Loading...

O privire amplă asupra MCU (Marvel Cinematic Universe)

by Adrian Solomon, februarie 11, 2016

Preambul sau cum s-a ajuns aici

MCU este probabil cea mai atrăgătoare ofertă atunci când vine vorba de ”shared universe”, adică un univers cinematic, în care eroi din diferite filme interacționează, se ajută, apar în filmele celuilalt și așa mai departe. Au mai existat și alte tentative, Tarantino chiar a încercat să facă așa ceva la un moment dat cu filmul ”Vega Brothers”, unde intenționa să reunească personajele lui John Travolta din ”Pulp Fiction” și Michael Madsen din ”Reservoir Dogs”. Din păcate această idee nu a mai ajuns și pe peliculă, dar oricum rămășițe din această intenție au rămas în filmele lui Quentin. Există elemente care să le interconecteze, dar o să revin asupra lor cu altă ocazie. Suntem aici să vorbim de seria mea favorită de filme până la urmă, nu?

Probabil ar trebui să începem cu o scurtă istorie. Chiar dacă la început, compania se numea Timely Comics, iar apoi a devenit Marvel Comics, trebuie spus că are în subordine o pleiadă întreagă de eroi, unii proprii, unii copiați după alții deja existenți în proprietatea DC Comics, marea companie rivală a acestora. Să nu uităm că sub steagul DC Comics se aflau personaje celebre precum Superman, Batman, The Flash, Green Lantern sau gruparea de eroi Justice League.

La un moment dat, datorită unor dificultăți financiare, Marvel Comics s-a văzut nevoită să își vândă dreptul la anumite titluri, lucru care a dus la o mare brambureală pentru toți cei care știu că X-Men fac parte din universul Marvel, așa că de ce nu îi vedem luptând alături de Avengers, așa cum o fac adesea în comics. Acest lucru se datorează acelor vânzări de care am pomenit înainte, lucru care înseamnă că dreptul de a face filme cu anumite personaje nu revine lui Marvel. Astfel că, la înființarea studiourilor de film Marvel, aceștia s-au văzut puși într-o dificultate în a alege un erou reprezentativ, pe baza căruia să pornească acest univers comun, sus-menționații X-Men fiind în posesia studiourilor FOX, iar Spider-Man în posesia lui SONY.

Bun, și noi cu cine votăm?

Filme cu personaje create de Marvel au existat încă din 1986, pentru cinema (Howard the Duck) și 1977, pentru televiziune (Hulk și Spider-Man). Nu erau chiar cele mai de calitate produse, dar existau în conștiința cinefililor. Problema cu drepturile de folosire a unor personaje a apărut după acele vânzări. Ia să vedem care personaj a aterizat în curtea cărei companii.

20-th Century Fox are probabil cea mai mare bucată de eroi și a produs atât cele mai bune serii de filme (X-Men) cât și cele mai proaste (Fantastic Four). Practic acest studio poate face filme cu:

  • The Fantastic Four (Reed Richards, Sue Storm, Johnny Storm, Ben Grim și toate personajele care vin din paginile lor, cum ar fi Dr. Victor Von Doom, Silver Surfer sau Galactus). Au fost produse 3 filme până acum și anume: Fantastic Four, Fantastic Four – Rise of the Silver Surfer și rebootul Fantastic Four (2016), toate eșecuri la box-office.
  • X-Men, și aici sunt incredibil de multe personaje care se regăsesc sub această denumire, inclusiv termenul de mutant, care este exclusiv pentru FOX, neputând fi utilizat de Marvel. Dacă ar fi să enumerăm câțiva mai importanți, aceștia ar fi: Professor Xavier, Magneto, Mystique, Cyclops, Jean Grey, Beast, Nightcrawler, Angel și așa mai departe. Filmele produse până acum sunt: X-Men 1, X2, X-Men 3 – The Last Stand, X-Men – First Class, X-Men – Days of Future Past și în curând va apărea X-Men – Apocalypse.
  • Wolverine, care face parte din seria X-Men, dar a ajuns datorită popularității masive de care se bucură, să aibă propria serie, care se intersectează ocazional cu seria principală X-Men. Filmele cu părosul nostru prieten sunt: X-Men Origins – Wolverine, The Wolverine, cu al treilea film în proces de producție. 
  • Deadpool, care tocmai a lansat un film excepțional de amuzant, dar care a mai avut o nefericită prezență în X-Men Origins – Wolverine.
  • Cable, personaj important în galeria X-Men, care încă nu a fost folosit de studiouri, cu toate că fanii doresc foarte mult apariția acestuia și aparent va fi unul din personajele producțiilor viitoare.

Sony Pictures a reușit poate cea mai importantă achiziție care a generat 5 filme, toate cu succes la box-office. Spider-Man/Peter Parker și toată galeria de aliați (Mary Jane Watson, J. Jameson, Gwen Stacy) și inamici (Green Goblin, Lizard, Venom, Sandman, Rhino, Electro) au garantat succesul acelor filme de care spuneam: Spider-Man 1, 2, 3, The Amazing Spider-Man 1, 2. Vestea importantă a anului trecut a fost că Sony și-a dat acordul ca Marvel Studios să folosească acest personaj, pentru care a și fost deja planificat un film și o apariție în Captain America – Civil War. 

