Loading...
Slumdog Millionaire (2008)

Slumdog Millionaire (2008)

by Adrian Solomon, iulie 14, 2019

Recomandare – esențial!

Gen: Dramă, Dragoste
Regie: Danny Boyle
Distribuție:
Dev Patel, Freida Pinto, Madhur Mittal, Anil Kapoor, Irrfan Khan
Durată: 2 h. 00 min.
Rating IMDB: 8.0

Despre: Un adolescent indian câștigă varianta indiană a emisiunii „Vrei să fii milionar?” dar este suspectat că ar fi trișat și torturat de autorități, astfel că, pentru a-și dovedi nevinovăția, el trebuie să le povestească întreaga lui viață.

Rant: Slumdog Millionare cred că este cel mai de succes film a lui Danny Boyle câștigând în 2008 nu mai puțin de opt premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și pentru cel mai bun regizor. Țin minte că eram tare entuziasmat că am putut să îl arat unei clase exact în ziua în care luase marele premiu, fiind și eu, complet luat prin surprindere de cât de bun a fost filmul.

Spunând o poveste dintr-o parte a lumii de care nu aveam habar, Danny Boyle a știut bine să călăuzească firul narativ astfel încât să fim martori la o frântură din istoria acestei țări, văzută prin ochii unui copil/adolescent sărac, care nu doar că a văzut ci și a trăit viața din părțile sărace ale Indiei. Este și filmul care mi l-a prezentat pe Dev Patel ca un actor complet, captivant, unul ce tocmai făcea marele pas pe scena cinematografiei mondiale (da, da, apăruse în filme și până atunci, chiar și în Avatarul lui Shymalan dar nici unul nu a avut prestanța lui Slumdog). Povestea este una tragică, spusă aproape toată sub formă de flashback în timpul unui interogatoriu al poliției. Tânărul Jamal, tocmai a câștigat marele premiu al concursului „Vrei să fii milionar?” dar este suspectat că ar fi trișat. Obligat de interogatori să își retrăiască momentele care i-au marcat viața, acesta se lansează într-o poveste lungă, care îi are în centru pe un grup de copilași săraci, Jamal, Salim și Latika, care trec prin toate evenimentele cumplite care au măcinat țara în istoria recentă.

Filmul prezintă realitatea crudă cu care se confruntă milioane de copii și tineri săraci ai Indiei, care încearcă să facă orice i-ar scoate din mizeria care îi înconjoară. Pelicula beneficiază de o distribuție în întregime indiană, chit că Jamal vorbește cu un puternic accent britanic. Există și părți mai light, care amintesc de niște povești din copilăria unui posibil Ion Creangă indian, și scene care îți vor ridica pulsul și te vor ține lipit de scaun. Practic vezi un film tip Bollywood, care nu e făcut de Bollywood. Slumdog Millionaire a fost extrem de bine primit de critici, dar criticat exact în India, multe voci susținând că nu este reprezentată realitatea în modul cel mai corespunzător. Cu toate astea, rămân la părerea că filmul este unul dintre cele mai bune văzute în anii 2000, un film care o să îmi rămână mereu în memorie.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.