Am discutat despre serialele originale Netflix, produse de către ei „în casă” cum s-ar zice, am discutat despre animațiile originale, dar iată că încă au rămas o groază de seriale de la bune în sus care nu s-au regăsit pe listă și de care cei mai puțin atenți cititori mă întreabă „dar cum de X nu este în topurile tale, ai ceva împotriva lui?”. Și nu neapărat ca să repet dar poate ca să ilustrez mai bine situația, țin să menționez că serialele prezentate în rândurile ce urmează sunt seriale la care Netflix fie a intrat în parteneriat de creație cu alte canale (The End of the F***ing World), fie au angajat alte studiouri să le facă și le-au lipit sigla de produs original Netflix (aceștia au fondat numeroase proiecte din străinătate precum Dark și Kingdom), fie acestea au fost începute de alte rețele, abandonate și apoi reînviate de către Netflix (cum ar fi cazul serialului Lucifer), fie doar seriale licențiate și publicate de gigantul de streaming. Fără a face o trecere exhaustivă în revistă a tuturor serialelor existente pe platformă (mi-ar lua cel puțin o lună să le termin de enumerat) iată care sunt, în părerea mea, perfecte pentru un maraton anti-plictis, care să ajute la ameliorarea stării de stres provocată de izolarea forțată la domiciliu.
Și un ultim lucru înainte să trec mai departe, lista asta a început ca Top 20, am ajuns la Top 30 și încă mai îmi vin în minte titluri care s-a potrivi atât de bine aici așa că nu sunt sigur cu câte o să termin.
33. Bad Guys (2014, 1 sezon – 11 episoade + Vile City 2017-2018, 1 sezon – 16 episoade)
Pe ultima sută de metri am aflat de existența acestui serial, foarte bine primit în Coreea de Sud pe vremea lui, care a generat atât un spin-off (Vile City, de-asemenea disponibil pe Netflix) cât și un film de lung metraj. O poveste plină de adrenalină despre un ofițer de poliție care, pentru a combate criminalitatea pe care poliția nu o mai putea ține în frâu, alcătuiește o unitate specială, formată din foști deținuți, unul mai periculos decât altul, dar toți având ceva de câștigat de pe urma acestei colaborări.
32. Community (2009-2015, 6 sezoane – 110 episoade)
Cu toate că a început mai șovăielnic, acest serial a reușit să își câștige un adevărat cult-following, fiind un vehicul de lansare pentru mai mulți actori, sau cel puțin de solidificare a locului lor în conștiința publicului. Serialul urmărește aventurile unui grup de studiu de la o școală de studii serale. Adunat în jurul carismaticului avocat Jeff, aceștia încearcă dar de cele mai multe ori nu reușesc să studieze ce au de studiat, mai mereu fiind prinși în tot felul de aventuri trăznite și amuzante.
31. Arrowverse
E greu să izolez un singur serial din toată panoplia de seriale WB produse de CW / CBS / FOX / HBO într-unul dintre cele mai interesante eforturi colaborative prezent pe micul ecran și disponibile pe Netflix, în special că el nu face parte directă din universul Arrowverse (Arrow – 6 sezoane, 138 episoade; The Flash – 6 sezoane, 138 episoade; Legends of Tomorrow – 5 sezoane, 83 episoade; Supergirl – 5 sezoane, 103 episoade; Black Lightning – 3 sezoane, 45 episoade; Batwoman – 1 sezon, 22 episoade). Arrow este primul serial apărut din acest univers, apoi Flash a apărut ca invitat în sezonul 2 pentru ca apoi să își primească propriul serial iar la un moment dat a pornit și Legends of Tomorrow care conținea o adunătură de personaje secundare din celelalte două seriale. După cum vedeți, o să fie greu să porniți doar un singur serial, pentru că deseori poveștile lor se intersectează. Supergirl, Black Lightning, Constantine și Batwoman au fost seriale pornite de alte rețele decât CW, dar care au ajuns să fie absorbite în acest univers cu totul și cu totul aparte, mult mai coerent decât WB a reușit să o facă cu universul lor cinematic.
30. How to Get Away with Murder (2014-2020, 6 sezoane – 84 episoade)
O profesoară de drept de la o universitate prestigioasă din Philadelphia devine implicată foarte adânc alături de un grup de studenți într-un caz de crimă care le va schimba complet cursul vieții. Pentru acest serial, Viola Davis a primit multe distincții, cea mai importantă fiind premiul Emmy, primul obținut de o actriță de culoare.
29. Giri/Haji (2019, 1 sezon – 8 episoade)
Un detectiv din Tokyo pleacă în Londra pe urmele fratelui său despre care credea că este mort, dar pe urmele căruia se află organizația Yakuza. Un serial britanic cu o distribuția japoneză, un melanj bizar dar care funcționează destul de eficient.
