Loading...

Sound of Freedom (2023)

by Adrian Solomon, octombrie 17, 2023

Recomandare – musai!

Gen: Dramă, Thriller, Crime
Regie: Alejandro Monteverde
Distribuție: Jim Caviezel, Mira Sorvino, Bill Camp
Durată: 2 h. 11 min.
Rating IMDB: 7.6

Despre: Incredibilul caz adevărat al unui agent guvernamental care își părăsește slujba și țara, pentru a lupta pentru eliberarea a sute de copii din mâinile traficanților de oameni.

Rant: Sound of Freedom a fost probabil cel mai surprinzător titlu al acestei veri, venit complet de nicăieri, pentru a se instala bine mersi în topul fruntaș al încasărilor din sezonul estival. Un film independent care a avut o minimă campanie publicitară, în mare făcută de actorul principal și de cel pe acesta îl interpretează în film, și cu un buget ridicol față de marile titluri ale Hollywoodului, care a avut cunoscut un adevărat succes la box-office (238,7 milioane încasați față de un buget de 14,5 milioane de dolari investiți), acesta a ajuns să devanseze producții mult mai costisitoare, precum gigantul Indiana Jones 5 (buget de aproape 300 milioane dolari), care a sfârșit ca o bășină umedă.

Filmul prezintă povestea adevărată a lui Tim Ballard, un agent american care arestase la viața sa un număr impresionant de pedofili și traficanți de persoane, dar trăia marele regret că nu salvase de fapt nici una dintre victime, acestea fiind mereu reintroduse „în circulație” și sfârșind să își trăiască tinerețea ca obiecte sexuale pentru diverși perverși. După ce reușește să salveze un mic băiețel, Tim află de situația surorii sale, și este rugat de victimă să o salveze. Fără a ezita prea mult, acesta pleacă în Columbia unde face echipă cu un polițist și un fost membru important al Cartelurilor, care între timp își întorsese viața și făcea acțiuni caritabile pentru copii neajutorați, interpretat excepțional de Bill Camp. De altfel, filmul, destul de lent pe alocuri, stă mult în prestația celor doi actori principali – Caviezel aflat la cel mai bun rol al carierei sale, după cel de Isus din Patimile lui Isus, dar în special în prestația celor doi minori care interpretează rolurile fraților răpiți. Naturalețea acestora fac ca scenele în care aceștia apar să fie extrem de crude, de brutale chiar, filmul fiind totuși de dibace în a nu chiar arăta actele de violență la care aceștia au fost supuși, dar totuși să te facă să le conștientizezi suficient de mult cât acestea să te marcheze.

Filmul a fost bănuit că ar face lobby conspirațiilor Q-anon, ce acuza marii miliardari ai lumii că ar închiria astfel de sclavi sexuali minori pe insule izolate de ochiul public, iar în jurul acestuia s-a iscat o vâlvă poate nemeritată și poate că acesta servește mai mult ca un vehicul de transmite un mesaj în detrimentul poveștii, dar nu pot să zic că m-am simțit deranjat de acest lucru atât timp cât mesajul este unul valabil, care trage un semnal puternic de atenție față de această fațetă întunecată a umanității, de a face bani pe spinarea celor nevinovați și de a-i condamna pe aceștia să poarte o traumă iremediabilă atât în minte cât și în corp, Sound of Freedom rămâne astfel cu tine mult timp după ce îl urmărești.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.