Recomandare – musai!
Gen: Thriller S.F., Mister
Distribuție: Oliver Masucci, Karoline Eichhorn, Jördis Triebel, Louis Hofmann, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Shani Atias, Tamar Pelzig
Nr. sezoane: 3
Nr. Episoade: 26
Durată episod: ~50 min.
Statut: serial complet
Rating IMDB: 8.8
Despre: O serie de dispariții pune pe jar un mic orășel german pe nume Winden. Poliția se dă peste cap pentru a recupera tinerii dispăruți dar totul pare în zadar. Lucrurile se complică și mai mult când băiatul unuia dintre polițiști dispare și aceste pornește într-o cruciadă proprie de găsire a acestuia. Între timp, un vizitator misterios își face apariția, agitând lucrurile și mai mult iar o peșteră de lângă oraș pare a fi răspunsul tuturor întrebărilor, atât timp cât întrebarea este pusă în mod corect.
Rant: Parcă așteptând apariția celui de-al doilea sezon pentru a avea mai mult material de vizionat, am sărit inițial peste Dark, adăugându-l însă pe lista de vizionare pentru atunci când am chef și timp, acest lucru petrecându-se în cele din urmă săptămâna trecută. Și trebuie să admit ce de la Stranger Things încoace, nu m-a mai captivat atât de mult vreun serial. O să încerc totuși pentru prima parte a acestui rant să mă abțin din a-l compara cu serialul american.
Dark este o poveste matură, despre o comunitate a unui mic orășel german, Winden, dată peste cap de dispariția unui băiat, urmat la scurt timp de dispariția altui băiat. Panica se instaurează asupra localnicilor, care dau vina pe incompetența poliției. Ne sunt introduse rând pe rând personajele, fiecare având un mare semn de întrebare ce plutește asupra lor. Jonas este un băiat recent eliberat dintr-un sanatoriu, după ce l-a găsit pe tatăl său spânzurat în casă. Mama acestuia are o aventură cu Ulrich, un ofițer de poliție și tatăl lui Martha, cu care Jonas a avut o scurtă aventură înainte să fie internat dar care acuma stă cu Bartosz prietenul lui cel mai bun și singurul care îi știe secretul. Dacă aveți impresia ca ce am zis aici este complicat, stați să vedeți când va trebui să jonglați cu membrii a 4 familii, atât din prezent cât și din trecut. Deseori atenția este pusă la încercare și trebuie să îți aduci aminte din ce timeline este un personaj sau altul. Dar acest lucru nu face decât să adâncească mereu misterul și ohooo, avem un mister extrem de spumos, care conține elemente de religie, fizică cuantică și filozofie, toate împachetate frumos într-o poveste captivantă, care indiferent cât de încet se scurge, te va ține mereu în priză cu desele salturi între diverse linii temporale, povestea urmărind practic evenimentele petrecute în 3 ani, 1953, 1986 și respectiv 2019, an în care și începe povestea propriu zisă.
Totul este completat cu un soundtrack pe măsură (practic dacă apare Fever Ray pe coloana sonoră deja știi că ai de a face cu un produs de calitate) și o imagine ce evocă perfect titlul și tonalitatea acestei serii. Actoria este de cea mai bună calitate chit că personal nu am recunoscut nici un actor din simplul motiv că nu urmăresc cinematografia nemțească.
Dacă tot mă refeream la început că serialul seamănă cu Stranger Things, acest lucru nu este deloc întâmplător. Nu doar că cele două sunt produse Netflix originale, dar între ele există o serie de similitudini care, la o primă vedere, te fac să te întrebi dacă nu urmărești o clonă europeană a unui produs american (hah, ar fi o adevărată premieră). Unde Stranger Things vine cu o poveste mult mai S.F., cu monștrii și atmosfera specifică a anilor 80: neoane / synth pop / filme Spielberg, Dark reușește să nu îți atace nostalgia optzecistă ci să fie mult mai cerebral, matur și – până la un anumit punct – mai ancorat în realitate.
No Comments