Loading...
Inglourious Basterds (2009)

Inglourious Basterds (2009)

by Adrian Solomon, iunie 18, 2017

Recomandare – esențial!

Gen: Război, Acțiune
Regie: Quentin Tarantino
Distribuție:
Brad Pitt, Christoph Waltz, Michael Fassbender, Eli Roth, Diane Kruger, Til Schweiger, Mélanie Laurent
Durată: 2 h. 33 min.
Rating IMDB: 8.3

Despre: În timpul celui de-al doilea război mondial, locotenentul american Aldo Raine adună laolaltă un grup de soldați evrei cu ajutorul cărora plănuiește să semene teroare și panică în rândul germanilor, atacându-i pe aceștia acolo unde se așteaptă mai puțin. Colonelul Hans Landa este însărcinat să îi vâneze pe aceștia și să îi oprească. În același timp, tânăra Shoshanna pune la cale unul dintre cele mai îndrăznețe planuri, acela de a-l asasina pe Hitler.

Rant: Cel de-al șaselea film a lui Tarantino a fost terminat în 1998 dar amânat zece ani pentru că regizorul nu avea o idee clară cum să termine filmul. Inglorious Basterds a devenit și al doilea cel mai de succes film, după Django, dintre filmele lui Tarantino, adunând 321 milioane de dolari la box office. Filmul venea după un, să îi zicem, dezamăgitor Deathproof, iar publicul era avid după un nou film în stilul specific a lui Tarantino.

Quentin Tarantino, este binecunoscut pentru flerul pa care îl are atunci când distribuie actorii în roluri, mereu reușind fie să revitalizeze cariera unui actor, fie să propulseze în stratosferă nume necunoscute publicului larg. Așa a fost cazul aici cu actorul Christoph Waltz, care îl interpretează cu un aplomb incredibil pe colonelul SS Hans Landa. Atât pentru acest rol cât și pentru rolul vânătorului de recompense din Django Unchained (următorul film a lui Tarantino), Waltz a fost răsplătit câștigând tripleta de trofee Oscar, BAFTA și Golden Globe, pentru actor în rol secundar. Revenind la interpretarea lui Landa, Waltz ne demonstrează măiestria sa în a susține un dialog, Tarantino găsindu-și în el vehiculul perfect pentru a-și exersa acrobațiile verbale atât de interesante și captivante. Nu strică nici faptul că actorul este fluent în germană, franceză și engleză, lucru demonstrat în film cu fiecare ocazie.

Dar asta nu înseamnă că întreg filmul este ancorat de un singur actor. Dimpotrivă, pe lângă Waltz, Tarantino a mai găsit o mână de actori europeni, necunoscuți publicului larg dar vedete la ei acasă, precum Til Schweiger, Melanie Laurent sau Daniel Bruhl. Printre aceștia au mai fost presărate numele grele ale Hollywoodului precum Brad Pitt, Eli Roth, Fassbender sau Mike Myers.

În film regăsim toate lucrurile care îl fac pe Tarantino deosebit și adorat de public. Pe lângă scene de violență sau mexican stand-offs (cum ar fi scena de împușcături din bar) mai avem și nelipsitele dialoguri. Două pot fi evidențiate în film, prima scenă din film cu vizita colonelului Landa la fermierul La Paditte dar și scena jocului de cărți din barul german. Le evidențiez pentru că ambele scene mustesc de o tensiune incredibilă, miza fiind viețile personajelor implicate. Dacă se va face vreodată un top cu acest tip de scene din filmele lui Tarantino, după monologul lui Julius din Pulp Fiction, acestea ar ocupa pozițiile fruntașe.

Chiar dacă filmul prezintă o realitate istorică alternativă, Tarantino o face așa cum știe el mai bine, iar rezultatul este unul dintre cele mai bune filme ale sale.

Recomandări regizori: Quentin Tarantino

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.