Loading...

The Witcher (2019- )

by Adrian Solomon, decembrie 22, 2019

Recomandare – musai!

Gen: Fantezie
Distribuție: Henry Cavill, Freya Allan, Anya Chalotra, Jodhi May, Björn Hlynur Haraldsson, Adam Levy, MyAnna Buring, Mimi Ndiweni, Therica Wilson-Read, Emma Appleton
Nr. sezoane: 1
Nr. Episoade: 9
Durată episod: ~60 min.
Statut: serial în desfășurare
Rating IMDB: 8.2

Despre: Geralt of Rivia este un Witcher, un mutant urât de societate dar util pentru a vâna creaturile și monștrii care bântuie continentul. Ciri este o prințesă fugară, urmărită de un teribil pericol. Yennefer este o tânără diformă cu un talent extraordinar. Firele destinelor celor trei se vor uni într-o aventură epică, de proporții.

Cronică: The Witcher este cel mai nou serial de la Netflix, unul în care aceștia își pun multe speranțe și în care se pare că au o încredere desăvârșită, deoarece au comandat un sezon secund cu mult înainte ca primul să aibă premierea. Este și propunerea gigantului de streaming pentru a umple golul lăsat de concluzionarea mega-hitului Game of Thrones, una dintr-o mare de propuneri similare. Ce era văzut nu foarte de mult ca un gen literar de nișă, este acum considerat musai pentru că lumea a văzut că este o pâine de mâncat din adaptarea literaturii fantasy iar oferta de seriale de acest gen începe să devină mai bogată ca niciodată (pentru o privire mai detaliată vizitați acest link).

The Witcher este adaptarea unei celebre serii de cărți fantasy scrise de autorul polonez Andrzej Sapkowski, serie adorată de mai toți fanii genului. Cu toate că inițial nu fusese publicată decât în poloneză, cărțile putând fi găsite doar traduse de fani, odată cu apariția seriei de jocuri video cu același nume, interesul a fost reaprins, iar în curând The Witcher a căpătat notorietate internațională. Era și normal astfel ca cineva să sară să facă un serial, pentru că povestea lui Geralt nu poate fi condensată într-un singur film. Însă de la primele vești, comunitatea fanilor hard-core ai jocului/seriei au criticat multiplele alegeri de distribuție făcute de studioul producător, în frunte cu distribuirea lui Henry Cavill pe post de Geralt (l-ați văzut pe Mads Mikkelsen pe post de Geralt?), spiritele inflamându-se și mai mult când s-a aflat de intenția distribuirii unei persoane de culoare sau de origini arabe pe post de Ciri. Oricum ar fi fost, cred că erau imposibil de găsit persoane care să corespundă exact personajelor cu care o lumea întreagă s-a familiarizat deja (seria de jocuri fiind una foarte de succes, cel puțin The Wild Hunt fiind considerat unul dintre cele mai bune jocuri făcute vreodată), dar și corectitudinea politică și diversitatea mandatorie au devenit deja niște unelte de oprimare a materialului original grețoase de-a dreptul.

Povestea, indiferent de mediu, este centrată mereu în jurul lui Geralt of Rivia, un mutant, ucigaș de monștri profesionist, care își vede de treabă și de contractele sale, încercând să evite să intre în afacerile omenești, dar ajungând mai mereu să fie în centrul lor. Universul din care face parte este extrem de bine conturat, având inspirații din mitologia est-europeană. Continentul pe care ne aflăm trece prin perioada sa medievală, existând multe state fracturate, majoritatea aflate în conflict. În toată această perioadă turbulentă, Geralt își face meseria, vânând monștrii dăunători și periculoși, încercând mai mereu să mențină ordinea naturală a lucrurilor. Mutația de care „suferă” nu este sinonimă cu ideea cu care am crescut noi, preluată de la Marvel. El și alții ca el, este produsul unei serii de experimentări, devenind în urma procesului o creatură superioară, puternic, agil și mult mai rezistent decât un om normal, dar steril și pe veci urât de umanitatea care îl disprețuiește, dar care are nevoie de el pentru a-i menținea pacea și siguranța. El este o existență gri, prinsă într-o lume gri, în care moralitatea se cumpără la colț de stradă, o lume murdară în care țăranul nu e cu nimic mai diferit decât nobilul, și în care cuvântul cheie pare a fi „răul mai mic”, atunci când vine vorba de alegeri și opțiuni (și nu, nu mă refer la alegerile electorale).

