Recomandare – musai!
Gen: S.F.
Regie: Denis Villeneuve
Distribuție: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Stephen McKinley Henderson, Zendaya, Chang Chen, Sharon Duncan-Brewster, Charlotte Rampling, Jason Momoa, Javier Bardem
Durată: 2 h. 35 min.
Rating IMDB: 8.1
Despre: Nobila casă Atreides primește protectoratul planetei Arrakis din partea Împăratului, un deșert uriaș care sute de ani a fost condus cu un pumn de fier de teribila casă Harkonnen. Arrakis, supranumit și Dune, este casa „melanjului” o mirodenie extrem de valoroasă, a Fremenilor războinici și a giganților viermi de nisip, iar lupta pentru controlul acesteia este extrem de acerbă. În acest decor își face apariția tânărul Paul Atreides, fiul ducelui Leto și a consoartei sale Jessica, un individ care are un destin special, puternic legat de această planetă.
Rant: Dune a fost, este și va fi o carte legendară, o carte de căpătâi pentru oricare fan al genului science-fiction. Puternic inspirată de Lawrence of Arabia dar și de cultura beduină, cartea poate fi văzută ca o alegorie pentru desele invazii pentru petrol; un manifest ecologist; un tratat socio-politic sau o analiză a mesianismului și a religiilor dar și o sursă de inspirație pentru nenumărate alte titluri sau filme, dintre cele mai cunoscute fiind Star Wars. Este o lucrare foarte complexă, care a fost interpretată și re-interpretată, analizată, luată la bani mărunți în cei peste 50 de ani de la apariția sa. Și până acum, s-a dovedit a fi și extrem de greu de adaptat. Pe rând au încercat să o adapteze Alejandro Jodorowsky, a cărui mega-ambiții (muzică semnată de Pink Floyd, Salvator Dali în rolul Împăratului și un scenariu cât o carte de telefon pentru un film de 11-14 ore) s-au lovit de constrângerile financiare ale timpului, și David Lynch care s-a lovit de desele intervenții ale studioului, care i-au negat dreptul la final cut, făcându-l pe regizor să își renege propriul film, și să nu uităm de mini-seria produsă de Sy-Fy în 2000, o adaptare decentă dar pentru televiziune.
Și iată că după îndelungate așteptări și repetate amânări, am avut deosebita plăcere să vizionez adaptarea lui Villeneuve, care nu a dezamăgit absolut deloc. Ceea ce a reușit el este rezultatul muncii unui fan devotat al cărților, pentru că a respectat aproape cu sfințenie materialul sursă, de la poveste, la decoruri, costume, tehnologie și univers. Încet, încet îmi reveneau în minte noțiuni precum melanj, fremeni, mentat, Bene-Geserit, stillsuit sau crysknife (puncte mari pentru traducerea impecabilă în română a multora dintre aceste termene), noțiuni oarecum uitate de ultima dată de când am citit cărțile sau jucat jocurile aferente. Dar bucuria mea s-a dovedit a fi chinul altora, care nu au citit cărțile, și străini de univers, au avut greutate în a primi o asemenea cantitate de informație nouă, cu toate că filmul depune mult efort pentru a te introduce în acest nou univers, practic această Part One servind mai mult ca un preambul pentru ceea ce va urma.
Așadar, povestea pe scurt sună cam așa: Împăratul Padișah Shaddam IV încredințează planeta Arrakis casei Atreides spre administrare și recoltare de spice – melanj, cea mai importantă materie din univers, care ajuta printre altele la prelungirea vieții și, cel mai important, facilita zborurile interstelare. Aceasta este de fapt doar o manevră politică de a se scăpa de una dintre casele considerate periculoase regimului său, pentru că planeta este inospitalieră, fiind o planetă deșert, populată doar de triburi de nomazi numiți Fremeni și de viermi de nisip gigantici și cel mai important, aflată până nu demult în mâna casei Harkonnen, dușmani de moarte ai casei Atreides. Printre cei care se pregătesc de mutare se află și Paul Atreides, un tânăr extrem de inteligent, cu o curiozitate debordantă și, cel mai important, posesor al învățăturilor mamei sale, Jessica, o fostă membră a ordinului Bene-Gesserit, un ordin matriarhal care conducea universul din umbră și care printr-un program de breeding atent controlat, încerca să dea naștere unui Mesia atotputernic, Kwisatz Haderach. Și nici ce aterizează bine casa Atreides pe Dune, că și încep problemele pentru ei, de la ostilitatea localnicilor, la facilitățile în paragină lăsate de cei de dinainte și la constanta teamă de spioni și trădători.
