Recomandare – decent!
Gen: Fantasy, Drama
Distribuție: Ricky Whittle, Emily Browning, Crispin Glover, Bruce Langley, Yetide Badaki, Pablo Schreiber, Ian McShane
Nr. sezoane: 3
Nr. Episoade: 26
Durată episod: 60 min.
Statut: serial în desfășurare
Rating IMDB: 7.8
Despre: Shadow Moon mai are câteva zile de servit în pușcărie și apoi se poate întoarce la nevasta sa. Din păcate, în ziua când iese din închisoare, el primește vestea că soția lui a murit. Hoinărind prin America, el se întâlnește cu un individ mai în vârstă, care se recomandă a fi Mr. Wednesday, și care vine cu o propunere, ca Shadow Moon să îi devină servantul personal în timpul unei lungi călătorii de-a lungul și latul Statelor Unite. Shadow acceptă și în curând se trezește aruncat într-o lume bizară, o America alternativă, o Americă a zeilor vechi, ajunși odată cu diversele popoare ce locuiesc pe acest continent, zei care sunt într-un conflict mocnit cu noua generație de zei, mai sofisticați, mai moderni, mai accesibili și mult mai prezenți.
Rant: Din câte știu (și asta pentru că încă nu am apucat să o citesc) cartea pe care serialul se bazează este extrem de populară, devenită deja un cult printre cititorii de romane fantasy. Neil Gaiman, unul dintre cei mai buni promovatori ai acestui gen literar, a dus genul într-o cu totul altă direcție față de high-fantasy-ul lui Tolkien, R.A. Salvatore sau Robert Jordan, preluând multe teme moderne și prezentându-le un pic altfel, făcând audiența contemporană să se identifice mai mult cu personajele din paginile romanelor sale.
American Gods, așa cum ne spune și titlul, ne prezintă războiul dintre zeii Vechi și zeii Noi din America. Dacă cei vechi sunt în majoritatea importați odată cu diversele popoare ce au poposit pe țărmurile Americii (vikingii l-au adus pe Odin, sclavii africani pe Anansi, est europenii pe Czernobog și pe cele trei surori Zorya), așa cum ne este prezentat prin diverse inserturi expoziționale, care ne informează despre originea lor, cei noi sunt creații indigene, aduse de nevoile lumii prezente, cum ar fi Mr. World (zeul globalizării), Technical Boy (zeul tehnologiei) și zeița Media.
Acest serial este o adaptare a best-sellerului cu același nume scris de Neil Gaiman. Serialul este destul de violent, fiind arătate multe scene grafice de violență sau sex, așa cum îi stă bine oricărui serial în zilele de azi. Totuși, el face un pas mai departe și te aruncă într-o lume populată cu personaje destul de stranii, care pentru a le înțelege, ai avea nevoie de un minim de cunoștințe în ale zeilor din alte culturi față de cele cu care suntem noi obișnuiți. Astfel cu toții cred că am auzit de panteonul grecesc cu ai săi Zeus, Hera, Athena sau Afrodita, sau cu corespondentele lor romane. Tocmai de aceea Gaiman nu a inclus aceste personaje în carte și a optat pentru a ne face cunoscuți zeități precum Odin, Bilquis – The Queen of Sheba, zeiță a fertilității, Anansi – originar din Ghana, Mad Sweeny – un leprechaun irlandez, Czernobog – zeu slavic, Toth și Anubis – zeități egiptene și mulți alții. Este chiar un deliciu pentru cunoscători să încerci din ponturile oferite de serial să îți dai seama cine e cine.
Totuși, pentru a nu ne lăsa complet în întuneric, fiecare episod începe cu o scurtă prezentare a cum au ajuns diverse zeități în America, de exemplu Odin a fost adus un grup de vikingi iar Anansi a fost adus odată cu sclavii africani.
Serialul este unul dintre cele mai stilizate nebunii văzute anul acesta, și defapt chiar și în ultimii ani, asigurându-se că are de tooate, violență grafică, nuditate și foarte multe lucruri ascunse, dezvăluite treptat, pe măsură ce Shadow, avatarul nostru, se cufundă din ce în ce mai mult în această lume bizară, atipică.
No Comments