Mai multe poate lămuri această ilustrație:

Marvel-Characters-Movie-Studio-Ownership

Practic, în ultimii ani, datorită succesului avut cu MCU, Marvel a reușit să își recapete drepturile asupra mai multor personaje, cum ar fi: Daredevil, Elektra, Ghost Rider, Luke Cage, Blade, Hulk (cu toate că există anumite probleme în a-l folosi într-un film de unul singur, drepturile fiind încă deținute de Universal Studios),  și poate cea mai importantă lovitură – Spider-Man.

Hai odată cu MCU

Ok, ok, vă înțeleg nerăbdarea, suntem aici să vorbim despre ce anume cuprinde acest mult lăudat MCU. Kevin Feige, tăticul studioului Marvel și creatorul acestui minunat univers cinematic, a avut o viziune încă dinainte de a apărea primul film produs și a implementat-o exemplar. Ne aducem și acuma aminte cum la finalul primului Iron-Man, Nick Fury îi spunea lui Tony Stark: ”You think you’re the only superhero in the world? Mr. Stark, you’ve become part of a bigger universe. You just don’t know it yet.”, iar acest lucru ne-a condiționat să stăm în sălile de cinema până se termină și creditele de final să nu pierdem acele minute suplimentare cu care ne încântă toate filmele Marvel. Nick Fury a fost, până la Avengers, liantul ce făcea ca acest univers să prindă contur, simpla sa apariție dădea de înțeles că sunt planuri mai mari decât putem noi conștientiza. Și cât de extraordinar a fost acel moment din Avengers, când toți eroii se uneau pentru a înfrunta un pericol mai mare decât tot ce întâlniseră până acum.

Dar să nu credeți că MCU este cuprins doar din filme. Pe lângă câteva seriale produse de postul ABC și centrate în jurul personajelor secundare din filme, cum ar fi Phil Coulson sau Peggy Carter, iată că și Netflix s-a înscris cu succes în acest univers, preluând o mână de eroi situați la un nivel mai stradal, cum ar fi Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage sau Iron Fist. Și ca să completăm lista, mai există niște materiale numite ”One Shot”, prezente pe DVD-urile anumitor filme, care, practic, sunt scurt metraje ce creează legături între filme, precum și câteva comics (benzi desenate), despre care însă nu voi discuta aici. Pentru a păstra lucrurile un pic mai curate, Marvel Studios a structurat întreg universul în Phases (Faze). Să le luăm în ordine.
P.S.: Nu uitați că aveți linkuri spre trailere în titlul fiecărui film.
P.P.S.: Prezentările de mai jos vor conține SPOILERE așa că, grijă!

PHASE ONE

Iron Man (2008)Iron Man
Punctul de pornire și probabil filmul ce a definit acest univers cinematic. Povestea e relativ simplă. Tony Stark, un industrialist miliardar, este răpit și forțat să producă arme pentru o grupare teroristă. El scapă cu ajutorul unei invenții de-a lui, pe care apoi o va transforma în costumul deja celebru și își va asuma identitatea de Iron Man. La final, Nick Fury îl înștiințează de inițiativa Avengers și aflăm de existența organizației SHIELD.
Personaje importante introduse: Tony Stark/Iron Man, Nick Fury, Pepper Potts, James Rhodes, Phil Coulson.
Inamici: Obadiah Stane.

The Incredible Hulk (2008)The incredible Hulk
Care nu are nimic de a face cu Hulk-ul lui Ang Lee din 2003. În schimb, avem o altă poveste, în care Bruce Banner devine Hulk, ca urmare a unei tentative a guvernului de a reînvigora, cu ajutorul radiațiilor gama, programul de super soldați care l-a produs pe Captain America. Bruce devine un fugitiv, dar lucrează în același timp la conceperea unui tratament care să îl scape de Hulk, înainte ca generalul Thaddeus ”Thunderbolt” Ross să îl captureze. Edward Norton îl interpretează pe Bruce Banner în acest film și trebuia să o facă și în restul filmelor, dar a fost înlocuit de Mark Ruffalo.
Personaje importante introduse: Bruce Banner/The Hulk, Tony Stark.
Inamici:
Thaddeus ”Thunderbolt” Ross, Emil Blonsky/Abomination.


One-Shot – The Consultant (2011)
Vă voi face o favoare la aceste filmulețe și o să vă las un link în titlu unde puteți viziona întreg clipul. În acesta avem o discuție între Phil Coulson și Jasper Sitwell, doi dintre agenții SHIELD introduși de filmele de până acuma, care decid să trimită consultantul pentru a discuta o problemă sensibilă cu generalul Thaddeus Ross.

Iron Man 2Iron Man 2 (2010)
Acest film continuă aventurile lui Tony Stark. La șase luni după evenimentele primului film, Tony este în culmea celebrității. Armata americană insistă din răsputeri să obțină tehnologia ”Iron Man”, dar se lovește de refuzul lui Tony. Între timp, de după cortina de fier, inginerul rus Ivan Vanko inventează o tehnologie similară, pe care o folosește într-o vendetă împotriva familiei Stark, pentru care își unește forțele cu rivalul lui Tony, Justin Hammer.
Personaje importante introduse: Tony Stark/Iron Man, James Rhodes/War-Machine, Natasha Romanoff/Black Widow, Nick Fury, Phil Coulson, Pepper Pots.
Inamici: Ivan Vanko/Whiplash, Justin Hammer.

One-Shot – A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer (2011) Aici agentul Phil Coulson, aflat în drum spre locul unde a căzut ciocanul lui Thor, oprește pentru o scurtă alimentare la o benzinărie. Clipul servește mai mult pentru a arăta că Phil nu este doar un simplu birocrat enervant.

