Loading...

The Fablemans (2022)

by Adrian Solomon, ianuarie 31, 2023

Recomandare – musai!

Gen: Dramă, Coming of age
Regie: Steven Spielberg
Distribuție: Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen, Gabriel LaBelle, Judd Hirsch
Durată: 2 h. 31 min.
Rating IMDB: 7.5

Despre: Tânărul Sammy Fabelman are, de mic copil, aspirații de a deveni un regizor de filme, spre bucuria mamei sale dar spre dezaprobarea tatălui său. Confruntat cu relația tumultoasă a celor doi părințidar și cu frecventele lor mutări, viața tânărului Sammy ne este prezentată în mod franc cu suișurile și coborâșurile ei, dar și cu toate lecțiile învățate pe parcurs.

Rant: Filmele lui Spielberg sunt mereu un eveniment, un motiv nou de a ne reîndrăgosti de filme și de a ne aduce aminte de ce iubim acest fenomen. The Fabelmans este fără îndoială cel mai personal proiect al regizorului, care îndeplinește astfel dorința răposaților săi părinți, de a imortaliza pe marele ecran povestea familiei lor. Folosindu-se de fictivul Fabelman în loc de Spielberg (un joc simpatic de cuvinte datorită sinonimității dintre fabel și spiel), regizorul ne prezintă anii săi formativi, problemele familiei și rolul pe care filmele l-au avut în a-i construi identitatea. Printre altele ajungem să înțelegem de ce una dintre temele sale majore prezente aproape în toate filmele sale a fost familia separată, cu toate că filmul poate fi văzut și ca o poveste „coming of age”, dar și o adevărată scrisoare de dragoste către ceea ce l-a inspirat pe marele regizor să devină ce este acum.

Totul începe cu o vizită la cinema și un mic Sammy (avatarul lui Steven) care prezintă sentimente conflictuale, oscilând între frică și entuziasm. El iasă de acolo complet transformat, iar foarte curând, începe să compună propriile sale pelicule, grație unui tată mărinimos, care are bani suficiență să sponsorizeze acest mic hobby al copilului. Doar că acolo unde tatăl vede doar o pasiune care cu siguranță va dispărea, mama sa vede o licăr de geniu, un artist gata să erupă, și îi încurajează pasiunea. La prima vedere, familia Fabelman pare una de invidiat, tatăl, un om de geniu, care s-a căsătorit cu o artistă împreună cu care au avut 4 copii, Sammy fiind cel mai mare. Dar mama dorește mai mult de la viață, frustrată că aspirațiile sale artistice nu au decât ecouri mult prea mici. O diviziunea începe să se formeze astfel între cei doi părinți, el, mereu suporterul numărul unu oricând aceasta cântă sau dansează, dar fără prea multă prezență critică, ea începând să prefere compania bunului prieten al familiei, Benny. Sammy este mereu prins în mijlocul acestui haos, și nu întotdeauna știind cum să raționalizeze ceea ce experimentează, așa că el se retrage în hobbyul său, filmatul, de la filmarea propriu zisă, până la conceperea scenariului, editarea peliculei și prezentarea ei, de obicei în cadrul trupei sale de cercetași sau la școală.

The Fabelmans este magic, are acea amprentă specifică filmelor lui Spielberg, un ton jucăuș ocazional, dramatic alteori. Merită aici lăudat din plin și jocul actoricesc aproape perfect al ansamblului, începând cu Gabriel LaBelle, care a devenit Steven la vârsta adolescenței. Williams și Dano sunt și ei magnifici în rol, surpriza fiind Judd Hirsch, cu un rol scurt dar de efect, pentru care a fost nominalizat la Oscar pentru rol secundar (cred că apare în film undeva la 4 minute per total, dar este un catalist pentru tânărul Sammy). O altă apariție scurtă dar care are un efect la fel de puternic, este cea a lui David Lynch, care joacă rolul marelui regizor John Ford, care are niște sfaturi extrem de pertinente pentru tânărul Sammy, sfat pe care îl vedem aplicat exact pe scena de final.

Filmul în sine, marchează ultima colaborare dintre Steven Spielberg și compozitorul John Williams, care a ajuns la vârsta de 91 de ani și dorește să se retragă din a compune muzică de film, cu toate că, conform spuselor sale, „A fost greu să îi zici nu lui Steven Spielberg”.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.