Loading...
War for the Planet of the Apes (2017)

War for the Planet of the Apes (2017)

by Adrian Solomon, iulie 23, 2017

Recomandare – musai!

Gen: S.F., Acțiune, Aventură
Regie: Matt Reeves
Distribuție:
Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn
Durată: 2 h. 20 min.
Rating IMDB: 7.4

Despre: Maimuțele conduse de Caesar vor doar să își găsească un loc pe care să îl numească casă, unde să poată trăi în liniște. Dar ce a mai rămas din armata americană are alte planuri și îi atacă constant. În urma unei bătălii în care maimuțele ies victorioase, Caesar decide să fie milostiv și să cruțe prizonierii, dar acest lucru se va întoarce împotriva sa când soldații revin și îi ucid familia. Decis să pună punct acestor atacuri prin uciderea colonelului ce conducea acele trupe, Caesar își trimite tribul undeva în siguranță și pleacă să obțină răzbunare pentru familia ucisă, acest drum amenințându-i nu doar viața dar și sufletul său incoruptibil.

Rant: Filmul respectiv concluzionează trilogia Planet of the Apes, trilogie ce a cunoscut un succes neașteptat, și a oferit un reboot al seriei cu maimuțele. Temele prezentate pe parcursul celorlalte filme își fac apariția și aici. Intoleranța, discriminarea, rasismul, familia sau războiul, toate aceste teme sunt centrale acestei serii relativ întunecate și adresate unei audiențe mature.

Andy Serkis este incredibil și dovedește că și motion-capture este o artă, una la care el a avut o contribuție uriașă, atât cu Caesar dar în special cu faimosul Gollum. Cum de nu a fost nici măcar nominalizat la vreun Oscar pentru cele două performanțe, nu o să pot să înțeleg, având în vedere că în rolul lui Caesar, actorul depășește orice bariere și oferă una din cele mai dramatice performanțe din cariera sa. Woody Harrelson este o apariție excepțională în film, interpretând un colonel american pus pe omorât tot ce mișcă, care îi capturează tribul lui Caesar. Este unul din cei mai interesanți villains văzuți acest an, în special pentru că are și o motivație reală, și nu face rele doar din dragu de a le face.

Chiar dacă am menționat mai multe teme la început, tema de bază a acestui film este răzbunarea și transformarea lui Caesar în tot ceea ce ura el mai mult, în Koba, inamicul său din a doua parte a seriei, cel care a încălcat dictonul maimuțesc ce zicea că ape-not-kill-ape. În drumul spre răzbunare, Caesar va trebui să treacă prin toți cei ce îi iasă în cale, iar acest lucru nu face decât să cântărească greu asupra sufletului său, fiind bântuit permanent de amintirea desfiguratului Koba.

Este de departe cel mai matur blockbuster al verii dar în același timp unul chibzuit, așezat, meditativ chiar pe alocuri. Serkis este magnific și trilogia își capătă o concluzie firească, organică, neforțată, fără a lăsa loc de interpretări, dar și pavând drumul spre ceea ce știam noi din vechiul Planeta Maimuțelor.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.