Loading...

Arlington Road (1999)

by Adrian Solomon, aprilie 5, 2021

Recomandare – musai!

Gen: Thriller neo-noir
Regie: Mark Pellington
Distribuție: Jeff Bridges, Tim Robbins, Joan Cusack, Hope Davis, Robert Gossett
Durată: 1 h. 57 min.
Rating IMDB: 7.2

Despre: Un profesor de istorie a cărei nevastă a murit servind interesele țării, devine din ce în ce mai paranoic față de noii săi vecini, crezând despre ei că sunt mai mult decât ceea ce par a fi.

Rant: Încă un film clasic care simt că s-a cam pierdut în negura istoriei în ciuda subiectului încă relevant pe care acesta îl abordează, Arlington Road este  neo-noir de excepție, care ne arată cât de ușor ne putem înșela asupra oamenilor din jur și cât de eficient poate fi manipulată media pentru a răspândi fire narative false.

Jeff Bridges îl interpretează pe Michael Faraday, un profesor de istorie văduv. El predă cursuri despre terorism la universitate și deseori crede că investigațiile purtate în anchetarea unor cazuri de atentate teroriste locale, au fost superficiale iar adevărul este diferit față de ce ni s-a prezentat. Salvând un copil de la moarte, el îi întâlnește pe părinții acestuia, familia Lang, proaspăt mutată pe strada sa. Între Lang și Michael începe să se înfiripeze o amiciție, mai ales că băieții lor devin cei mai buni prieteni peste noapte. O serie de mici neconcordanțe în afirmațiile lui Oliver Lang, îl fac pe Michael să devină din ce în ce mai suspicios față de noul său vecin, convins că acesta ascunde ceva. Și cu cât sapă mai mult, cu atât lucruri mai bizare ies la suprafață.

Filmul este ancorat de două prestații magnifice, pe de o parte Jeff Bridges interpretând un om care se dezintegrează sub ochii noștri, strivit de convingerile sale paranoice, pe de altă parte Tim Robbins, un om de rând extrem de degajat, dar cu un licăr amenințător în privire. Cei doi cară filmul în spate și te fac să uiți de implauzabilitatea ultimelor scene, motiv de critică negativă printre criticii care au strâmbat din nas în momentul apariției filmului.

Personal consider că atât timp cât filmele nu își arată vârsta prin efecte speciale (de obicei primele care îmbătrânesc urât și fac multe pelicule nevizionabile pentru publicul tânăr) ele pot fi încă numai bune de urmărit și în zilele noastre, în special când mesajul este atât de puternic și relevant iar finalul reușește să te ia prin surprindere și să te lase într-o profundă stare meditativă, așa cum o face și Arlington Road.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.