28. The IT Crowd (2006-2013, 4 sezoane – 24 episoade)
Doi angajați IT care întruchipează tot ce înseamnă nerd, se trezesc pe cap cu o individă care a fost numită șefa IT, dar care habar nu are de calculatoare. Este unul dintre cele mai amuzante seriale britanice ale anilor 2000, gagurile
27. Dirk Gently’s Holistic Detective Agency (2016-2017, 2 sezoane – 18 episoade)
Bazat pe un roman semnat de celebrul autor S.F. Douglas Adams, serialul prezintă întâmplările bizare care întorc peste cap lumea unui simplu angajat hotelier, odată ce pe fereastra apartamentului său se cațără bizarul detectiv holistic Dirk Gently, urmat de o serie de personaje din ce în ce mai sonate.
26. The 100 (2014- , 4 sezoane – 58 episoade)
Într-un viitor în care populația Pământului a fost decimată în urma unui conflict nuclear și supraviețuitorii au fost nevoiți să se refugieze pe stații spațiale, o sută de delicvenți juvenili sunt trimiși înapoi pe Pământ pentru a verifica starea acestuia însă vor fi întâmpinați de lucruri nebănuite. Este un serial tipic CW, cu tineri frumoși, făcut special pentru tinerii adulți.
25. Outlander (2014- , 5 sezoane – 62 episoade)
Claire Randall a servit în cel de-al doilea război mondial ca soră medicală pentru ca apoi să se bucure de o lună de miere alături de soțul ei Frank. Brusc, Claire este transportată în trecut în 1743, într-o lume misterioasă, plină de pericol și neprevăzut. Pentru a supraviețui acestei perioade, ea se mărită cu Jamie Fraser, un mariaj de conveniență care însă va duce le redescoperirea de sine a lui Claire, ea ajungând să se îndrăgostească de noul ei soț. Astfel ea se trezește prinsă între două lumi și două vieți complet diferite.
24. Travelers (2016-2019, 3 sezoane – 36 episoade)
Sute de ani în viitor, oamenii au inventat o modalitate de a-și trimite conștiința înapoi în trecut în oameni aleatori. Înarmați doar cu cunoașterea istoriei și a viitorului, ei se văd nevoiți să se adapteze noilor identități și noilor vieți, în același timp lucrând în secret la prevenirea viitorului sumbru.
23. Happy! (2017-2019, 2 sezoane – 18 episoade)
O nebunie de serial, ultra kinetic, cu personaje coborâte direct din paginile unor benzi desenate create de o minte perversă, Happy urmărește aventurile nefaste ale unui fost agent de poliție, actualmente detectiv privat, care își caută cu disperare fetița răpită de niște oameni monstruoși.
22. Fauda (2018- , 2 sezoane – 24 episoade)
Un serial original Netflix creat în Israel, Fauda (Haos) este o poveste plină de suspans despre o echipă de infiltrare specială a forțelor israeliene aflată pe urmele unui terorist Hamas numit Pantera.
21. The Last Kingdom (2015- , 3 sezoane – 26 episoade)
Uhtred, fiul unui rege saxon, ajunge pe mâna invadatorilor danezi, de care va fi crescut pentru a ajunge un luptător neînfricat. Un serial antrenant, o dramă istorică cu multă acțiune în vena lui Vikings, a cărui sezon 4 se apropie cu pași rapizi.
20. The Good Place (2016-2020, 4 sezoane – 53 episoade)
Ce obții atunci când combini filosofia cu studiile de moralitate și teologia? Un experiment condus de demoni în viața de după pentru a-și optimiza metodele de tortură din iad, încearcă să caute răspuns la această întrebare, simulând viețile a patru oameni incredibil de opuși, forțați să își lege destinul unul de celălalt.
19. Riverdale (2015- , 4 sezoane – 73 episoade)
Serialul suprem pentru tinerii adulți, unul dintre port-drapelurile canalului CW, un canal a căror produse sunt destinate aproape în exclusivitate acestora. Poveștile unui grup de prieteni din micuțul și aparent liniștitul Riverdale, se întrepătrund și încep să se tulbure atunci când o crimă este comisă și unul dintre ei moare.
18. Gotham (2014-2020, 5 sezoane – 101 episoade)
Fox și WB au produs cu Gotham un serial fantastic, situat în orașul Gotham nu la foarte mult timp după crima care avea să schimbe istoria acestui loc, și anume uciderea soților Wayne în fața propriului copil, Bruce. Seria îl are în centru pe un tânăr James Gordon care se chinuie să facă față unui oraș din ce în ce mai corupt, plin de personaje sinistre care apar la tot colțul.
