Recomandare – musai!
Gen: Thriller
Regie: Aneesh Chaganty
Distribuție: John Cho, Debra Messing
Durată: 1 h. 42 min.
Rating IMDB: 7.6
Despre: În urma dispariției fiicei sale, Margot, David Kim descoperă că aceasta ducea o viață complet necunoscută lui, lucru care îl face să încerce cu disperare să o recupereze cu orice preț.
Rant: Greu de crezut că un film așa de fin calibrat a venit din mâinile unui regizor aflat la debut. Searching este un thriller care propune un gen nou de filme și anume „screen movies” – filme care se desfășoară exclusiv pe ecrane, fie de laptopuri, telefoane sau alte gadgeturi. Găselnița nu este neapărat nouă, existând încă două tentative în acest sens, dar Searching este de departe cea mai reușită și închegată dintre ele.
Practic, după un început care rivalizează ca impact emoțional cu scena introductivă din Up, în care aflăm povestea familiei Kim și tragedia de care au avut ei parte, noi spectatorii ajungem să îi cunoaștem la un nivel intim pe David și pe Morgan, dar și dinamica relației lor. David s-a cufundat în muncă, refuzând să mai aducă vorba despre tragedia lor, iar Morgan a devenit tot mai izolată, cu toate că la început nu pare a fi așa. Doar atunci când Morgan lipsește pentru mai bine de o zi de acasă, David începe să sune în stânga și dreapta, alertând în cele din urmă poliția cu privire la posibila dispariție a fiicei lui. Ce urmează este o revelație tristă pentru David, care își dă seama că nu își cunoaște deloc fata, aceasta ducând o viață paralelă complet ascunsă.
Filmul reușește foarte bine să dozeze aspectul de thriller, pelicula fiind plină de red-herrings, elemente menite de a ne induce în eroare. Atunci când crezi că ai aflat răspunsul la o întrebare, automat mai apar două sau trei, iar noi stăm mereu în expectativă, încercând să ghicim pașii următori ai lui David. Dacă nu ar fi fost această găselniță, cu un film făcut exclusiv prin imagini preluate de pe diverse dispozitive electronice și compilate într-un asemenea fel încât să urmărești personajele din perspectiva ecranelor sau monitoarelor acest dispozitive, probabil că Searching ar fi fost doar un thriller oarecare, însă noutatea acestui gen de film dar și prestația excelentă a lui John Cho, pe post de tată disperat, te ademenesc și te țin fixat până la final.
Bineînțeles că filmul apelează la anumite artificii prin includerea unor reportaje atât de minuțios realizate încât te face să te întrebi dacă reporterii ăia chiar au asemenea nivel de acces la informațiile unei investigații curente, dar vei fi, cel mai probabil, dispus să treci peste ele.
Probabil că filmul nu este destinat tehnofobilor, pentru că trage suficiente semnale de alarmă vis-a-vis de viața pe care unii dintre noi o purtăm, lipiți constant de ecranele gadgeturilor pe care le folosim zilnic. În același timp filmul ne arată cât de ușor poate fi accesată informația noastră existentă pe Internet. Cu toate astea ce reușește să facă Searching este unic în peisajul filmelor thriller, drept pentru care cred că filmul reprezintă o vizionare musai.
No Comments