Loading...
Uncut Gems (2019)

Uncut Gems (2019)

by Adrian Solomon, decembrie 31, 2019

Recomandare – musai!

Gen: Thriller
Regie: Josh Safdie, Benny Safdie
Distribuție:
Adam Sandler, Lakeith Stanfield, Julia Fox, Kevin Garnett, Idina Menzel, Eric Bogosian
Durată: 2 h. 15 min.
Rating IMDB: 8.1
Rating RottenTomatoes: 93%

Despre: Howard este un bișnițar slinos, mereu îndatorat, cu o dependență severă de pariuri riscante, nu doar pe bani, dar și în viață. Însă din momentul în care intră în posesia unei nestemate netăiate, aduse direct din Etiopia, haosul se dezlănțuie în viața lui Howard.

Rant: În general lumea, inclusiv subsemnatul, uită că Adam Sandler, atunci când întâlnește un material bun, poate scoate roluri excelente. La fel este cazul și în Uncut Gems, unde acesta îl interpretează cu mult fler pe Howard, un evreu bișnițar, mereu în căutarea unui pont profitabil. Frații Safdie au arătat că știu cum să facă filme aproape documentare despre cartierele New York-eze – Heaven Knows What, sau să ne poarte prin ele în pas alert – Good Times, iar aici par să combine cele două abordări.

Howard este mereu în mișcare, ca un mic ciclon îmbrăcat în haine stridente, complet cu ochelari de firmă și un barbișon obraznic, telefonul fiindu-i parcă lipit de ureche (cred că jumătate din film stă călare pe telefon). Are o nevastă care îl privește cu dezgust, o fiică care îl detestă și doi băieți de care nu prea are timp. Are o amantă scumpă pe care și-o ține într-un apartament special cumpărat pentru ea, dar și nenumărați oameni pe urmele lui pentru diverse datorii. El are și un magazin micuț, dar extrem de viu, în care vinde diverse produse bling-bling celor înstăriți, deseori asistat de Demany, care mai mereu îi aduce clienți. Dar el are și o problemă masivă cu pariurile și cu afacerile riscante, deciziile proaste fiind la ordinea zilei.

Noi, spectatorii, îl urmărim aproape exclusiv pe Howard timp de câteva zile, în care viața sa este dată complet peste cap după achiziționarea unei nestemate netăiate, motivul central al filmului. Aceasta de fapt simbolizează boala de care suferă protagonistul, febra aurului, dependența de scheme profitabile și adrenalină, nefiind deloc întâmplătoare scena de început când suntem purtați în interiorul pietrei prețioase doar pentru a ieși prin posteriorul lui Howard în timpul unei colonoscopii.

Uncut Gems este probabil cel mai surprinzător thriller al acestui sfârșit de an, un film care te va ține cu sufletul la gură pentru soarta unui protagonist antipatic, dar cu care ne va fi imposibil să nu ținem până la final.

Please follow and like us:
error

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
Facebook
Twitter
RSS
Follow by Email