Thor (2011)Thor
Acest film are dubioasa onoare de a fi, alături de următorul, printre cele mai slabe filme din oferta MCU. Criticate de mulți că unicul lor scop este de a introduce personajele cheie pentru crearea premisei din Avengers, de multe ori dau impresia că sunt grăbite. În Thor, pe lângă personajul titular, ne mai este prezentat Loki, cel mai mișto villain pe care Marvel a reușit să-l creeze, capitol la care stăm destul de subțire, din păcate. Pentru a-i da o lecție de umilinţă, Odin îl exilează pe fiul său, Thor, din Asgard – tărâmul zeilor scandinavi, în Midgard – lumea oamenilor. Acesta va trebui să se descurce fără puterile sale și să înfrunte atât manipulațiile lui Loki, cât și pericolele lumești, cum ar fi dragostea.
Personaje importante introduse: Thor, Odin, Sif, Volstagg, Heimdall, Jane Foster, Erik Selvig, Phil Coulson, Nick Fury, Clint Barton/Hawkeye.
Inamici: Loki, Laufrey, The Destroyer.

Captain America The First AvengerCaptain America: The First Avenger (2011)
Nu este neapărat cel mai prost film din serie, dar are ghinionul de a exista doar ca expozițiune. Facem cunoștință cu Steve Rogers, un tânăr subțirel, care devine voluntar pentru experimentul Super Soldier, experiment care îl va transforma într-o mașinărie de război. Trimis fiind pe front, acesta, împreună cu o trupă de elită, îi vor pune bețe în roate organizației HYDRA, care este aservită intereselor oculte ale lui Hitler. Să nu uităm că este primul film ce introduce unul dintre ”Infinity Stones”, The Tesseract, un element crucial pentru viitorul seriei.
Personaje importante introduse: Steve Rogers/Captain America, Bucky Barnes, Peggy Carter, Howard Stark, Nick Fury.
Inamici: Johann Schmidt/Red Skull, Dr. Arnim Zola.

One-Shot – Agent Carter (2013) Acest clip o prezintă pe Peggy Carter, la un an după evenimentele din Captain America, blocată într-o slujbă de birou plictisitoare. Asta până într-o zi, când răspunde la un telefon și decide să preia de una singură un caz. Chiar dacă clipul intenționează să facă legătura între Iron Man 3 și Captain America 2, mi se pare mai potrivită includerea lui aici, ca urmare firească a lui Captain America 1. Clipul servește și ca punct de lansare al serialului cu același nume.

The Avengers (2012)The Avengers
Punctul culminant al primei faze, este și filmul care reunea cea mai mare colecție de eroi pe metru pătrat, cel puțin până la acea dată. Loki, lucrând pentru o forță superioară, la acel moment încă necunoscută, fură Tesseractul la care lucra dr. Selvig, și îl folosește pentru a transporta în lumea noastră o armată de extratereștri, Chitaurii, în vederea cuceririi Pământului. Pentru a-l opri, Nick Fury se vede nevoit să asambleze cea mai puternică echipă de eroi și să îi facă să lucreze împreună. Transformarea lui Loki în cel mai îndrăgit villain. Secvențe epice de acțiune, punctate maiestuos de momente amuzante, specifice lui Joss Whedon. Acest film are toate elementele enumerate mai sus.
Personaje importante introduse: Steve Rogers/Captain America, Tony Stark/Iron Man, Thor, Bruce Banner/The Hulk, Clint Barton/Hawkeye, Natasha Romanoff/Black Widow, Nick Fury, Phil Coulson, Maria Hill, Pepper Potts.
Inamici: Loki, extratereștrii Chitauri, Thanos, Erik Selvig.

One -Shot – Item 47 (2012) Un cuplu găsește una din armele Chitaurilor, rămase după invazia New Yorkului, și reușeste să o facă funcțională. Astfel, ei încep să spargă bănci, până vor fi confruntați de agentul Sitwell. Clipul inspiră premisa serialului Agents of SHIELD.

PHASE TWO

Iron Man 3Iron Man 3 (2013)
Probabil cel mai prost primit film din seria Iron Man. După ce a fost anunțat cu mare vâlvă ca antagonist principal, Mandarinul, unul dintre cei mai mari dușmanii a lui Iron Man, reușește să se transforme într-o caricatură generică. Astfel, în film, Tony Stark se află în procesul de recuperare după momentul New York din Avengers, când se vede amenințat de un terorist și în același timp intră în conflict cu gruparea teroristă AIM.
Personaje importante introduse: Tony Stark/Iron Man, Pepper Potts, James „Rhodey” Rhodes/Iron Patriot.
Inamici: Trevor Slattery/The Mandarin, Aldrich Killian.

One-Shot – All Hail the King (2014) Acest scurt metraj vine întrucâtva cu scopul de curăța reputația adevăratului Mandarin. Filmulețul prezintă un interviu a lui Trevor Slattery, care va releva anumite aspecte interesante în legătură cu Mandarinul.

