Recomandare – decent!
Gen: MCU, Super-eroi, Acțiune
Regie: Shane Black
Distribuție: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Rebecca Hall, Stephanie Szostak, James Badge Dale, Jon Favreau, Ben Kingsley
Durată: 2 h. 10 min.
Rating IMDB: 7.1
Despre: La șase luni după bătălia din New York, Tony Stark suferă de atacuri de panică. El își construiește o grămadă de costume Iron Man, lucru care o supără pe prietena acestuia, Pepper Pots. Un terorist identificat sub numele de Mandarin începe o serie de atacuri cu bombe, iar când unul dintre aceste atacuri îl rănește pe prietenul și bodyguard-ul lui Tony, Happy Hogan, Tony organizează o conferință video în care îl provoacă pe terorist.
Rant: Iron Man 3 este atât primul film din Phase 2 a MCU cât și ultimul din seria dedicată lui Iron Man. Onoarea de a deschide această etapă i-a fost încredințată talentatului Shane Black, un regizor de care personal îmi place foarte mult. Nu știam la momentul vizionării acest lucru, că Shane l-a înlocuit pe Favreau, nici nu eram așa de interesat de MCU ca să fiu sincer până la capăt. Așa că, după vizionarea filmului am fost destul de supărat de felul în care a fost tratat The Mandarin, unul dintre puținii eroi negativi din panoplia de villains a lui Iron Man pe care îi cunoșteam și eu.
Oh Trevor Slattery. Am înțeles abia după revizionare că ideea a fost de fapt una salutară și bine venită. Să explic de ce. Pentru cine nu a văzut încă filmul vă informez că urmează un spoiler major privind sfârșitul filmului. După ce Tony află că de fapt Mandarinul era doar un actor și că în spatele lui se afla de fapt Aldrich Killian, am fost, după cum am menționat deja, destul de supărat. Dar trebuie să ne gândim că elementul mistico/magic încă nu fusese introdus în universul MCU, și să apară brusc un tip care are zece inele magice din care aruncă trăsnete și face tot felu de vrăji, ar fi părut destul de cheesy pentru fanii casual. Așa că l-au învelit bine sub forma unui terorist, imagine ce poate fi ușor regăsită și în realitatea ce ne înconjoară și ne-au servit vechea formulă bait-and-switch, un lucru la care nu se aștepta mai nimeni, fapt ce acuma îmi pare chiar genial. Oricum în ultimul one-shot produs, întitulat All Hail the King, îl vedem pe Trevor la pușcărie cum face cunoștință cu teroarea adevăratului Mandarin. Și să nu uităm că în primul film Iron Man, el era capturat e organizația teroristă Ten Rings, omagiu clar adus Mandarinului.
Bun acuma că mi-am zis păsul în ce privește Mandarinul, să revenim la film. Filmul e o colecție de elemente din diverse povești Iron Man, poate cea mai clară fiind povestea Extremis din 2005-2006, în rest mai apărând The Iron Patriot, ala cum a fost rebotezat War Machine, nume luat din costumul de Iron Man a lui Norman Osborn din seria Dark Avengers, sau organizația A(dvances) I(dea) M(echanics), una din organizațiile clasice ce se i opun lui Iron Man.
Per total, filmul este destul de bun, Shane Black punându-și amprenta de umor caracteristic, evidentă în special în scena de end-credits, care ne arată că tot filmul a fost o poveste spusă de Tony Stark unui Bruce Banner extrem de obosit.
No Comments