Loading...

Pom Poko (aka. Heisei tanuki gassen ponpoko) (1994)

by Adrian Solomon, iulie 24, 2020

Recomandare – decent!

Gen: Animație, Fantezie
Studio: Studio Ghibli
Regie: Isao Takahata
Durată: 1 h. 59 min.
Rating MyAnimeList: 7.31

Despre: Un grup de ratoni cu abilitatea de a se transforma după bunul lor plac, încearcă să țină piept dezvoltării urbanistice, care începe să le ocupe pădurile și pajiștile.

Rant: Premisa mi s-a părut interesantă, cu un grup de ratoni magici care au niște testicule imense pe care le folosesc pentru a-și completa vrăjile de transformare în oameni sau alte creaturi, și care luptă împotriva dezvoltării urbanistice a oamenilor, o dezvoltare care îi forțează afară din zonele lor obișnuite de pădure. Este o animație Ghibli de primă calitate și chiar dacă Miyazaki nu se află în spatele ei, acest lucru dovedește cu atât mai mult că Ghibli este compus nu doar din Miyazaki cât și alți oameni poate la fel de talentați în a țese un fir narativ, precum Isao Takahata.

Pe față, filmul se vrea o alegorie modernă cu tendințe ecologiste, care condamnă defrișările în masă și distrugerea mediului rural pentru a turna betonul fără suflet al orașelor. Dar în același timp, în sinele său, este o metaforă la adresa tradiționalului vs modern, cu vechiul mod de trai care nu mai face față noului (satele distruse pentru a face loc orașelor aglomerate), și cum aleg ratonii noștri, reprezentanți ai tradiționalismului, ei chiar aciuindu-se într-un templu șintoist dărăpănat. De fapt ratonii noștri magici reprezintă folclorul japonez, cu nenumăratele lor cântece și povești. Ei reprezintă un personaj colectiv, o conștiință populară care face cu greu față ideei de nou, conștienți de faptul că trebuie să se adapteze sau să dispară.

Filmul este poate un pic cam lung și tărăgănează în anumite părți dar ratonii sunt deosebit de ilari cu bilele lor exagerat de mari pe care deseori le manevrează ca arme (nici nu doresc să știu dacă acest lucru a originat din imaginația lui Isao sau din ceva superstiții locale) și poate fi privit ca o lecție de folclor tradițional japonez, dar și ca o fabulă cu mesaj ecologist.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.