Thor: The Dark World (2013) Thor The Dark World
Mai reușit un pic decât prima parte, filmul îl transformă pe Loki din antagonist în anti-erou. Asgardul este amenințat de Dark Elves, o rasă crezută dispărută, condusă de Malekith, care este după Aether, una dintre ”Infinity Stones”. Însă din păcate, datorită unui accident, Jane Foster se trezește fără să vrea drept posesoarea acestei puteri iar Thor este nevoit să o salveze.
Personaje importante introduse: Thor, Odin, Sif, Volstagg, Heimdall, Jane Foster, Erik Selvig, Loki, Taneleer Tivan/The Collector.
Inamici: Malekith.

Captain America The Winter SoldierCaptain America: The Winter Soldier (2014)
Este de departe filmul cu cel mai serios ton din tot MCU de până acuma. Se abate un pic de la formula clasică și ne surprinde, fiind un thriller de spionaj bine structurat și foarte bine executat. Steve Rogers încearcă să se acomodeze cu vremurile noi. Dar când HYDRA dă semne că revine în activitate, întreaga lume va fi dată peste cap. Acesta se vede vânat de foștii aliați iar singurii care îl ajută să iasă din încurcătură sunt Black Widow și noul său aliat, The Falcon.

Personaje importante introduse: Steve Rogers/Captain America, Natasha Romanoff/Black Widow, Sam Wilson/The Falcon, Nick Fury, Peggy Carter, Sharon Carter/Agent 13.
Inamici: Bucky Barnes/ The Winter Soldier, Alexander Pierce, Brock Rumlow, Batroc, Arnim Zola, Jasper Sitwell.

Guardians of the Galaxy (2014) Guardians of the Galaxy
Cine credea ca o adunătură de personaje relativ necunoscute pentru publicul larg, va reuși să dea o asemenea lovitură, devenind probabil filmul preferat din al oricărui fan MCU? O comedie cu temă spațială, spune povestea lui Peter Quill, răpit de pe pământ când era copil mic, ajuns acuma un proscris legendar, după cum îi place să se autointituleaze. Acesta primește o ofertă să caute un anumit artifact care de fapt conține una dintre ”Infinity Stones”. Din păcate pentru el, pe urmele artifactului se află o mulțime de alte personaje, fiecare cu propria sa agendă.
Personaje importante introduse: Peter Quill/Starlord, Gamora, Drax the Destroyer, Rocket Racoon, Groot, Yondu Udonta, Taneleer Tivan/The Collector, Howard the Duck, Nova Corps.
Inamici: Thanos, Ronan the Accuser, Korath, Nebula.

Avengers Age of UltronAvengers: Age of Ultron (2015)
Ultimul film făcut de Joss Whedon pentru MCU, adună majoritatea personajelor introduse până acuma. Ultron, un AI extrem de puternic, creat de Stark și Banner, amenință lumea iar Avengers trebuie să își unească din nou forțele pentru a birui. Știu, deja devine destul de previzibil subiectul acestor filme, să sperăm că ceva se va schimba în producțiile viitoare. De interes ar fi apariția celei de-a patra ”Infinity Stones”, the Mind Gem.
Personaje importante introduse: Steve Rogers/Captain America, Tony Stark/Iron Man, Thor, Bruce Banner/The Hulk, Clint Barton/Hawkeye, Natasha Romanoff/Black Widow, Nick Fury, Maria Hill, The Vision, James „Rhodey” Rhodes/War Machine, Sam Wilson/The Falcon, Erik Selvig, Helen Cho.
Inamici: Ultron, Baron Wolfgang von Strucker, Dr. List, Pietro Maximoff/Quicksilver Wanda   Maximoff/Scarlet Witch, Ulysses Klaue.

Ant-Man (2015)Ant-Man
O comedie centrată pe plănuirea și execuția unui jaf, filmul a trecut peste niște obstacole cum ar fi înlocuirea regizorului pe la jumătatea filmărilor, rescrierea scenariului, interferența producătorilor, dar până la urmă a reușit să ofere un spectacol bun și, surprinzător, astfel Ant-Man devine filmul care încheie Phase 2 în forță.
Personaje importante introduse: Scott Lang/Ant-Man, Hank Pym, Hope Van Dyne, Sam Wilson/The Falcon, Peggy Carter, Howard Stark.
Inamici: Darren Cross/Yellowjacket.

PHASE THREE

Captain America: Civil War (2016)

Ce mod incredibil de a deschide a treia etapă a acestui univers. De data asta, avem o bătaie în toată regula între eroii noștri, plănuită de un geniul chinuit al lui Helmuth Zemo. Acesta îl folosește pe Bucky, acuma scăpat de controlul organizației HYDRA dar în continuare un fugar, pentru a-l înverșuna pe Tony Stark împotriva lui Steve Rogers. Mai mult, cei doi reprezintă și tabere cu păreri diferite în ceea ce privește un control internațional al Avengers-ilor, Tony Stark fiind de acord cu acest fapt, după ce a fost la martor la multele distrugeri produse de luptele lor, pe când Captain America nu este de acord ca libertatea de acțiune să îi fie îngrădită.
Personaje importante introduse: Steve Rogers/Captain America, Bucky Barnes/The Winter Soldier, Sam Wilson/The Falcon, Clint Barton/Hawkeye, Wanda Maximoff/Scarlet Witch, Scott Lang/Ant-Man, Tony Stark/Iron Man, Natasha Romanoff/Black Widow, The Vision, James „Rhodey” Rhodes/War Machine, T’Challa/Black Panther,  Peter Parker/Spider-Man, General Thadeus Ross, Sharon Carter, Everett K. Ross, Aunt May
Inamici: Helmuth Zemo, Crossbones

