Recomandare – musai!
Gen: Thriller, S.F.
Regie: Duncan Jones
Distribuție: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright
Durată: 1 h. 33 min.
Rating IMDB: 7.5
Despre: Pilotul militar Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) știa că pilota un elicopter într-o misiune militară din Afghanistan, când brusc se trezește într-un tren necunoscut, alături de o femeie frumoasă care îl strigă pe alt nume iar imaginea din oglinda băii în care se refugiază îi arată că este în corpul altei persoane. Apoi trenul explodează și Stevens moare … doar pentru a se trezi că este parte dintr-un experiment guvernamental și că el trebuie să retrăiască ultimele opt minute din viața unui pasager prins într-un atac terorist. El trebuie să afle cine este atentatorul și are la dispoziție un timp limitat înainte ca acesta să detoneze o a doua bombă, care va punea viața a multor oameni în pericol.
Rant: Source Code este un S.F. ca la carte, așa cum a fost conceput S.F.-ul să fie, un loc unde ideile futuriste se iau de braț cu cele filozofice. Dacă în mare S.F.-ul zilelor noastre este folosit pentru a explora cu totul și cu totul alte genuri de filme, fiind scuză pentru a avea fie aventură sau acțiune fără a ne păsa prea mult să și rumegăm ceea ce vedem. Source Code ne lovește cu câteva concepte gen călătorie prin timp sau alterarea temporală a realităților alternative, dar și reia vechea credință a filmelor de mister care ziceau că pe retina celui ucis sunt păstrate ultimele imagini ale vieții sale. În vena aceleași gândiri, așa ne zice și Duncan Jones împreună cu scenaristul Ben Ripley, cum că dacă un om moare, creierul său poate stoca ultimele 8 minute din viață. Bine totul este un pretext pentru a avea o aventură gen Groundhog Day, care vine cu un truc atașat, și anume un contor de timp, care funcționează precum viețile unui personaj dintr-un joc, când s-au terminat, Game Over!
Pilotul Colter, se trezește pus în această situație, de a retrăi ultimele 8 minute din viața unui profesor prins într-un atentat terorist. Ba mai mult, el trebuie să afle identitatea atentatorului și să îi dejoace planurile acestuia, prevenind astfel o explozie secundară care ar fi făcut foarte multe victime. Chiar dacă în sine, ideea cu retrăirea unei anumite părți din timp într-un ciclu infinit, nu este cea mai nouă sau originală, nici nu a fusese încă explorată de așa de multe producții până atunci, fiind suficient de proaspătă cât impresioneze. Cu toate astea, filmul nu a scăpat de comparațiile cu Groundhog Day și Deja Vu, cu care aparent are destul de multe în comun la nivel de motivație a personajului principal.
Ca de obicei nu trec mai departe fără a lăuda distribuția pentru că în cazul de față, chiar am ce lăuda. Jake Gylenhall ca de obicei este magnific dar colecția de personaje secundare fac ca filmul să fie unul deosebit. Monaghan este perfectă în rol de tipă care să îți trezească interesul și compasiunea pentru tragedia pe care o trăiește. La fel și Farmiga și Wright își fac perfect rolurile de agentă federală respectiv cercetător șef fără scrupule.
Iar când povestea și distribuția se armonizează de minune, nu îți mai rămâne decât să savurezi scenariul inteligent și să te lași purtat de ceea ce se desfășoară în fața ochilor.
No Comments