17. Bodyguard (2018, 1 sezon – 6 episoade)
Chit că este doar o miniserie, Bodyguard spune o poveste intensă a unui fost soldat cu un puternic caz de PTSD, care ajunge în slujba cele mai importante persoane din Regatul Unit, și încercările disperate ale acestuia de a o proteja în ciuda condiției sale.
16. Elite (2018-2020, 3 sezoane – 24 episoade)
O adevărată plăcere vinovată, acest Riverdale spaniol, procesează temele sociale des întâlnite în seriale de acest gen, dar la un nivel mult mai matur. Serialul prezintă povestea a trei elevi transferați în una dintre cele mai de elită școli din Spania, și nenumăratele încercări prin care trec în speranța de a se adapta noilor colegi și stilurilor lor de viață extravagante.
15. Broadchurch (2013-2017, 3 sezoane – 24 episoade)
O crimă aduce doi investigatori într-un sătuc liniștit de pe o coastă a Angliei. Primiți cu multă reticență, viața lor le este îngreunată de localnicii nedornici de a li se cotrobăi prea mult prin vieților lor, mulți cu secrete adânci. Serialul este minunat interpretat și filmat, misterul care îl învelește făcându-te să vrei să vezi cât mai multe episoade.
14. Mad Men (2007-2015, 7 sezoane – 92 episoade)
Mad Men este atât un serial istoric, fiind considerat unul dintre cele mai bune din perioada de aur a seriilor TV, dar și un serial istoric pentru că prezintă incredibil de bine, America surprinsă în toată splendoarea sa de-a lungul anilor 60, cu bune și rele. Serialul este centrat în jurul unui executiv afemeiat pe nume Don Draper, un Jon Hamm extrem de suav, surprinzând suișurile sale profesionale și coborâșurile sale personale, dar și viața tuturor cu care intră în contact de-a lungul timpului.
13. Lucifer (2016-2020, 4 sezoane – 67 episoade)
Serialul stă în chintalul de șarm posedat de Tom Ellis, cel care îl întruchipează pe Lucifer, prințul întunericului care s-a plictisit de viața din Iad și, punându-și imortalitatea în joc, fuge pe Pământ pentru a a-și deschide un cabaret și pentru a se deda tuturor plăcerilor lumești. Din curiozitate, el ajunge și un colaborator pentru forța locală de poliție, serialul fiind mai mult centrat pe cazurile pe care acesta le rezolvă dar și pe care el încearcă să o aibă cu ofițerul Chloe Decker, singura care pare a-i rezista șarmurilor sale.
12. The Blacklist (2013-2020, 7 sezoane – 145 episoade)
Premisa acestui serial este foarte interesantă și a fost oarecum inspirată dintr-un caz real. Un fost ofițer de marină, Raymond „Red” Reddington, care a fost dat în urmărire generală timp de 15 ani, se predă de bună voie FBI-ului și declară că îi va ajuta cu prinderea unora dintre cei mai importanți criminali și teroriști, singura condiție fiind să lucreze cu o agentă începătoare pe nume Elizabeth Keen.
11. The End of the F***ing World (2017-2020, 2 sezoane – 16 episoade)
Serialul a făcut senzație pe Netflix la momentul apariției sale, datorită subiectului abordat, doi tineri sociopați decid să fugă în lume și să trăiască viața la maxim. Însă niciunul nu este ce pare a fi, fațadele lor începând să spargă atunci când vor da de greu.
10 Kingdom (2019- , 2 sezoane – 12 episoade)
Un melanj atât de bizar încât funcționează la perfecție, Kingdom îmbină drama istorică cu invazia zombie, pentru un serial care te va ține constant cu sufletul la gură. Cu regele afectat de o boală sinistră, prințul moștenitor pornește să investigheze un caz bizar raportat într-un sătuc izolat. El descoperă acolo nu doar că este victima complotului pus la cale de o persoană influentă de la curte, dar că boala regelui este conectată cu o bruscă invazie de oameni morți, care noaptea prind viață și fac prăpăd. Serialul a avut un succes fulminant, profitând și de succesul avut de incredibilul Train to Busan, iar de curând a fost lansat un nou sezon.
9. Black Mirror (2011-2019, 5 sezoane – 21 episoade)
Considerat de mulți ca fiind antologia S.F. de căpătâi a noului mileniu, Black Mirror spune o serie de povești, fără legătură de la episod la episod, reușind astfel să angreneze nenumărate nume mari. Poveștile spuse variază dar au un factor comun, și anume relația noastră cu tehnologia fie ea actuală, fie într-un viitor apropiat. Început de BBC, serialul a fost achiziționat de Netflix care pe lângă două sezoane noi, au produs și un film interactiv intitulat Bandersnatch.
