Loading...

Happening (aka. L’événement) (2021)

by Adrian Solomon, februarie 15, 2022

Recomandare – musai!

Gen: Dramă
Regie: Audrey Diwan
Distribuție: Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein, Sandrine Bonnaire, Louise Orry-Diquero, Louise Chevillotte, Pio Marmaï, Anna Mouglalis, Fabrizio Rongione, Luàna Bajrami, Leonor Oberson
Durată: 1 h. 40 min.
Rating IMDB: 7.4

Despre: O tânără studentă cu aspirații înalte se confruntă cu o sarcină nedorită într-o perioadă când avortul era pedepsit prin lege cu închisoarea.

Recenzie de F.F.:  S- au mai făcut filme despre avort în trecut (de la Celebrul 4,3,2 la recentul Never Rarely Sometimes Always în 2020) și pe când mă întrebam ce se mai poate spune pe marele ecran despre acest subiect ultrasensibil, iată-l pe câștigătorul Leului de Aur de la Veneția, mult aclamatul L’ evenement care reușește să aducă ceva în plus față de filmele menționate anterior. Regizat de Audrey Diwan, bazat pe romanul autiobiografic de Annie Ernaux, filmul reprezintă o experiență profund viscerală, fiind o dramă cu elemente thriller și gore body horror, care ne arată experiența unei tinere femei, singură, fără aliați în lupta înverșunată pentru controlul propriului corp.

Ne aflăm în Franța anului 1963, perioada în care avortul este ilegal, interzis și pedepsit cu închisoarea. Ana (superba actriță Anamaria Vartolomei de origine română, născută în Bacău) este o studentă la Litere, inteligentă, dornică să ajungă scriitoare, cu un viitor strălucit în față, care brusc este umbrit de o șocantă descoperire: este însărcinată. O sarcina nedorită apărută în cel mai nepotrivit moment va duce nu doar la întreruperea vieții sociale și academice, dar și la pedeapsa cu închisoarea în situația unui eventual avort planificat.

Tematică este una complexă și putem intui ce se întâmplă atunci când umanitatea/ compasiunea sunt învinse de către lege. Titlul peliculei este bineînțeles unul metaforic, pe cât de scurt, pe atât de puternic : Întâmplarea/ Evenimentul care poate duce la schimbarea cursului vieții într- o secundă. Anamaria a fost o prezența magnetică pe ecran și nu m- am detașat de personajul ei nici măcar o secundă (ochii ei au fost foarte expresivi). Doresc să o felicit pe această cale și la cât mai multe roluri bune pe viitor.

Când prietenii îți întorc spatele, iar medicii nu te pot ajuta, ce mai rămâne de făcut? Urmăriți acest film (brutal de onest , pe alocuri greu de digerat, dar plin de compasiune) și veți afla.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.