Doctor Strange (2016)

Prin Doctor Strange, Marvel ne introduce aspectele magice ale acestui univers. Un reputat chirurg, Stephen Strange suferă un accident cumplit din care scapă cu ambele mâini fracturate. Obsedat să se vindece pentru a putea să opereze din nou, el încearcă orice tratament, fără succes. Una din drumețiile sale îl poartă pe tărâmul mistic Kamar-Taj, unde se întâlnește cu The Ancient One, o ființă versată în arta mistică, care îi arată lui Strange o lume nouă. Acesta devine un discipol și în curând, datorită talentului său, The Sorceror Supreme.
Personaje noi introduse: Stephen Strange, Karl Mordo, Wong, The Ancient One
Inamici: Kaecillius, Dormammu

Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)

Filmul reia peripețiile echipajului navetei Milano, niște oameni buni la toate care se autointitulează Gardienii Galaxiei. De data asta, Peter Quill își întâlnește tatăl biologic, pe nume Ego, dar se și vâră, ca de obicei, într-o mare de necazuri. În aventurile lor, gardienii trebuie să se ferească de vechile cunoștiințe – Ravagers, sau Ayesha liderul rasei Sovereign și de ce nu, să și salveze galaxia dacă se poate de la un iminent dezastru.

Personaje noi introduse: Peter Quill/Starlord, Gamora, Drax the Destroyer, Rocket Racoon, Baby Groot, Yondu Udonta, Nebula, Mantis
Inamici: Ayesha, Ego, Taserface

 Spider-Man: Homecoming (2017)

După ce au reușit să cadă la o înțelegere cu SONY pentru drepturile de folosire a personajului Spider-Man, Marvel au modificat un pic lista de filme și, după ce au introdus personajul în Civil War (unde a fost marea vedetă), iată-l acuma pe Peter Parker primind propriul său film. Este un film cu și despre adolescenți, în care îl vedem pe Peter încercând să funcționeze atât ca elev sârguincios cât și ca super-erou aflat sub tutela directă a lui Tony Stark.

Personaje noi introduse: Peter Parker/Spider-Man, Aunt May, Tony Stark/Iron Man, Happy Hogan, MJ Jones,
Inamici: Vulture, Shocker, Tinkerer, Mac Gargan

Thor Ragnarok (2017)

Taika Waititi, regizorul angajat pentru a sufla viață în cea de-a treia și posibil ultima ieșire d-a lui Thor în rol principal, a făcut un film complet atipic pentru universul MCU. Chiar dacă s-a folosit de șablonul deja prezent în aproape toate filmele, a reușit să îl facă pe Thor relatable, și l-a dus pe ultima turnantă spre concluzionarea propriului său arc de creștere și transformare în noul lider al Asgardului. În urma dispariției lui Odin, Hela, primă fiică a lui Odin, revine din exil pentru a reclama tronul. De o putere incredibilă, ea îi bate cu ușurință pe Thor și Loki și devastează restul Asgardului. Cei doi frați ajung pe o planetă îndepărtată, numită Sakaar, unde Thor se va vedea nevoit să lupte în arenele gladitoriale pentru libertatea sa.
Personaje noi introduse: Thor, Loki, Odin, Heimdall, Valkyrie, Bruce Banner/Hulk, Korg, Dr. Strange
Inamici: Hela, The Grandmaster,
Skurge, Surtur

 

PHASE THREE ce a mai rămas din ea, la ce să ne așteptăm și când

Acum ceva vreme, poate un an sau doi, în cadrul unei conferințe de presă, Marvel și-a prezentat lista de filme până în 2020. De atunci s-au mai schimbat câte una alta: succesul neașteptat a lui Ant-Man i-a convins pe mai marii Marvel să îi facă o continuare, achiziția lui Spider-Man a atras cu sine un nou film căruia a trebui să i se facă loc printre cele deja anunțate. Să vedem ce ne așteaptă:

  • Black Panther (17 Februarie, 2018) Povestea lui T`Challa, personaj introdus în Civil War, prințul unui regat super avansat din punct de vedere tehnologic, Wakanda, singurul producător de vibranium de pe planetă, unul dintre cele mai căutate materiale din universul MCU. Este un film cu o distribuție aproape în întregime de culoare, cu un antagonist sigur în persoana lui Ulysses Klaue (Andy Serkis). Trailerul promite acțiune demențială.
  • Avengers: Infinity War – Part I (4 Mai, 2018) Debutul lui Thanos ca inamic principal, se așteaptă ca o mulțime de personaje să moară în aceste filme (mai multor actori expirându-le contractele). Marvel sunt obligați să facă un film mare pentru că mai tot ce au făcut până acuma, introducerea treptată a lui Thanos și căutarea sa după ”Infinity Stones” duc exact către acest punct. Unele zvonuri spun că întreg universul MCU va fi implicat în aceste filme, inclusiv câteva personaje din seriale. Producătorii au estimat un număr de 60-70 de personaje care vor apărea în aceste 2 filme, ceea ce este imens. Deja a apărut un trailer care ma facă să visez la acest film cu ochii deschiși.
  • Ant-Man and The Wasp (6 iulie 2018) După cum lăsa să se înțeleagă sfârșitul primului film, Hope Van Dyne va deveni în sfârșit The Wasp. O altă continuare a unui film care a venit parcă de nicăieri și i-a fermecat pe toți.
  • Captain Marvel (8 Martie, 2019) Tot ce știu despre acest film este că o va avea în centru pe Carol Danvers. Poate va fi introdusă până atunci, poate nu, cu timpul vom afla și asta. Aparent povestea va fi un petrecută în trecut, prin anii 90.
  • Avengers 4 (3 Mai, 2019) Filmul ce va încheia Phase 3. Nu se știe mai nimic despre cine va mai rămâne în viață sau ce se va mai întâmpla pe viitor, ce se știe sigur este că Phase 3 va fi sfârșitul tuturor firelor narative pornite în acești 10, în aproape 20 de filme.
  • Spider-Man sequel (2019) Am putea răsufla ușurați știind că Spider-Man va primi o continuare deci cel mai probabil va scăpa cu viață din înfruntarea cu Thanos.
  • Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2020) Alt film despre care nu știm mai nimic, cert este că cel puțin câțiva dintre Gardieni vor scăpa cu viață din mâinile lui Thanos. Franciza este văzută ca cea mai de succes propietate din curtea lui Marvel.