8. Vikings (2013-2019, 6 sezoane – 79 episoade)
Mult iubitul serial Vikings, produs de cei de la History Channel, a încercat în general să redea o imagine cât mai corectă a vikingilor și obiceiurilor lor, chiar dacă asta a fost deseori în detrimentul acurateței istorice a faptelor petrecute sau chiar existența în sine a unora dintre personaje. Asta nu a împiedicat serialul să fie unul de succes, aventurile lui Ragnar Lothbrok și ale urmașilor săi insuflând o generație întreagă de fani.
7. Dark (2017- , 2 sezoane – 18 episoade)
Nedrept numit Stranger Things nemțesc, acest serial S.F. oferă o ipostază mult matură a melancoliei anilor 80. Da, este vorba despre un grup de adolescenți, de o centrală nucleară cu activități suspicioase, doar că nu regăsim deloc atmosfera veselă și zglobie a celuilalt serial, ba din contră, subiectele sunt mult mai mature iar atmosfera mult mai … dark, mai întunecată. Dispariția a doi copii face ca viețile și secretele oamenilor dintr-un mic sătuleț german să fie expuse, ieșind la iveală o întreagă pânză de intrigi și mistere. E un serial fascinant, care te va prinde în mreaja sa, cu toate că sezonul 2 se va dovedi puțin copleșitor cu informațiile prezentate și cu adăugarea unei a patra linii temporale care va rula concomitent cu celelalte trei din primul sezon.
6. Peaky Blinders (2013- , 5 sezoane – 30 episoade)
Povestea semi-fictivă a grupării mafiote numită Peaky Blinders, bazată în Birmingham, undeva pe la începutul anilor 1900, condusă de periculosul Tommy Shelby și desele lor răfuieli cu oamenii legii și cu grupările adverse. Un serial ce mustește de stil cu o prezentare impecabilă și cu actori care fac roluri de zile mari, ar trebui să fie motiv suficient de binge.
5. Prison Break (2005-2009, 5 sezoane – 90 episoade)
Ce mai e de zis despre acest serial arhipopular, care pentru mulți dintre voi se află probabil pe locul fruntaș al oricărui top de seriale. Povestea inginerului care infiltrează o închisoare specială pentru a-și salva fratele, acuzat pe nedrept, de la pedeapsa cu moartea, a înfierbântat fanteziile multor adolescenți, acesta fiind ce a fost The Sopranos pentru generația mea (mai degrabă Oz).
4. La Casa de Papel (2017- , 3 sezoane – 30 episoade)
Senzația spaniolă care a luat pe nepregătite mapamondul, acest fost mini-serial spaniol a fost cumpărat de cei de la Netflix și lansat în stratosferă ca popularitate, continuând mult mai mult decât era propusă aventura celor 8 tâlhari care dau jaful secolului. Suspansul, jocul de-a șoarecele și pisica dintre profesor și autorități, personajele bine șlefuite, fac ca această serie să se numere printre cele mai bune seriale străine originale Netflix.
3. Sherlock (2010-2017, 4 sezoane – 12 episoade)
Sherlock Holmes a fost portretizat de nenumărate ori pe micile și pe marile ecran, cu mai mult sau mai puțin succes. Această tentativă îl aduce pe celebrul detectiv în zilele noastre, alături de fostul doctor militar Watson, rezolvând cazurile tradiționale în mod modern. Farmecul dar și blestemul serialului stă în sinergia aproape impecabilă a celor doi interpreți, care pe timpul filmărilor au explodat pe marile ecrane, fiind din ce în ce mai solicitați pentru varii alte producții, având astfel prea puțin timp pentru continuarea pe micul ecran a aventurilor celor doi.
2. Better Call Saul (2015- , 5 sezoane – 50 episoade)
Parcă pentru a demonstra că Breaking Bad nu a fost o simplă întâmplare și că acest univers încă mai are povești de oferit, creatorul acestui serial, Vince Gilligan, a decis să se fixeze pe viața avocatului Saul, dinainte de evenimentele petrecute în serie. Astfel, avem oportunitatea să vizionăm o altă poveste de „breaking bad” sau cum un om simplu poate coborî în cele mai adânci și mai întunecate locuri posibile ale sinelui, transformându-se complet în varianta negativă a ceea ce dorea el să fie.
1. Breaking Bad (2008-2019, 5 sezoane – 62 episoade + 1 film)
Tăticul serialelor, cel mai complex și mai bun serial de la The Sopranos încoace. Numele de Walter White sau replicile „I’m the one who knocks” și „Science, Bitch!” deja fac parte din limbajul de zi cu zi, personajele au devenit legendare, ce mai poate fi zis de un serial despre care s-au epuizat toate subiectele și laudele. Cred că sunt puțini care nu l-au văzut, și mai puțini care nu au auzit de el – voi aceștia, în special, puneți mâna și îl urmăriți neapărat (trecând peste monotonia primului sezon).
No Comments