Recomandare – musai!
Gen: MCU, Super-eroi, Aventură, S.F., Acțiune, Comedie
Regie: James Gunn
Distribuție: Chris Pratt, Zoe Saldaña, Dave Bautista, Karen Gillan, Pom Klementieff, Vin Diesel, Bradley Cooper, Sean Gunn, Chukwudi Iwuji, Will Poulter, Elizabeth Debicki, Maria Bakalova, Sylvester Stallone
Durată: 2 h. 30 min.
Rating IMDB: 7.9
Despre: Timpurile liniștite experimentate de Gardieni în baza lor din Knowhere sunt întrerupte abrupt când un atac violent îl lasă pe Rocket în stare critică. Aflați într-o cursă contra-cronometru, echipa Gardienilor ajutați de câțiva aliați surpriză, pornesc într-o misiune disperată de a salva viața bunului lor prieten și camarad, înfruntându-l pe The High Evolutionary, cel de care se leagă cele mai negre zile din viața lui Rocket.
Rant: Se pot spune foarte multe despre universul MCU, care a avut puncte înalte memorabile, dar și multe coborâșuri, acestea dominând în special Phase 4 și începutul de Phase 5, primul fiind inundat de o puzderie de filme și seriale ale căror singur scop era să transmită cu disperare mesajul wokist al corporației Disney, în detrimentul formării unui cadru solid care să stea la baza fazelor următoare. Singura constantă în tot acest timp, a fost povestea celei mai improbabile echipe de super-eroi, Gardienii Galaxiei, a căror șarm și chimie au fost evidente încă de la primul film, și care au reușit să mențină ștacheta ridicată dea-lungul tuturor aparițiilor lor, fie că acestea s-au produs în propria lor trilogie de filme + episod special de Crăciun, sau în aparițiile lor din Infinity War, Endgame și Thor 4. Totul poate fi creditat lui James Gunn, probabil singurul regizor care a reușit să își păstreze libertatea creativă intactă. Umorul său aparte precum și felul tradițional în care își prezintă personajele, toate cu propriile lor slăbiciuni și anxietăți, pe care le pot depăși doar lucrând ca o echipă, modul în care sunt prezentați ca o familie disfuncțională, au făcut ca această echipă să iasă drept cea mai simpatizată din tot acest univers MCU, iar faptul că acest veritabil cântec de lebădă pentru echipa noastră îndrăgită, coincide cu plecarea lui Gunn spre tabăra inamică, pentru a ajuta la restartarea universului filmelor DC, nu poate decât să sporească sentimentul de melancolie pe care filmul te face să îl trăiești.
Cu siguranță, concluzia acestei trilogii nu este cel mai recomandat punct de intrare pentru noi veniți. Ar trebui văzut până și specialul de Crăciun pentru a înțelege câteva lucruri, cum ar fi că Gardienii și-au stabilit sediul central în Knowhere, locația Colecționarului din primul film, sau revelația că Peter Quill și Mantis sunt frate și soră. Ca de obicei, Gunn asociază filmelor sale niște coloane sonore superbe, care servesc și poveștii, în cazul de față, filmul începând pe melodia Creep a celor de la Radiohead, iar în prim plan fiind Rocket. Acest lucru reflectă identitatea acestuia, care mereu s-a simțit un intrus, un ciudat între ciudați. De fapt întreg filmul este ancorat în povestea dureroasă a lui Rocket, pe vremuri un experiment făcut de un despot maniacal cu un complex dumnezeiesc numit The High Evolutionary, care dorea să redea perfecțiunea lumii din jur. După ce Rocket este rănit mortal de un atac asupra bazei lor, colegii acestuia pornesc într-o misiune contra-cronometru pentru a-și salva camaradul. Acesta este și un prilej pentru ca filmul să ne prezinte trecutul tragic al ratonului, în diverse scene de flashback. Echipa din prezent, Gardienii conduși de Peter și acompaniați de amnezica Gamora (impropriu spus amnezică ci de fapt versiunea ei din trecut care nu pricepe de ce sunt atât de legați de ea membrii Gardienilor, în special Peter), pornesc prin univers, spre cele mai viu colorate locații văzute în ultima vreme, pentru a descoperi indicii ce ar duce spre vindecarea lui Rocket. Fie ca e o stație de cercetare sub forma unui organism viu, sau o planetă numită Counter-Earth, locuită de specii evoluate de animale, James Gunn a dat frâu liber imaginației sale debordante și ne servește un adevărat festin vizual.
