Recomandare – decent!
Gen: Acțiune, Western
Regie: Antoine Fuqua
Distribuție: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D’Onofrio, Lee Byung-hun, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier, Haley Bennett, Peter Sarsgaard
Durată: 2 h. 12 min.
Rating IMDB: 6.9
Despre: Filmul este un remake al venerabilului „Cei șapte magnifici” din 1960 care la rându-i este un remake al celebrului „Cei șapte samurai”, a lui Akira Kurosawa din 1954. Modificate sunt doar coordonatele principale, satul de japonezi / mexicani este înlocuit cu unul de americani năpăstuiți de un magnat fără scrupule, Bartholomew Brogue, care a dat de aur și dorește zona în care locuiesc acești sărmani. Pentru a arăta cine este șeful, acesta execută câțiva localnici care i se împotrivesc, printre ei și pe soțul lui Emma Cullen, care nu stă prea mult să îl jelească ci pleacă cu un sac de aur să adune o trupă de oameni care să îi apere și/sau să îi răzbune după cum zice tânăra văduvă. Primul peste care dă este vânătorul de recompense Sam Chisolm care inițial refuză dar apoi, aflând de implicarea lui Brogue, acceptă contractul. Trupa pe care o încropește este cu adevărat pestriță, fiind foarte politically correct ca diversitate și încadrată în ce ar trebui să fie un film acceptabil în secolul XXI, incluzând un justițiar negru (motiv de a-mi aduce aminte de Django Unchained), un cartofor caucazian, un luptător indian, un fărădelege mexican – stereotipizare la greu, un asasin asiatic bun la mânuit cuțite, un vânător ciudat și încă un tip ce luptă cu proprii demoni, dar care este un țintaș fără pereche (cel puțin așa vrea filmul să ni-l prezinte pentru că vedeți voi, cam toți cei de partea binelui își lovesc țintele cu o precizie de invidiat, mai puțin în montajul de antrenament sau mai puțin atunci când o cere scenariul să nu o facă). Aceștia vin în ajutorul orășelului Rose Creek iar dacă ați văzut unul din cele două filme enumerate mai sus, veți știi la ce să vă așteptați.
De ce să mă uit? Remake-urile tind să imite sau să se depărteze prea mult de materialul sursă, de aceea ele dau greș de cele mai multe ori. Bine, și de deciziile regizorale sau alegerile dubioase de actori. Nu e cazul și aici. Chiar dacă nu se poate ridica la înălțimea filmelor din 54 și 60, nu o dă în diverse precum a făcut-o recentul Ben-Hur. Nu doare deloc această diversitate de personaje, alegerile fiind de cea mai bună calitate. Regizorul Fuqua care știe cum să facă un film captivant, și-a ales bine colaboratorii. Revin Denzel și Hawke care nu sunt la prima colaborare cu acest regizor, lucru care se simte în sinergia generală a filmului. Am fost bucuros de includerea lui Lee Byung-hun, care a fost „magnific” în „The Good, The Bad and The Weird”, un western coreean care a devenit probabil unul dintre filmele mele favorite. Și D’Onofrio face un rol amuzant iar de Pratt nu pot decât să zic de bine, este un tânăr cu un viitor foarte promițător, a cărui stea este în continuă ascensiune. Singura bilă neagră care am găsit-o imediat după vizionare a fost personajul cel rău. Părea a fi rău de dragul de a fi, fără să convingă. Nu avea aceeași aură de manie și răutate, așa cum reușea să o imprime regretatul Ely Wallach personajelor sale. Per total este un film „entertaining”, perfect pentru a vizionat la cinema sau acasă cu prietenii când va fi lansat pe DVD-uri…
No Comments