Loading...

Black Cat, White Cat Original (aka. Crna macka, beli macor) (1998)

by Adrian Solomon, august 30, 2021

Recomandare – esențial!

Gen: Comedie neagră, Dragoste
Regie: Emir Kusturica
Distribuție: Bajram Severdžan, Srđan Todorović, Branka Katić, Florijan Ajdini, Ljubica Adžović, Zabit Memedov, Sabri Sulejmani, Jašar Destani, Stojan Sotirov, Predrag-Pepi Laković, Predrag-Miki Manojlović
Durată: 2 h. 08 min.
Rating IMDB: 8.1

Despre: Matko și Zare sunt tată și fiu ce locuiesc pe malul sârbesc al Dunării și care se ocupă cu contrabanda de benzină și găinării mărunte. Matko are o combinație de îmbogățire rapidă dar planul îi este dat peste cap și se trezește dator unui gangster volatil.

Rant: Black Cat, White Cat sau așa cum știm prea bine, Pisica albă, pisica neagră, este unul dintre cele mai bune filme din filmografia lui Emir Kusturica, un regizor special, cu o viziune unică, aparte. Acesta știe cum să surprindă cel mai bine spiritul balcanicilor, văzut de obicei prin ochii mult iubiților săi țigani sârbi (de-a lungul articolului voi folosi acest termen pur și simplu pentru că așa este folosit și în film). Pentru orice est-european, filmul este esențial, deoarece sunt șanse mari ca măcar o temă prezentată să îi fie familiară și să-i rezoneze undeva la corazon. Pentru vestici însă, am văzut mulți critici care habar nu au de specificul zonei, și care au înfierat filmul pe unde l-au prins.

De fapt această peliculă nu ar fi trebuit să existe. După ce a câștigat Palme d’Or-ul în 95 cu filmul Underground, Kusturica a început să fie atacat de mai multe persoane publice din Franța, iar în curând, valul de critici și contestatari la adresa sa s-au înmulțit, lucru ce l-a determinat pe acesta să își anunțe retragerea din cinema la doar 41 de ani. Însă el s-a răzgândit și a revenit cu un documentar despre muzica țigănească numit Muzika Akrobatika, care mai apoi s-a transformat în filmul nostru de față.

Traducerea literală a filmului ar fi Pisica neagră, Motan alb (așa cum ne este exemplificat și în film). În el, este descrisă în cel mai idilic mod posibil, viața contrabandiștilor de pe malul sârb al Dunării, surprinsă în perioada embargoului iugoslav, când oamenii erau obligați să se descurce fiecare cum poate. Printre aceștia, Matko și fiul său Zare, trăiesc într-o casă care a văzut zile mai bune de pe un ponton, casă care reprezintă și centrul operațiunii lor. Aceștia sunt printre cei mulți care se ocupă cu contrabanda, cumpărând benzină și alte produse pe mărci. Da, avem de a face cu o Europa pre-UE, când mai exista Iugoslavia și marca germană era pentru est-europeni cam ce este euroiul acum. Dar Matko este lacom și are în cap doar combinații, așa că alături de Zare, cei doi îi fac o vizită lui Grga Pitić, un gangster bătrân, imobilizat într-un scaun cu rotile, care a fost prieten bun cu tatăl lor, pentru a-i propune să investească într-o combinație. Combinația cu pricina înseamnă mituirea unor vameși pentru a face pierdut un tren cu zece vagoane de benzină, lucru ce l-ar fi făcut bogat peste noapte. În combinație el îl mai cuprinde și pe Dadan, un prieten din copilărie ajuns mare gangster, iubitor de cocaină și de femei de moravuri ușoare. Dar când planul îi este dat peste cap, iar pentru a-și răscumpăra investiția, Dadan îi propune lui Matko să îl însoare pe Zare cu sora lui mai mică.

Filmul este plin ochi de situații supra-realiste, personal mereu având imprimat pe retină prestația magică a cântăreței Medusa, porcul care roade din Trabant, sau fanfara atârnată de copaci. Nu cred că am mai văzut vreun actor de aici în alte filme, dar distribuția este perfectă, fiindu-mi greu acum să îmi imaginez vreun alt Dadan decât Srđan Todorović, sau un alt Matko decât Bajram Severdžan, cei doi fiind literalmente varianta umană a motanului alb și a pisicii negre. Cu toate astea, cel mai important rol în film este cel al muzicii, omniprezentă în viața țiganilor, așa cum bine reiese din aproape fiecare cadru. Personal consider coloana sonoră a acestui film drept una dintre cele mai bune din toate timpurile.

Black Cat, White Cat o fi un produs al unei alte epoci, dar ilustrează la fel de bine și astăzi lăcomia umană, ingeniozitatea nativă a țiganilor și spiritul lor liber.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.