Recomandare – musai!
Gen: Comedie, Dramă
Regie: Martin McDonagh
Distribuție: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan
Durată: 1 h. 54 min.
Rating IMDB: 7.7
Despre: Pádraic Súilleabháin își vizitează ca de obicei prietenul său de o viață, Colm Doherty, când acesta decide brusc să termine orice urmă de relație între ei, ba chiar amenințând că dacă nu îl va lăsa în pace, el va începe să își taie degetele de la mâini. Surprins și extrem de deznădăjduit, Pádraic nu poate înțelege și nici accepta decizia lui Colm, decizie care va duce la consecințe alarmante pentru amândoi.
Rant: Filmele lui Martin McDonagh sunt mereu prilej de bucurie pentru cinefili, datorită calității experienței oferite. După succesele copleșitoare avute cu In Bruges, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, și în mai mică măsură Seven Psychopats, se poate zice că Martin și-a creat deja propriul stil, un stil unic, extrem de sensibil, în care comedie neagră este folosită drept potențiator al tragediilor interne ale personajelor, dar și-a și constituit propriul său cerc intim de colaboratori, precum actorii Colin Farrell (3 filme), Brendan Gleeson (2 filme de lung-metraj și un scurt-metraj) sau compozitorul Carter Burwell. În ce privește Banshees, regizorul irlandez în sfârșit plasează un film de lung metraj pe tărâmul mult iubit al patriei sale. Mai trebuie menționat că dacă filmele sale au un aer teatral, este deoarece Martin este unul dintre cei mai apreciați dramaturgi contemporani, piesele sale fiind la mare căutare în lumea teatrului britanic.
Va trebui să încep discuția despre acest film explicând termenul banshee pentru o mai bună apreciere. Acesta este varianta anglicizată a autohtonului ben síde – un spirit magic aproape exclusiv feminin, care prevestea o tragedie inevitabilă prin vaietele sale sfâșietoare. The Banshees of Inisherin are loc pe insula fictivă numită Inisherin, undeva spre sfârșitul războiului civil irlandez, în nordul Irlandei. Povestea pare destul de simplă la prima vedere și îi are în centru pe Pádraic Súilleabháin (mai pe englezește – Patrick Sullivan) și pe muzicianul Colm Doherty, iar noi ca spectatori, aterizăm exact în momentul în care, pe nepusă masă, Colm decide că nu mai dorește să fie prieten cu Patrick (o să continui să îi spun așa deoarece îmi este mai ușor la scris). Cinste celor doi actori care aici niște roluri monumentale, reminiscente oarecum de prestațiile lor din In Bruges, reușind să redea în mod extrem de veritabil trăirile și simțirile pe care personajele lor le au, tristețe, disperare, determinare, neîncredere și așa mai departe. Pe măsură ce înaintăm însă în film, descoperim noi și noi straturi ale poveștii și începem să îi înțelegem pe protagoniști și să vedem cum aceștia se află într-o coliziune iremediabilă cu destinul.
The Banshees of Inisherin este clar un film atmosferic, care te pune pe gândit, mai puțin jucăuș ca celelalte producții ale lui Martin McDonagh, dar în care mustește un dialog viu, plin de sensuri ascunse. Fiecare cadru este o bijuterie artistică grație cinematografiei lui Ben Davis ajutat și de splendoarea naturală a Irlandei, care mereu a fost un loc în care magia părea să prindă viață și irealul părea real, chiar și dacă pentru o fracțiune de secundă. Probabil că Banshees este cel mai bun film regizat de McDonagh până în acest moment, acesta deja detașându-se drept un favorit cert la competițiile de specialitate din acest an, fie pentru jocul extraordinar al distribuției, scenariul inteligent sau frumusețea surprinsă pe peliculă. Aș mai vrea să menționez rolurile impresionante reușite de Kerry Condon și Barry Keoghan, roluri care sper că nu vor fi trecute cu vederea atunci când vom discuta de actori în roluri secundare. Dacă decideți să vizionați acest film, vă doresc vizionare plăcută, iar dacă v-a plăcut, vă invit să descoperiți și restul de filme din filmografia regizorului și vă asigur că nu veți regreta alegerea.
No Comments