Primul sezon al seriei adaptează povești din colecția de nuvele The Blood of Elves, un punct perfect de intrare pentru neinițiați, povești care ne arată călătoriile și aventurile lui Geralt de-a lungul și de-a latul Continentului, și persoanele cu care intră în contact, multe din ele devenind personaje importante în povestea lui. Cu siguranță povestea va continua mult mai concentrat din sezonul viitor, când cred că începe să fie serializată povestea principală.

Creatorii serialului au ales să se joace cu timpul, prezentând 3 linii temporale distincte, greu de recunoscut la primă vedere (mi-am dat seama de asta abia prin episodul 3), în încercarea de a ne familiariza cu fiecare dintre cele trei personaje principale în parte. Primul este Geralt, de care am discutat deja, a doua este prințesa Cirila, pe urmele căreia se află o întreagă armată condusă de un personaj sinistru iar a treia este vrăjitoarea Yennefer of Vengenburg, interesul romantic principal al lui Geralt.

Netflix nu s-a dat în parte de la nici o cheltuială când a venit vorba despre creerea acestui serial, cu toate că nu se ridică la costurile producerii vreunui sezon din GoT. Cinematografia este superbă, coloana sonoră perfectă, locațiile de filmare variate, surprinzând foarte bine tema medievală, iar costumele sunt în mare parte reușite, poate la partea de monștrii și efecte speciale serialul arătându-și limitările bugetare. Distribuția este în mare parte bună cu două mari mențiuni. În primul rând Geralt, poate prinde bine pentru cei care nu știu nimic, dar Cavill, cu toate că se străduiește din răsputeri, pentru mine nu este deloc convingător (mai puțin la partea de coregrafie în luptele cu sabia, momente în care este o adevărată bestie). Lipsa unui timbru vocal gros îl face să își îngroașe în mod nenatural vocea, deseori sunând mai mult ca și Christian Bale pe post de Batman decât un om care vorbește în mod natural așa, fără efort. Un alt lucru deranjant este rânjetul stupid, deloc caracteristic lui Geralt, pe care Cavill îl afișează ori de câte ori poate. Un alt lucru de care nu sunt mulțumit, mai minor de data asta  pentru că personajul în cauză apare doar în trecere dar în jocuri era o parte integrală a poveștii lui Geralt, este înfățișarea lui Triss Merigold, o roșcată fâșneața cu părul creț, care m-a făcut să apreciez mult mai mult roșcatele, dar care este foarte slab reprezentată în serial. Bănuiesc că mai sunt multe alte lucruri care nu sunt în concordanță cu așteptările fanilor veterani și pentru care serialul o să își ia palme peste cap, dar sunt convins că nu este nimic supărător pentru cei care pășesc pentru prima dată în acest univers.

Tot la capitolul de chestii care îmi plac și chestii care nu, aș mai trece în revistă două aspecte. Îmi place că, deși există magie, nu vezi chestii supra-fantastice cu vrăjitori (Geralt însă ar putea face uz mai des de semnele magice pe care le stăpânește atât de bine în jocuri), ideea de magie fiind prezentată într-un mod mai low-key, discret, probabil și datorită bugetului alocat. În schimb m-a supărat pe mine, ca fan fidel al jocurilor, faptul că serialul nu se oprește aproape deloc pe modul în care se prepara Geralt înainte de luptă, existând un adevărat ritual pe care acesta îl făcea înainte de a începe vânătoarea, de la poțiunile pe care le selecta cu atenție până la diferitele uleiuri sau otrave cu care își ungea sabia pentru a obține un avantaj în lupta, deseori inegală cu monștrii și creaturile întunericului, cum nu se pune accent nici pe faptul că acesta folosește două săbii, una normală pentru oameni și una de argint pentru monștrii, bomboana de pe coliva nemulțumirilor fiind faptul că medalionul său nu reacționează defel în nici un moment, acesta fiind deseori semnalul că ceva nasol urma să apară. .

Sapkowski a încercat să se îndepărteze cât mai mult de high-fantasy-ul lui Tolkien și a miilor de imitatori ai săi, reușind să creeze ceva complet unic și distinct. Cu puternicele sale influențe din mitologia est-europeană, multe din ele fiindu-mi cunoscute și mie din folclorul local românesc, lumea în care te invită acest serial este una intimidantă, populată de personaje depravate moral, oameni grabnici vărsători de sânge, monștri de coșmar, cu toate că deseori se ridică întrebarea dacă a fi monstru ține neapărat de caracterisiticile fizice. Este o lume nouă pentru unii, familiară pentru alții, pe care serialul ne invită să o (re)descoperim împreună!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.