Recomandare – musai!
Gen: S.F., Crime
Studio: Production I.G.
Nr. sezoane: 3
Nr. Episoade: 51 + 3 episoade speciale + 2 filme
Durată episod: 23 min.
Statut: serie completă
Rating MyAnimeList: S1- 8.37 / S2 – 7.42
Despre: Într-un viitor relativ îndepărtat (anii 2100), societatea niponă a evoluat incredibil grație sistemului Sybil, un sistem responsabil de siguranța și îndrumarea oamenilor pe ceea ce consideră el a fi cele mai bune făgașe, astfel crimele fiind aproape eradicate iar oamenii putându-se bucura de liniște și prosperitate. Detectiva începătoare Akane Tsunemori, proaspăt transferată în una din cele mai de elită secții de poliție – CID 1 a MWPSB (Ministerul Bunăstării și Siguranței Publice), alături de noii ei colegi, se vor vedea puși în fața unui caz greu și anume capturarea unui criminal deosebit de periculos și foarte abil în comite crimele perfecte și a dispărea fără urmă.
Rant: Aș îndrăzni să zic că pe undeva, Psycho-Pass este moștenitorul spiritual a lui Ghost in the Shell. Nu doar că este făcut de același studio, faimosul Production I.G., dar există câteva elemente care conferă acea familiaritate fanilor GitS:SAC. În același timp, seria împrumută serios anumite teme din filmele din Vest, precum L.A. Confidential, Minority Report și în special Blade Runner. Apropo de Blade Runner, într-una din desele discuții filosofice purtate de-a lungul seriei, doi indivizi discută despre calitatea cărților tipărite pe hârtie, recomandându-i celuilalt să citească Do Androids Dream of Electric Sheep? a lui Philip K. Dick, carte din care a fost adaptat Blade Runner. De altfel, Philip K. Dick este autorul și celeilalte surse majore de inspirație, Minority Report, astfel încât am putea spune că acest film a fost inspirat aproape în întregime de celebrul autor S.F.
După cum spuneam, ne aflăm într-un viitor utopic, în care oamenii trăiesc fără grijă datorită unui sistem autoritar denumit Sybil, care, scanând spectrul cimatic al unei persoane, poate determina dacă această persoană reprezintă un pericol sau nu pentru societate, judecând-i drept criminali latenți pe cei a căror coeficient de culoare trece de limita de 100. Astfel, grija principală a oamenilor este să își mențină coeficientul în limite acceptabile. Doar că, așa cum urmează să afle proaspăt numita detectivă Akane Tsunemori, acest sistem nu este nici pe departe perfecțiunea absolută pe care îl percepe lumea. Victimele crimelor deseori sunt mai suspecte de a deveni la rândul lor criminali, culoarea lor schimbându-li-se în cazuri de stres maxim, iar apariția geniului criminal Shogo Makishima a cărui coeficient nu scade niciodată indiferent de crima pe care o comite, îi va pune în încurcătură maximă pe detectivii noștri.
Seria este bună și doar pentru misterul din jurul crimelor lui Makishima sau a cursei nebune de a-l opri în tentativa sa de răsturnare a sistemului, dar în același timp este și o discuție filosofică interesantă pe tema liberului arbitru, nevoii oamenilor de a fi ghidați și multe alte inserții și citate filozofice pe care personajele le redau la foc automat cam în orice discuție pe care o poartă.
Cele trei sezoane au fost făcute la câțiva ani buni distanță între ele (2012, 2014, 2019) dar sunt intercalate de două filme și trei episoade speciale care oferă astfel o continuitate aparte, fiind necesar să le urmărești în ordine pentru a aprecia mai bine întregul peisaj pictat.
No Comments