Loading...
Assassination (aka. Amsal) (2015)

Assassination (aka. Amsal) (2015)

by Adrian Solomon, septembrie 5, 2017

Recomandare – decent!

Gen: Acțiune, Dramă, Istoric, Spionaj
Regie: Choi Dong-hoon
Distribuție:
Jun Ji-hyun, Lee Jung-jae, Ha Jung-woo
Durată: 2 h. 20 min.
Rating IMDB: 7.3

Despre: Un grup de luptători pentru independența Coreei pun la cale un plan complex de a asasina două ținte considerate importante pentru domnia de teroare a japonezilor. Doar că mai întâi ei trebuie să își dea seama cine încearcă să îi trădeze din interior.

Rant: Assassination este doar un alt exemplu ce ne indică că cinematografia coreeană știe să producă filme de acțiune superbe și pe un buget mult mai mic comparativ cu ce se laudă producțiile similare americane.

Încep cu problema majoră a filmului, și anume faptul că faptul că filmul împrumută accente de naționalism specifice filmelor chinezești ce prezintă acea perioadă de opresie așa cum vor ei. Se știe că Japonia a ocupat mai multe țări din Asia, printre care și părți ale Chinei și ale Coreei. Se mai știe că au comis o mulțime de atrocități în tentativa a își impune autoritatea dar acelea erau în general cazuri aparte. Tocmai de aceea acest ultranaționalism face ca producțiile chinezești de obicei să îi portretizeze într-un mod absolut terifiant pe invadatorii niponi, nelăsând loc îndoială că aceștia ar fi capabili și de ceva bun în viața lor. Practic, la fel cu americanii se folosesc de naziști pentru a avea un dușman în filmele de război sau de ruși – găselnița cea mai ușoară pentru filmele lor de acțiune, așa și aceste țări se folosesc de japonezi pentru a-și înfățișa inamicul. Dar, spre deosebire de producțiile chinezești, în care taberele sunt clar delimitate, aici mai avem și câțiva coreeni ce doresc doar să le meargă lor bine și lupta împotriva semenilor lor.

Ca de obicei, caracterizarea personajelor este foarte clar făcută, acest lucru fiind foarte important filmelor coreene, explicând și durata lor, mereu peste două ore. Personajele principale sunt convingătoare, cu toată că cele secundare suferă uneori, pentru un ochi neantrenat cum este al meu deseori aceștia semănând unul cu altul în învolburarea scenelor de acțiune. Scenele de acțiune sunt foarte bine regizate, având mereu un pas frenetic. Povestea pare supra complicată dar reușește să împletească toate firele narative în mod coerent. Astfel avem atât două grupări de luptă pentru independență, un grup de ucigași oportuniști, niște trădători de țară și neam, un caz de doppelganger, o nuntă pătată cu sânge și mult, mult fum de gloanțe.

O să insist ca lumea să vadă cât mai multe producții asiatice pentru că 1. acestea merită, 2. reprezintă o viziune distinctă față de cinematografia americană și 3. sunt filme foarte bune.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.