Recomandare – esențial!
Gen: Space Western, Neo-noir
Studio: Sunrise
Nr. sezoane: 1
Nr. Episoade: 26
Durată episod: 24 min.
Statut: serie completă
Rating MyAnimeList: 8.76
Despre: Seria urmărește aventurile echipajului de vânători de recompense a navei Bebop, un grup mereu flămând și în căutare de bani, în ciuda abilităților deosebite ale membrilor săi, agilul Spike Siegel, calculatul Jet Black, escroaca amnezică Faye Valentine, hackerul Edward și câinele super-inteligent Ein.
Rant: În așteptarea lansării adaptării live-action a acestui serial, produsă de Netflix, am decis să revizionez ceea ce pentru mine a însemnat în mod indubitabil, unul dintre cele mai bune animeuri din toate timpurile. Cowboy Bebop reprezenta, conform creatorului său, Shinchiro Watanabe, un nou gen de anime, iar, cu toate că această laudă era o exagerare la timpul respectiv, iată cum această serie a rămas inegalabilă până în această zi, fiind la fel de relevantă astăzi, așa cum era acum aproape 21 de ani.
Drumul spre lansare nu a fost ușor, mai ales că inițial, compania Bandai îl angajase pe Watanabe să producă un serial care să le vândă jucării, spunându-i că atât timp cât ai ceva nave spațiale în el, poți să faci ce te taie capul. Lucru pe care acesta l-a și făcut, spre stupefacția companiei atunci când a văzut primele episoade și a anulat de îndată programul. Noroc cu compania soră, Bandai Visual, care a simțit măreția din produsul lui Watanabe și a decis să îi acorde deplină încredere să își ducă viziunea la îndeplinire. Lucrând cu o adevărată echipă de legende a industriei, acesta a creat un anime în care fuzionează o mulțime de genuri, de la western, la space opera, acțiune, arte marțiale, dramă, thriller neo-noir, comedie și altele. Această împletire de elemente, făcută atât de bine și de convingător, oferă animeului acel sentiment de atemporal, de mereu proaspăt, ceea ce îl recomandă vizionării și în zilele noastre.
Watanabe a dorit să vină cu un răspuns eternelor space-operas, el propunând simplul în detrimentul grandiosului. De fapt, tot serialul Cowboy Bebop este unul al contrastelor, al alăturării a două sau mai multe elemente care în teorie nu ar funcționa, dar care în practică se potrivesc de minune. Iar niciunde îmbinarea de muzică și fler cinematografic nu a fost mai evidentă ca în produsul de față (singurul lucru la care mă pot gândi în acest moment ar fi Baby Driver, un film făcut după ce regizorul Edgar Wright avea deja concepută în cap întreaga coloană sonoră). Responsabilă principală pentru acest lucru a fost Yoko Kanno, compozitoarea și interpreta coloanei sonore, alături de trupa ei The Seatbelts. Conform acesteia, muzica a fost primul element din serial la care s-a început lucrul, înainte de finalizarea multor personaje sau aspecte ale poveștii. Deseori aceasta propunea piese muzicale înainte ca Watanabe să apuce să facă episodul, doar pentru ca mai apoi acesta să modeleze întregul episod în jurul piesei primite. Acest dialog dintre cei doi, pe care Watanabe l-a descris ca fiind „de neiertat și de neacceptat în industrie”, s-a dovedit a fi un real succes pentru show.
Pentru a sublinia distanțarea față de genul space-opera, un gen în care fiecare își are propriul rol de la care nu se poate abate, Watanabe s-a folosit de juxtapunerea cuvintelor cowboy și bebop, pentru a-și descrie propria viziune, cowboy pentru natura idilică, western pe care o evocă iar bebop, un stil de jazz rapid bazat pe improvizare, în care participanții se secondează unul pe celălalt, nimeni cu un rol specific, exact ca membrii echipajului navei Bebop.
Seria ne prezintă aventurile unui grup eclectic de vânători de recompense, unul mai diferit de celălalt, dar care împreună funcționează. Ne aflăm în anul 2071, în spațiu, la 50 de ani după ce un accident a făcut pământul să nu mai fie locuibil, forțând astfel omenirea pe plantele din sistemul solar. Cursa pentru spațiu s-a încheiat, marile planete locuibile au fost colonizate, conceptul de țară a dispărut. În acest context, rata criminalității a crescut exponențial, forțând singura forță de protecție, agenția ISSP, să aprobe folosirea vânătorilor de recompensă. Unul dintre mulții candidați este și Spike Siegel, un individ calm, dar extrem de priceput în artele marțiale și folosirea armelor de foc, cu un trecut misterios, precum și partenerul acestuia, fostul inspector ISSP, Jet Black. Aceștia sunt singurii membrii ai echipajului navei Bebop, mereu flămânzi și cu mai multe datorii decât oportunități de face bani cu adevărat din această meserie. Necazurile lor se înmulțesc atunci când la bordul navei se vor instala rând pe rând alte personaje, precum escroaca amnezică Faye Valentine, hackerul androgin Edward precum și câinele Welsh Corgi modificat genetic, Ein. Aventurile lor îi vor purta prin tot sistemul solar, deseori scoțându-le în cale figuri familiare din trecutul lor, ocazii pentru ca noi spectatorii să decojim personajele de noi și noi straturi de intrigă, și să le aflăm astfel poveștile personale, dar și să atașăm irecuperabil de aceștia.
Structura episodică a seriei face vizionarea extrem de facilă cu toate că nu aș numi-o printre preferatele mele, dar și așa avem câteva episoade care conturează o intrigă continuă, centrată în special în jurul lui Spike și a trecutului său de asasin pentru un sindicat criminal, acestea fiind în mare episoadele care vor mișca povestea spre o eventuală concluzie. Fiecare episod este legat tematic de un gen muzical așa cum reiese din titlul său. De exemplu Heavy Metal Queen este plin de acțiune, în timp ce (probabil favoritul meu) Ballad of Fallen Angels, este mai elegiac, cu toate că în el avem parte de una dintre cele mai bune secvențe animate din toate timpurile.
Grație temelor sale mai orientate spre un public adult, cum ar fi singurătatea, ennui-ul existențial sau inabilitatea de a scăpa de trecut, seria pare a fi destinată unui public mai matur, dar spiritul jucăuș, acțiunea ocazional frenetică și personajele memorabile, fac ca publicul țintă al acestui anime să fie unul universal. Nu degeaba, Cowboy Bebop a fost responsabil prin anii 2000 de o reintroducere a animeurilor în conștiința publicului vestic, și asta în special datorită unui dubbing de cea mai bună calitate.
Așa că fie vreți să vedeți de ce se va plânge sau de ce se va bucura lumea după data de 19 noiembrie când apare pe Netflix adaptarea live a acestui serial, sau doar doriți să vedeți ceva de calitate garantată, vă propun să încercați acest anime de legendă. Știu că am vorbit atât dar nu am apucat să prezint decât o infimă parte din discuțiile ce pot fi purtate pe baza acestui fenomen, așa că sper că veți face saltul și veți încerca un serial care a dărâmat bariere și preconcepții. Nu îmi mai rămâne decât să vă spun: See You, Space Cowboy!
No Comments