Recent, Kevin Feige a afirmat că după 2020, pentru Phase 4, sunt planificate cel puțin 20 de filme dar nu avem alte informații pentru ce ne va pregăti viitorul acestui univers.

 Expansiunea TV, serialele

Toată lumea merge la filme dar ca să faci un film durează multă vreme și este un proces foarte costisitor. Deseori se investesc sume enorme de bani care merg spre a face efecte speciale de calitate sau pentru a angaja actori de renume. Iată că în ultima vreme, serialele cunosc un trend ascendent, nume tot mai mari acceptă să joace în ele, iar programe de streaming precum Netflix au început să învestească în propriile producții. Profitând de acest fapt, MCU nu a stat prea mult pe gânduri și s-a extins și în această direcție. Până acuma două companii produc seriale care se regăsesc în universul MCU și anume ABC și Netflix. Să le luăm pe rând.

Agents of SHIELDAgents of SHIELD (2013) a fost primul serial produs, care face parte din MCU. Îl are în centru pe agentul Phil Coulson, ce decedase în The Avengers, dar este readus la viață. Lui i se încredințează o unitate care trebuie să investigheze cele mai ciudate cazuri. Serialul se bucură de un acces direct în lumea filmelor, liantul fiind făcut, normal, de Coulson dar și de o mulțime de apariții a diverse personaje precum Nick Fury, Lady Sif, Maria Hill, Agent Sitwell, Dr. List și alții. Pentru a ilustra și mai mult faptul că fac parte din același univers, deseori efectele filmelor răzbat și afectează lumea serialului. Unele mai mult, altele mai puțin. Dacă după Thor: The Dark World, echipa are de a face cu niște artefacte Asgardiene și o apariție a lui Lady Sif, revelațiile referitoare la HYDRA și destrămarea SHIELD din Captain America: The Winter Soldier au de departe cea mai puternică repercursiune asupra echipei noastre de agenți. Iar pentru Avengers: Age of Ultron vine cu explicații suplimentare despre niște acțiuni ale lui Nick Fury, destul de vag explicate în film.
La început serialul a adoptat o structură episodică și publicul nu l-a primit cu prea mare entuziasm (rating mare, critică negativă). Dar după episodul cu destrămarea SHIELD, acțiunea a devenit mai intensă, s-au renunțat la poveștile episodice și s-a concentrat asupra unei singure povești (rating scăzut, critică pozitivă).
Echipa în sine este formată inițial din Phil Coulson, Agent May – unul dintre cei mai buni agenți SHIELD, poreclită și Cavaleria datorită abilităților sale, Agent Grant Ward – un agent foarte priceput la acțiuni de infiltrare, care are o istorie personală mai zbuciumată iar pe parcursul serialului se dovedește a fi un agent HYDRA, Daisy ”Quake” Skye Johnson – inițial o hackeriță urmărită de SHIELD, apoi ajunge să lucreze pentru ei iar în sezonul 2 primește puterea de a controla undele sonore și de a produce cutremure (e și singurul personaj care a apărut și în comics înainte de acest serial) iar echipa este completată de Fitz și Jemma – doi cercetători, veniți direct de pe băncile academiei. Cu timpul se vor adăuga și alte personaje echipei, aceasta evoluând în pas cu povestea.

Agent CarterAgent Carter (2014) detaliază povestea lui Peggy Carter, iubita lui Steve Rogers din primul Captain America. Devastată de pierderea acestuia, ea își caută de lucru dar, într-o societate dominată de bărbați, își găsește cu greu o slujbă pe măsura abilitaților ei extraordinare în materie de spionaj. La insistențele lui Howard Stark, aceasta acceptă să lucreze sub acoperire, împreună cu Jarvis, servitorul acestuia, pentru a-i spăla reputația, pătată de interesele meschine ale agenției HYDRA.
Hayley Atwell reia rolul lui Peggy, jucat în film, și alături de Dominic Cooper care îl interpretează pe tânărul Howard Stark, leagă și acest serial de universul principal MCU. Seria mustește de umor bine dozat, întrepătruns de scene de acțiune și momente de suspans.

