Recomandare – decent!
Gen: Super-eroi, Acțiune, Drama
Distribuție: Mike Colter, Mahershala Ali, Simone Missick, Theo Rossi, Erik LaRay Harvey, Rosario Dawson
Nr. sezoane: 2
Nr. Episoade: 26
Durată episod: 50-60 min.
Statut: serial complet
Rating IMDB: 7.3
Despre: Chiar dacă nu se prea pomenește decât fugitiv și prin diverse aluzii despre evenimentele serialului Jessica Jones, unde Luke Cage și-a făcut debutul, acest serial vine să stabilească o identitate aparte primului erou care acceptă să își dezvăluie identitatea. Dacă Daredevil preferă să lupte din umbre. iar lui Jessica Jones nu îi se prea potrivește eticheta de eroină, în schimb Luke Cage își îmbrățișează această identitate, nu prea secretă. Sătul de apatia poliției care permite gangsterilor conduși de Cottonmouth, să prospere în bucățica de oraș unde a ales să se retragă după cele petrecute în Jessica Jones, Luke Cage trece la fapte și rând pe rând, îi atacă acestuia toate afacerile. Totul va escalada într=o confruntare mare în care vor fi atrași nu doar cei doi ci și o mulțime alții, unii inocenți, alții nu prea.
De ce să mă uit? Până acuma nici unul dintre serialele cu personaje Marvel produse de Netflix nu au dat chix. Ele stau cocoțate în topurile IMDB și Rottentomatoes printre cele mai bune produse, cel puțin în anii recenți. Profitând de atracția la public a filmelor bazate pe diverși super-eroi, aceștia au pus baza unei colaborări, aparent, deosebit de fructuoase. Cu serialul de față, așa cum am mai menționat, Neflix aduce un omagiu cald erei în care filmele blaxploitation erau în plină floare. Luke Cage aduce aminte de Shaft în multe din secvențe, cu toate că el adaugă propria savoare de black coffee ;).
Sunt făcut o grămadă de referințe la benzile desenate care servesc drept origine. Să nu uităm, Luke Cage a pornit ca un hoț mărunt, trădat de prietenul cel mai bun, care ajunge să înfunde pușcărie unde va fi supus unui experiment, care îl va transforma într-un super-om, având pielea impenetrabilă și căpătând o putere deosebită. În mare cam aceleași chestii se întâmplă și în serial, lucru pe care îl aflăm, cum altcumva, prin intermediul unor flash-backuri. Personajele care populează acest colț de Harlem sunt care mai de care mai pestrițe. Luke Cage este angajatul lui Pops, un fel de bătrânul satului, locație unde și Cottonmouth se ferește să o atace, considerând-o zona neutră a Harlemului. Cottonmouth este înconjurat de o șleahtă de odioși, de la verișoara sa, un animal politic extrem de ambițios, la Shades, trimisul special din partea lui Diamondback, bossul din umbră care controlează întreaga mafie organizată a Harlemului, la diverși trepăduși, fiecare prezentat cum se cuvine, făcându-te să le înțelegi motivațiile. Și aici, producătorii s-au achitat cu succes de găsirea unui tip rău, element mult blamat în filmele Marvel, și anume lipsa unor răufăcători cu adevărat fioroși. Poate faptul că au la dispoziție X episoade în care să ni prezinte așa cum trebuie face ca the bad guys ce apar în aceste seriale să fie extrem de reușiți. Cottonmouth este odios prin acțiunile sale, dar prin intermediul amintirilor unui anume personaj, aflăm că nu el a dorit calea asta, ci i-a fost impusă, lucru care îl umanizează și ajungi până la un punct să îl simpatizezi. La fel și Mariah Dillard, verișoara acestuia, ne dovedește exact până unde ar merge un politician corupt să își protejeze interesele. Să nu mai zic de Shades care, pentru mine, a fost cea mai amenințătoare prezență din serial, cel puțin până la apariția lui Diamondback care e efectiv nebun de legat (și seamănă enorm cu Samuel Jackson).
Dintre aliații acestuia, merită menționați Misty Knight, o prezență importantă din comics, aici o detectivă obsedată de justiție. Revine Claire Temple, care capătă și numele clasic de Night Nurse, chiar dacă e sub formă de ocară din partea unui mafiot. Ea este liantul dintre serii, unitatea de legătură dintre Daredevil, Jessica Jones și Luke Cage. Apare și costumul clasic cu coroană, apărătoare la mâini și cămașă galbenă, sub care ne-a fost prezentat Luke Cage în primele numere în care apărea.
Chiar dacă tonalitatea sumbră s-a păstrat de la serial de serial iar filtrele saturate de gălbeneală au fost utilizate non stop, temele centrale ale celor trei sunt cât se poate de diferite. Daredevil este luptătorul din umbră, a cărui identitate nu trebuie aflată sub nici o circumstanță. Jessica Jones, anti-erou absolut, căreia îi pasă prea puțin de meseria de eroină sau de identități secrete, a avut de a face cu depășirea traumelor, abuzuri emoționale și viol, pe când Luke Cage are ca temă centrală lupta pentru dreptate sub orice formă, accentuată de clash-ul dintre filozofiile lui Misty și Luke.
În așteptarea lui Danny Rand – Iron Man, care trebuie să apară prin primăvară, mă declar mulțumit de acest serial, aștept eventuala continuare și nu în ultimul rând, cândva prin 2017, apariția colaborării dintre cei patru și anume The Defenders.
PS: Era să uit să menționez coloana sonoră care este absolut fantastică. Avem diverse stiluri specifice Harlemului și locuitorilor săi, totul culminând, cel puțin pentru mine și fanul din mine, cu apariția lui Method Man, care și bagă niște versuri la cald.
No Comments