Așa cum ziceam, filmul adaptează doar jumătate din carte și, cu toate că mi-a plăcut în mod excepțional și cred că este un film musai de vizionat, simt că există și o serie de probleme. Dar să luăm mai întâi părțile pozitive, evident cinematografia superbă așa cum ne-a obișnuit deja Villeneuve, orchestrația atât de familiară deja a lui Hans Zimmer (care fiind fan Dune, și-a dorit atât de mult să facă parte din proiect încât a renunțat să colaboreze cu regizorul său preferat, Nolan, la ultimul film al acestuia, Tenet). Filmările s-au făcut atât în Norvegia pentru planeta Caladan, cât și în Iordania, ca un omagiu adus filmului Lawrence of Arabia, la rându-i filmat în același deșert. Costumele sunt foarte bine realizate iar ornithopterele – aparatele de zbor cu aripi, arată așa cum mi le imaginam încă de când citeam cărțile, așa că din punct de vedere tehnic, filmul este ireproșabil.
Primele scârțâituri se simt însă de la tona de expoziție cu care te inundă prima parte a filmului, un chin pentru cei care nu sunt dispuși să asimileze atâtea noțiuni noi. Fiind doar prima parte, există și câteva personaje care efectiv dispar în mijlocul poveștii fără un avertisment sau fără ca noi să mai știm nimic de ei, probabil pentru a apărea în partea a doua. Iar aici există un alt mare semn de întrebare, oare vom avea o partea a doua? Până la ora scrierii acestui articol (cam la două zile de la lansarea simultană HBO Max și cinematografe) nu era nimic concret. Se pare că executivii de la WB au încercat să îl liniștească pe Villeneuve, punând ca singură condiție performanța filmului pe HBO Max și nu raportarea la întreg box-office-ul, și așa ciuntit de pandemie și de de lansarea simultană, lucru cu care regizorul a fost în complet dezacord, acesta insistând că filmul a fost creat special pentru a fi văzut la cinematograf (e adevărat!) iar vizionarea pe televizoare îi duce din farmec (la fel de adevărat!). Iar dacă nu o mai primim o parte a doua atunci cam tot filmul ăsta a fost degeaba iar noi avem un nou caz Justice League care să ne facă zilele amare.
Dar să sperăm că până la urmă mai marii WB vor vedea necesară producerea acestei continuări iar noi vom primi în sfârșit povestea completă, în viitorul cât mai apropiat (sper eu).
Ah era să închei și să uit să pomenesc despre distribuție. Îndrăznesc să zic că avem de a face cu una dintre cele mai ambițioase distribuții, actorii fiind aleși în mod inteligent, cu Timothée Chalamet și Zendaya care să aducă în cinematografe și publicul tânăr, care poate nu s-ar fi sinchisit de film în alte circumstanțe. Îndrăznesc să zic că nici unul nu mi s-a părut că ar fi rupt gura târgului, Zendaya apărând fix 3 minute iar Chalamet nepicând prea bine pe rol în ciuda talentului său actoricesc de netăgăduit (poate o să obișnuiesc mai mult cu el în partea a doua, când și dacă o apărea). În schimb Rebecca Ferguson – Jessica, Oscar Isaac – Leto Atreides, și în special Stellan Skarsgård – Vladimir Harkonnen, fac niște roluri fenomenale. Și când credeam că scăpăm de politicile woke ale Hollywoodului, pac, bagă un gender-swap cu obligatoria negresă pe rolul cercetătorului ecolog imperial și Arbitru al Schimbării, dr. Liet-Kynes, dar sincer să fiu, trece atât de neobservată schimbarea încât nici nu am băgat de seamă până la final.
Dune este un film făcut în special pentru fanii cărților și pentru fanii filmelor S.F, un film eveniment, care trebuie neapărat vizionat la cinema pentru o experiență cât mai completă.
No Comments