Loading...
10 Cloverfield Lane (2016)

10 Cloverfield Lane (2016)

by Adrian Solomon, decembrie 22, 2016

Recomandare – musai!

Gen: SF, Thriller
Regie: Dan Trachtenberg
Distribuție:
John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher, Jr.
Durată: 1 h. 43 min.
Rating IMDB: 7.2

Despre: O tânăra se trezește, după un accident de mașină, închisă într-o locație subterană. Singurii companioni sunt Howard, un tip mai în vârstă, care construise buncărul în care se aflau și care avea niște teorii conspiraționiste foarte interesante, și Emmet, tipul care îl ajutase pe Howard la construcție. Howard pretinde că i-a salvat viața dar acuma se văd nevoiți a trăi închiși în buncăr pentru că America a fost atacată, cel mai probabil un atac chimic, iar suprafața nu este locuibilă. Nesigură ce să creadă, tânăra ajunge la decizia că trebuie să scape cât mai curând de acolo.

Rant: Vă mai aduceți aminte de Cloverfield? Acel film found-footage cu atacul unei creaturi gigantice asupra New Yorkului? Capul Statuii Libertății care vine zburând din noapte și se rostogolește agonizant de aproape de protagoniști? Finalul cu monstrul gigant care aparent prinde ultimul nefericit supraviețuitor? Ei bine, asta a fost prin 2008 și de atunci nu s-a mai auzit prea mult despre acest film. După câțiva ani buni, iată că apare un trailer misterios, chiar foarte bine făcut pe care vă invit să îl vedeți în link, care se intitulează 10 Cloverfield Lane. Hmmmm o fi vreo legătură? Caut repede pe net și ce să vezi, hopa și găsesc anunțul că acesta este succesorul spiritual al filmului din 2008. Am mai aflat și alte informații cum că inițial se dorea producerea unui film ultra low budget, adaptare a unei cărți, dar multe elemente din carte se asemănau cu Cloverfield așa că J J Abrams și compania sa Bad Robot au decis să îl refacă și să ni-l prezinte drept următoarea intrase în franciza Cloverfield, cu mențiunea că în 2017 ne mai paște un sequel numit God Particle.

Un lucru interesant mi se pare că cele 3 filme care compun franciza Cloverfield sunt cât se poate de diferite unul față de celălalt. Dacă cel original era un found-footage gen Blair Witch Project, tip de film foarte la modă pe atunci și prezenta destinele a 6 amici care se trezesc cu petrecerea ruinată în urma unui atac al unui agent neidentificat, care mai apoi se dovedește a fi un monstru gigant. 10 Cloverfield Lane, filmul de față, este un thriller psihologic despre care o să zic imediat mai multe, iar cel de-al treilea care va apărea cândva în 2017, God Particle, va fi un horror în spațiu cu un echipaj de astronauți obligați să supraviețuiască în spațiu după ce pământul dispare.

Pelicula de față ne prezintă o distribuție redusă și o locație strâmtă, claustrofobă, decor perfect pentru a străluci jocul actoricesc al celor trei implicați. Surprinde Winstead (pe care o știu drept Ramona Flowers din Scott Pilgrim versus the World – film care a adunat surprinzător de multe vedete aflate la început de drum) care face un rol foarte solid, la fel ca și John Goodman (unul dintre actorii mei preferați all time, aparent știe să le facă pe toate de la comedie la dramă la personaje dereglate mental așa cum îl surprind mai toate rolurile în care îl pun frații Coen) în rolul lui Howard, tipul ce predică toate conspirațiile posibile.

Încărcătura psihologică a filmului te ține în priză pe tot parcursul acestuia, în timp ce îți sunt oferite noi și noi informații, întocmai ca la un puzzle. Lumea oare chiar a dispărut sau sunt aburelile unui om dereglat? Nici el nu e prea consecvent cu ce predică, ba sunt rușii ce au atacat dulcea Americă cu arme chimice (să nu uităm că el a fost și în Navy așa că e un supraviețuitor extrem de priceput), ba sunt alte forțe sinistre, ba chiar niște viermi inter-spațiali care au venit să extermine viața de pe pământ. Însă pe cât încearcă să îi împace pe toți cu ideea conviețuirii, celor doi nu le prea arde de acest prospect. Așa că încearcă să scape. Odată, și încă odată. Acest joc psihologic dintre Winstead și Goodman cu micile inserții de băiat de țară ale lui Gallagher duc în spate tot filmul. Pe Winstead în special o prinde minunat rolul de supraviețuitoare.

Ce să mai zic despre sfârșitul filmului de care sunt sigur că va surprinde mulți oameni. Vom putea vedea exact care din conspirațiile lui Howard s-au adeverit. Oricum, filmul e extraordinar și vă invit să îl vedeți cât mai curând.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.