Recomandare – decent!
Gen: Comedie romantică
Regie: Jonathan Levine
Distribuție: Seth Rogen, Charlize Theron, O’Shea Jackson Jr., Andy Serkis, June Diane Raphael, Bob Odenkirk, Alexander Skarsgård
Durată: 2 h. 05 min.
Rating IMDB: 6.8
Despre: Fred Flarsky este un ziarist curajos dar foarte intens, care nu se teme să își expună propriile păreri, dar când ziarul la care lucrează este cumpărat de un conglomerat media, el demisionează în semn de protest. Charlotte Field, secretara de stat, profită de faptul că președintele Americii dorește să își înceapă o carieră de actor la Hollywood, și decide să candideze la președenție. Printr-un concurs de împrejurări, Fred va ajunge să îi pregătească discursurile lui Charlotte, iar între aceștia se va naște o adevărată pasiune, pe cât de încinsă, pe atât de nepotrivită.
Rant: 2019 a fost un an propice satirelor politice de orice fel. Jordan Peele a făcut un comentariu acid în ceea ce privește diviziunea socială în thrillerul său Us, The Beach Bum a adoptat o atitudine mai „relaxată” la adresa evenimentelor din 2016 iar Long Shot aduce elemente de rom-com dar și un comentariu puternic la adresa femeilor, mai precis la câte hopuri au ele de trecut pentru a fi acceptate în discuția politică, pe când actorul de seriale TV fără nici o altă calificare, trage sforile lumii din Casa Albă.
Long Shot funcționează extrem de bine în primul rând grație celor două vedete ce ancorează acest film. Seth Rogen, din nou cu un personaj specific (guraliv, cu opinii puternice, limbaj vulgar și o preferință pentru metodele ilegale de recreație) și Charlize Theron, care face cel mai bun rol de comedie al carierei ei, pe post de femeie de succes, care a încearcă imposibilul și anume să fie acceptată într-o lume masculină, ei sunt pilonii centrali care ancorează acest film, formând un duo pe cât de antitetic, pe atât de autentic.
Fred Flarsky (Seth Rogen), tocmai află că ziarul său urmează să fie vândut unui conglomerat media condus de odiosul Wembley Parker (Andy Serkis) și își prezintă demisia pe loc. Petrecând timp în compania celui mai bun prieten al său (O’Shea Jackson Jr.) acesta o descoperă la un eveniment de caritate pe Charlotte Field, fosta sa dădacă și interes romantic al copilăriei sale. Cei doi se reconectează pe ritmuri de nostalgie (Boyz II Men) iar Charlotte, actualmente secretară de stat, decide să îl angajeze pe Fred pentru a o ajuta cu discursurile din cadrul turului global al inițiativei ecologice pe care aceasta dorește să o folosească pentru a o propulsa în cursa pentru președinția Americii. Cei doi vor ajunge să se cunoască mai bine și în cele din urmă să devină atrași unul de celălalt, în ciuda evidentei nepotriviri de imagine și statut social dintre ei.
Bun, deci este clar că filmul urmărește clar niște clișee rom-com stabilite de când lumea, dar o face într-un mod foarte abil, reușind să balanseze momentele de umor cu cele de dragoste, găsind un echilibru aproape perfect. Am deja lăudat pe cei doi actori principali dar trebuie spus că și restul distribuției își aduce din plin contribuția la succesul acestui film. Bob Odenkirk pică perfect pe post de vedetă TV ajunsă președinte care are ambiții chiar mai mari de atât, să devină o vedetă de filme (el însuși făcând trecerea de la seriale TV la filme de lung metraj). O’Shea Jackson, fiul lui Ice Cube cu care seamănă extrem de mult, se face remarcat în special în prima parte a filmului pe post de prieten cel mai bun al lui Fred. Alexander Skarsgård întruchipează un premier al Canadei care pare ființa perfectă, dar care este complet lipsit de șarm. Iar despre Andy Serkis am aflat abia după ce am vizionat filmul că îl interpretează pe miliardarul odios Wembley Parker.
Pentru un rom-com, filmul este foarte nuanțat, evitând să între în capcanele genului. Fie că ne oferă o privire intimă a greutăților cu care se confruntă un personaj feminin puternic (cerințele ridicole pentru a intra în grațiile publicului, de la cu cine se cuplează la cum face cu mâna, sau prezentatori misogini de știri a la Fox News) sau prezintă triunghiul amoros al puterii politice-media-marile afaceri, Long Shot este unul dintre filmele musai ale acestui an, un film care m-a făcut să râd cu lacrimi la anumite poante.
No Comments