Inhumans (2017) se concentrează asupra familiei regale inhuman, condusă de Black Bolt și regina sa Medusa. Cu toate că înițial Inhumans a fost prezentat ca film ce urma să apară prin 2019, Keving Feige și cei de la Marvel s-au răzgândit și l-au remabalat sub formă de serial. Filmat parțial în IMAX, cu lansarea primelor două episoade la diverse cinematografe IMAX, serialul a fost un eșec total, nereușind să aducă nimic în plus față de conceptul de inhumans deja introdus, mai bine aș spune, în Agents of SHIELD.
Seria ne spune despre această familie regală, domintorii unui sistem feudal sclavagist, cu care îți e cam greu să te asociezi, și lovitura de stat pusă la cale de fratele regelui Black Bolt, Maximus, un individ dedicat omului de rând. Această ciudată dichotomie funcționează împotriva serialului, punându-te în dubioasa postură de a simpatiza cu cel rău și de antipatiza personajele cu care ar trebui să ții.
Există doar 8 episoade și probabil seria nu va mai fi continuată mai departe de atât.

Un alt serial, Damage Control, urmează a fi creat în colaborare cu ABC, cu toate că detaliile și o eventuală dată de lansare încă nu au fost publicate.

În schimb Netflix pare că a dat lovitura. Nefiind constrânși să cenzureze, fiind un program exclusiv de streaming, aceștia își pot manevra materialul mult mai ușor, în special când vine vorba de nuditate, violență sau limbaj obscen, lucruri care de ce sa nu recunoaștem, lipsesc din serialele obișnuite. Oferta de seriale propuse de Netflix  a fost primită inițial cu semne de întrebare și oarecare rezervare, dar acestea s-au dovedit a fi nefondate. Până acuma au apărut două sezoane din Daredevil și câte unul din Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist. Împreună, cei patru eroi au apărut în seria The Defenders iar Frank Castle, apărut în sezonul doi din Daredevil, și-a primit propia serie, The Punisher.

Daredeviil2Daredevil (2015) Matt Murdoch, este avocat ziua și luptă împotriva criminalilor noaptea. El a fost orbit în tinerețe de un accident ce a implicat și substanțe radioactive, care i-au ascuțit restul simțurilor. După ce a studiat artele marțiale cu mentorul său, Stick, Matt se dedică studiului pentru a deveni avocat, ocazie cu care îl întâlnește pe viitorul său asociat, Foggy Nelson. Sătul de criminalii care scapă printre degetele justiției, acesta decide să se ocupe personal de problemă, luptând împotriva lor sub identitatea de Daredevil. Concomitent cu începuturile carierei sale de justițiar, Wilson Fisk – the Kingpin, antagonistul principal al seriei, își face simțită prezența.
Tonul filmului este în general întunecat și sumbru. Scenele de acțiune sunt printre cele mai bune create pentru televiziune iar actorii implicați toți își joacă bine rolurile. De remarcat este Vincent D’Onofrio în rolul lui Wilson Fisk, un rol foarte bun. Charlie Cox, interpretul lui Daredevil, arată dedicație față de rol, reușind să facă uitat dezastrul de film apărut în 2003. Un alt personaj care va deveni un personaj ce ca face legătura între seriale, va fi cel interpretat de Rosario Dawson, Claire Temple sau Night Sister așa cum este cunoscută în comics.
Sezonul doi este și mai brutal, introducând-o pe Elektra ca obiect de interes romantic pentru Matt Murdoch, dar și organizația The Hand ca principal opozant. Își face apariția și The Punisher/Frank Castle, care duce o vendettă sângeroasă împotriva criminalilor.

Jessica JonesJessica Jones (2015) Jessica este o fostă super-eroină, care a renunțat la această carieră și acuma își câștigă traiul ca detectiv privat. Însă coșmarul trecutului este pe cale să se repete, prin re-apariția psihopatului Kilgrave, care are puterea de a controla oamenii, și cu care Jessica a mai avut de a face. În ajutorul ei vor sări Trish Walker, cea mai bună prietenă a acesteia, și Luke Cage, de care Jessica se îndrăgostește, dar cu care are mai multă istorie decât credeau inițial cei doi. La fel ca și Daredevil, tonul acestui serial e destul de sumbru, iar conținutul este deseori grafic, în special limbajul lui Jessica.
Krysten Ritten, cunoscută probabil din Breaking Bad, o interpretează pe Jessica, Killgrave e jucat de talentatul David Tennant, care aduce un plus de nebunie nemaiîntâlnit până acum în MCU iar Mike Colter face un Luke Cage extrem de veridic și de apropiat de cel din comics.

Luke Cage (2016) a fost un show bun, cu un Luke Cage fantastic și cu o coloană sonoră memorabilă doar că suferă din cauza unui pas extrem de lent.
Aici și la producțiile Netflix în general, se poate discuta de această problemă, datorită și modelului de business. Dacă la o rețea TV aștepți produsul săptămânal, fiind obligat și condiționat de acest fapt, la Netflix primești totul de-a gata. Asta facilitează o oexplorare mai adâncă a personajelor dar duce și a niște povești ce puteau fi însumate în jumătate numărul de episoade.
Luke Cage, care după evenimentele din Jessica Jones, bântuiește gheoturile din Harlem, ocazional mai ajutând câte un suflet nefericit. Explorăm alături de el momentele când prizonier fiind, a fost supus acelui experiment care i-a dat puterile. În același timp, Luke se va trezi prins într-o confruntare acerbă pentru sufletul orașului, la care va fi nevoit să participe fie că vrea sau nu.