Personajele sunt respectate de regizor, nu le pune în situații umilitoare doar pentru a trimite un mesaj, au cea mai organică evoluție din tot ce a scos MCU, și toți au ajuns aici la finalul poveștii lor, cel puțin cea spusă de James Gunn. Așa cum ziceam, personajul central este de această dată Rocket, cu povestea lui tragică dar și cu rezoluția sa de a-i nu mai fugi de trecut. Acesta este interpretat magnific de Bradley Cooper, care reușește să ofere complexitate emoțională rolului. Peter este încă distrus de dispariția și mai ales de reapariția Gamorei, motiv pentru care a ajuns să își înece amarul în alcool. Dacă mulți s-ar fi gândit că povestea de reconectare între Peter și Gamora a trecutului, va fi povestea principală a filmului, ei bine, nu acesta este cazul, iar la final realizăm și de ce. Gamora cea din trecut, este acum parte din echipajul Ravagers, din care făcea parte și Yondu și Peter la începutul poveștii, și nu pricepe de ce se dau de ceasul morții Gardienii pentru a salva, ceea ce este în concepția ei, un simplu animal de companie. O bilă ce poate fi considerată neagră, ar fi faptul că peisajul a ajuns a fi aglomerat de personaje, iar Gunn nu are când să le folosească pe toate la adevărata lor valoare, ajungând să sacrifice din timpul alocat lor. Astfel Drax , Nebula, Groot și Mantis nu sunt la fel de bine explorați, cu toate că și ei ajung fiecare la o rezoluție a poveștii lor. Adam Warlock, interpretat bine de Will Poulter, este și el interesant ca și personaj, fiind creat de rasa Sovereign din partea a doua, pentru a-i distruge pe Gardieni. Fiind totuși un produs grăbit, el este cu mintea încă în faza de copil, care încă încearcă să distingă între rău și bine. El este abuzat și exploatat de The High Evolutionary, unul dintre cei mai reușiți villains Marvel, un geniu narcisist, megaloman, care are puternice complexe de zeitate care creează și distruge viața cu un simplu gest, acesta este obsedat de perfecțiune dar și de faptul că un umil raton pe care el l-a creat, a reușit să rezolve o problemă căreia el nu îi putea da de cap, practic principalul motiv pentru care este trimis Adam să îl recupereze pe Rocket la începutul filmului.
Guardians of the Galaxy Vol. 3 pare a fi un film atipic pentru Marvelul din această epocă woke, care îndrăznește să spună o poveste cu personaje suferinde, și nu ne îndoapă pe gât caractere girl-boss, diversitate de dragul bifării unor casete tehnice și alte chestii care ruinează atmosfera. Cu toate că pe alocuri filmul își domolește pasul, acesta înflorește atunci când este haos, când personajele se pot desfășura. Da, se potrivește formulei Marvel, nu prea se abate de la ce suntem obișnuiți, avem chiar și marea bătaie de final împotriva eternului pericol CGI-izat, dar Gunn face ca toate aceste segmente să funcționeze. Este ultimul film a lui Gunn pentru Marvel și, așa cum prevestește un bun amic al acestui site, ultimul film mare al celor de la Marvel. Este de asemenea unul dintre cele mai emoționale filme din serie, cu unul dintre cele mai plăcute echipaje de idioți interstelari. Vizionare plăcută!
No Comments