Loading...

Civil War (2024)

by Adrian Solomon, aprilie 21, 2024

Recomandare – musai!

Gen: Thriller, Dramă
Regie: Alex Garland
Distribuție: Kirsten Dunst, Wagner Moura, Cailee Spaeny, Stephen McKinley Henderson, Sonoya Mizuno, Nick Offerman
Durată: 1 h. 49 min.
Rating IMDB: 7.6

Despre: Într-o Americă dezbinată și aflată în mijlocul unui război civil, un grup de reporteri de război pornesc într-o călătorie periculoasă pentru a-i lua un interviu președintelui, înainte ca rebelii să ajungă la Casa Albă.

Rant: Regizorul-scenarist Alex Garland, cunoscut publicului pentru titlurile sale provocatoare precum Ex-Machina, Anihilation sau 28 Days Later, revine pe marile ecrane cu un nou film care deja se dovedește a fi extrem de diviziv și polarizant, și anume Civil War. Regizorul englez a pornit de la o idee apărută în media britanică după izbucnirea conflictului dintre Israel și Palestina, și anume că ce ai face dacă războiul s-ar duce la tine acasă. Acesta recunoaște că pentru majoritatea americanilor și a europenilor, războaiele și în general conflictele armate sunt chestii pentru care eventual dai un hashtag și verși o lacrimă în stil emoji și apoi îți vezi mai departe în tihnă de traiul cotidian, și vine cu scenariul unei Americi divizate. La începutul filmului, diviziunea deja s-a produs, în mare parte pricinuită de un președinte imbecil cu apucături tiranice, aflat la al treilea mandat, care pe lângă faptul că a dispus de FBI și a asmuțit armata asupra civililor, mai are timp și de discursuri patriotarde în timp ce America arde. Există acum patru facțiuni principale, atentatori suicidali înfășurați în steaguri americane, soldați îmbrăcați în cămăși hawaiene, pe scurt, un adevărat pandemoniu. În mijlocul acestor evenimente se regăsesc Lee Smith, o reporteră veteran cu o prestigioasă carieră în spate (inspirată de Lee Miller, un fotograf celebru al celui de-al doilea război mondial), colegul ei Joel, un corespondent Reuters, Sammy, mentorul acestora și tânăra aspirantă în ale fotografiei Jessie Cullen. Planul lor este unul deosebit de îndrăzneț și periculos, practic să ajungă la Casa Albă, un loc unde reporterii au ajuns să fie împușcați la prima vedere, și să îi ia un interviu în exclusivitate președintelui, înainte ca acesta să fie capturat de forțele rebele. Cam acesta ar fi pe scurt povestea filmului, unul care sincer a fost fals publicizat, acesta oferind total altceva decât la ce se așteptau oamenii.

În an electoral, unde unii susținători din ambele tabere au ajuns să zică că oricare candidat va ieși, riscul de a se produce un război civil este iminent, apariția acestui film s-ar putea zice că ar fi profetică … dacă filmul insista asupra războiului civil în sine, sau dacă ar fi despicat firul în patru arătând cauzele sau măcar dacă s-ar fi legat în mod vădit de vreun partid sau altul. Vedem atât oameni ce par a fi republicani, care execută civili cu cea mai mare nonșalanță, după un scurt proces bazat pe felul în care arată omul și de unde provine acesta, dar vedem și oameni ce par a fi liberali, care execută prizonieri de război cu o la fel de mare nonșalanță, filmul ne-riscând să ne arate mai mult decât atât în ce privește incriminarea celor participanți. Filmul este de fapt un soi de scrisoare de dragoste către reporterii de război, totul fiind observat prin lentila camerei lor, într-un mod detașat, în care contează doar subiectul surprins pe aparat și ca poza să dea cât mai bine. Nu avem discuții filozofice despre cine are dreptate sau nu, dar avem tips and tricks cum să îți developezi filmele în lipsa unei camere obscure. Și nu pot să zic că am fost deranjat de pasul extrem de lent al filmului, dar parcă nu a fost ceea ce mă așteptam să fie. Cu toate astea, cinematografia a fost la un nivel ridicat, iar coloana sonoră este una dintre cele mai bune auzite recent prin filme.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.