Iron Fist (2017) este de departe cel mai nereușit personaj, și serial, produs de Netflix până acuma.
El este moștenitorul uneia dintre cele mai puternice companii din New York, condusă acuma de prietenul apropiat al părinților săi, și de copii acestuia. Danny Rand a supraviețuit unui accident de avion ce a pus capăt vieților părinților săi. El a fost salvat și crescut de niște călugări shaolin, în fantasticul Ku’un Lun, unde a dobândit puterea pumnului de fier de care prea rar se folosește pe parcusul seriei. Personajul este slab reprezentat, mai ales că actorul nu a avut cunoștințe de arte marțiale în prealabil, iar toate mișcările îi sunt extrem de stângace drept rezultat.
Asta plus pasul îngrozitor de încet, ce fac ca cele 13 episoade să pară o eternitate, doar pentru a avea o confruntare extrem de nesatisfăcătoare, fac din acest serial cel mai slab din oferta Netflix/MCU.

The Defenders (2017) reușesc să mai dreagă busuiocul cu toate că prima întâlnire a grupului se produce undeva în al treilea episod. Dat fiind faptul că serialul are doar 8 episoade, asta spune multe despre pasul, din nou, extrem de lent cu care progresează serialul.
Ce trebuia să fie Avengers-ul seriei TV și o încununare narativă a cinci seriale premegrătoare, este doar un foc de paie plin de stângăcii și personaje negative slab conturate. Senzația de fușereală este la tot pasul și credința în maiestria celor de la Netflix este puternic scuturată.
Da avem glume bune ocazional și scene de acțiune, dar pentru ce trebuia să fie, serialul dezamăgește profund.

Gânduri de final

Faptul că Marvel a reușit să creeze un univers atât de interconectat este un lucru măreț și extrem de profitabil pentru aceștia. Între timp au fost cumpărați de Disney iar viitorul arată mai bine ca oricând. Lista de filme și seriale ce urmează să completeze acest univers este interesantă și atractivă. Dar iată că și alte studiouri încearcă să vină cu concepte similare, singurii care au reușit ceva în acest sens fiind DC Comics cu serialele produse de CW: Arrow, Flash și Legends of Tomorrow (cu Supergirl făcând în curând pasul de a se alătura acestui shared-universe), seriale chiar bune, unele peste ce oferă Marvel. Nici pe partea de filme, DC nu se prezintă rău, cu toate că dau senzația că s-au trezit cam târziu. Astfel, pe lângă Man of Steel, punctul de pornire în acest univers DC, urmează să apară mult trâmbițatul Batman vs Superman, care din trailere arată excepțional și filmul pe care personal îl aștept cu cel mai mare interes, Suicide Squad. La fel ca și Marvel, DC și-au expus proiectul de filme pe următorii ani, și sincer, cred că o concureze serios cu MCU odată ce o prindă contur. Foarte pe scurt o să vi le prezint aici:

  • Batman v. Superman: Dawn of Justice (25 Martie, 2016)
  • Suicide Squad (5 August, 2016)
  • Wonder Woman (23 Iunie, 2017)
  • Justice League Part One (17 Noiembrie, 2017)
  • The Flash (23 Martie, 2018)
  • Aquaman (27 Iulie, 2018)
  • Batman (2018)
  • Shazam (5 Aprilie, 2019)
  • Justice League Part Two (14 Iunie , 2019)
  • Cyborg (3 Aprilie, 2020)
  • Green Lantern Corps (19 Iunie, 2020)

La toate acestea se adaugă mai multe titluri care există deocamdată doar sub formă de zvon. Pe lângă faptul că și alte companii producătoare de benzi desenate, vor să scoată un ban din acest trend și vor încerca să își transforme în film unele titluri, putem zice că noi, iubitorii de comics ne aflăm într-o perioadă foarte fericită. Cu siguranță că acest gen va duce la suprasaturare, deja am auzit mai multe voci care se plâng de abundența acestor titluri, dar până la pierderea completă a interesului, să ne bucurăm de ele și să nu uităm că și nebunia filmelor Western a durat vreo 30-40 de ani iar acuma cunoaște un relativ reviriment.

Vă doresc vizionare plăcută.

6 Comments


    • Vlad
      Replay Cancel Replay
    • februarie 13, 2016

    Awesome. Am aflat, din articol, unele lucruri despre care nici nu ştiam ca nu le ştiu. Aprecieri, mulţumiri, aplauze :)).

    • Cu maximă plăcere!

    • Beleiu D. Marius
      Replay Cancel Replay
    • februarie 14, 2016

    Foarte bun articol! Ma bucur foarte mult sa vad ca exista și la noi persoane dedicate, cărora le place sa afle și sa intre în amănunt în lumea comics- urilor. Ești o persoana cu care mi ar plăcea și as avea o grămadă de discutat!

    • Ma bucur ca ti-a placut articolul. Sigur ca se putem discuta despre asa ceva.

    • Avril
      Replay Cancel Replay
    • februarie 5, 2018

    In "Avengers: Age of Ultron" apare the Mind Stone (cea adapostita sceptrul lui Loki, primit de la Dark Lord). De Soul Stone nu s-a auzit nimic pana acum. Sursa: http://marvelcinematicuniverse.wikia.com/wiki/Infinity_Stones

  • Da asa e, thanks for pointing this out! Uneori e greu sa mai ții minte chiar toate detaliile. Probabil ca Soul Gem o fi ori la Thanos cu toate ca nu reiese asta din trailerul la Avengers 3, ori la Adam Warlock, probabil fiinta creata de Ayesha la finalul lui Guardians 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.