai mic – un doctor plastician, tocmai ce a divorțat după ce a ieșit la iveală ca fiind gay, sora lor fiind singura cu care Monk poate interacționa nestingherit. În tot acest tumult, el descoperă o altă romancieră care scrie ceea ce el numește a fi literatură second-hand, care glorifică viața de ghetou și împinge în față stereotipurile comunității negro. Revoltat de succesul pe care aceasta îl are și scârbit de faptul că indiferent de ce scrie, el este aruncat în același raft numit generic – scriitori negri, el publică sub pseudonimul Stagg R. Lee (care are o anumită conotație istorică în contextul în care este folosit) o carte scrisă la mișto, în care aruncă toate stereotipurile posibile, carte care se bucură de un succes masiv, spre disperarea lui profundă.

Oricând apare câte un film care își mai bate joc de frivolitatea mișcării woke, a acestor liberali progresivi cu creierul neted, pentru minte este un motiv de veselie iar momentele de exasperare ale protagonistului confruntat cu aceste monumente ale prostiei, sunt fără îndoială cele mai bune din film. Nu cred că o să câștige ceva la Oscaruri, poate la scenariu adaptat, dar filmul merită văzut.

2 Comments


  • Intr-adevar, "American Fiction" este un film impresionant, care aduce la lumina probleme importante ale societatii americane. Este o satira inteligenta, care te face sa te gandesti la modul in care am fost conditionati sa percepem diferitele comunitati. Jeffrey Wright este izbitor in rolul lui Monk, un om cu adevarat complexat de mediul in care traieste. Filmul ne aduce in fata ochilor realitatile dureroase cu care se confrunta aceasta comunitate si cui ii trebuie mai multa drama decat cea reala? Recomand acest film tuturor celor care vor sa inteleaga mai bine problema discriminarii si stereotipurilor si care apreciaza o satira bine pusa in scena. Un must-see pentru mine!

  • American Fiction este un film care iti trezeste cu certitudine un amestec de emotii si te face sa reflectezi asupra societatii noastre actuale. Cu o distributie de exceptie, regia lui Cord Jefferson aduce in fata ecranului o drama profunda si necesara. Subiectul abordat, al stereotipurilor si inegalitatilor rasei negre in America, este explorat intr-un mod satiric si acid, atragand atentia asupra mentalitatilor inca ancorate in trecut. Jeffrey Wright da viata personajului principal, un scriitor exasperat de situatia in care se afla si care isi gaseste un refugiu intr-un pseudonim si un roman la misto care devine un fenomen de succes rapid. American Fiction este un must-see pentru toti cei care vor sa priveasca dincolo de aparente si sa fie constienti de problemele societatii in care traim.

Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arhive