Loading...
Aquaman (2018)

Aquaman (2018)

by Adrian Solomon, decembrie 23, 2018

Recomandare – decent!

Gen: Super-eroi, Acțiune, Aventură, S.F.
Regie: James Wan
Distribuție:
Jason Momoa, Amber Heard, Willem Dafoe, Patrick Wilson, Dolph Lundgren, Yahya Abdul-Mateen II, Nicole Kidman
Durată: 2 h. 23 min.
Rating IMDB: 6.9

Despre: Lumea se află în pragul unui conflict global cauzat de dorința regelui Orm din Atlantida de a cuceri ținuturile uscate și doar Arthur Curry, un bastard ce aparține ambelor lumi, poate să salveze situația alături de frumoasa prințesă Mera.

Rant: Aquaman încearcă și reușește să se distanțeze de celelalte produse DCEU, fiind un spectacol vibrant de culori și acțiune over-the-top. Nu este chiar cea mai completă producție, fiind deficitar la capitolul poveste unde ne poartă printr-un adevărat carusel expozițional, oferindu-ne nebunie vizuală după nebunie vizuală, dar punctează extrem de bine la capitolul distracție și acțiune. Cred că cei care s-au ocupat de efectele din Justice League ori au fost concediați/înlocuiți, or și-au învățat lecția pentru că la acest capitol, Aquaman se prezintă extrem de bine. Există câteva scene absolut superbe care te fac să îți ții respirația și să încerci să surprinzi cât mai multe detalii – cum ar fi prima întâlnire cu legendarul oraș Atlantis sau o scenă mai de la final pe care nu o pot descrie din motive de spoilăreală dar vă zic că e magnifică.

Așa cum ziceam, Aquaman este povestea lui Arthur Curry, proaspăt revenit din periplul cu Justice League despre care aproape că nu se menționează nimic. De fapt filmul face tot posibilul să se distanțeze de întreg universul DCEU și de ce s-a întâmplat în el până la acest punct, mergând ca Wonder Woman pe o poveste proprie, care nu insistă să pună bazele unei noi amenințări globale a la Thanos, ci comprimă în cele aproape două ore și jumătate atâta informația pertinentă doar la universul lui Aquaman, încât te simți uneori copleșit. Pasul filmului este unul foarte rapid, momentele moarte servind doar la a prezenta și mai multe elemente expoziționale. Aflăm că Atlantida este determinată (prin vocea leaderului ei Orm, fratele vitreg a lui Arthur, și în viziunea sa, moștenitor de drept al tronului) să pornească un război global dar pentru asta el trebuie să reunească cele șapte regate submarine, iar o bună bucată din film suntem martori la eforturile sale de unire. Din perspectiva lui Arthur și a prințesei Mera, urmărim eforturile lor de a-i dejuca planurile lui Orm, dar pentru asta au nevoie de un artifact care e ascuns te miri pe unde și ei se văd nevoiți să găsească. Deci complicații narative ușor obositoare, încât parcă la un moment dat uiți scopul lor, cu toate că de fiecare dată filmul servește noi grozăvii care să îți capteze atenția. Cine ar fi zis că imaginea unei caracatițe care bate tobele ar trece aproape nebăgată în seamă?

Dacă din Justice League nu ne-a fost clar, Aquaman ne arată că Jason Momoa era alegerea potrivită pentru a face acest personaj cool. Are o naturalețe și un șarm aparte cu care interpretează acest personaj, încât pentru nici un moment nu te gândești că ăsta nu ar fi Arthur Curry. Din păcate, ca personaj principal, are parte și de unele dintre cele mai stupide replici din film, fiind o sursă constantă de one-liners, unele chiar extrem de proaste. De Amber Heard nu prea auzisem (ha) prea multe până acum, dar consider că s-a achitat onorabil de sarcinile scenariului. Avem și o serie de cameos cu un obligatoriu de-aging effect pentru o Nicole Kidman tânără.

Coloana sonoră este chiar bună, cu toate că tonal pare a fi destul de împrăștiată. Se pot auzi vibe-uri de nostalgie prin sintetizatoarele folosite în anumite scene, pentru ca apoi să apară piesa lui Pitbull care te scoate din ritm. Îmi dau seama că încă se încearcă recreerea unei piese de introducere a eroului, dar nu au reușit să atingă nivelul de epicozitate atins de Hans Zimmer & Junkie XL cu tema muzicală a lui Wonder Woman.

Aplicând formula Marvel (lucru ce sunt conștient că va durea fanii DC-ului imaginat de Snyder) Wan a făcut un film distractiv, care nu se scaldă în teme sumbre și care reușește să minuneze vizual suficient de mult cât să sărim peste povestea relativ insipidă, creând poate unul dintre cele mai bune filme din DCEU.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.