Loading...

The Covenant (2023)

by Adrian Solomon, iunie 10, 2023

Recomandare – musai!

Gen: Acțiune, Thriller, Război
Regie: Guy Ritchie
Distribuție: Jake Gyllenhaal, Dar Salim, Antony Starr, Alexander Ludwig, Sean Sagar, Bobby Schofield, Emily Beecham, Jonny Lee Miller
Durată: 2 h. 03 min.
Rating IMDB: 7.5

Despre: În timpul războiului din Afghanistan, un interpret local își riscă viața pentru a salva un sergent american, cărându-l spre siguranță sute de kilometri prin ținut taliban.

Rant: The Covenant este unul dintre cele mai atipice filme regizate de Guy Ritchie, fiind un film care se ia totalmente în serios, decis să prezinte niște fapte reale la origine, drept povești glorioase și oarecum propagandiste de război. Am intrat oficial în era post-Afghanistan, când americanii s-au retras după 20 de ani din acea țară, lăsând în urmă o țară în ruine, cu multe promisiuni neînfăptuite, grabnici să le dea uitării și să le măture sub covorul istoriei. Una dintre acestea privea promisiunea făcută tuturor interpreților locali, angajați de armată iar apoi abandonați la timpul retragerii, fapt care i-a pus direct în țintele talibanilor. Filmul de față prezintă un astfel de caz, în care un interpret local este abandonat de armata americană după ce acesta salvase un sergent de la moarte, în cel mai eroic mod posibil.

John Kinley este un sergent american care conduce o mică unitate, responsabilă pentru găsirea și distrugerea fabricilor de explozibili. În misiunea lor, ei folosesc interpreți locali, iar după ce ultimul moare într-un atac cu bombă, ei iau unul nou, și anume pe Ahmed Abdullah, un individ curios, care pare a fi displăcut de toată lumea cu care a lucrat, dar care pare a fi onorabil și comis cauzei. El are un trecut întunecat și un motiv special pentru care îi urăște pe talibani, dar metodele folosite de acesta fac ca relația dintre el și Kinley să nu fie una dintre cele mai bune. În timpul unui raid asupra unei fabrici, unitatea lor este surprinsă într-o ambuscadă, Ahmed și John fiind singurii care apucă să se salveze. John este rănit grav iar Ahmed ia asupra lui supraviețuirea americanului.

Pasul filmului este deliberat încet la început dar suspansul este întreținut pe mai tot parcursul său. Printre filmele de război apărute recent, The Covenant se distinge prin incriminarea nepăsării Statelor Unite la adresa acelor interpreți care prin simpla lor prezență în tabăra americană au devenit dușmani fățiși regimului taliban. De asemenea este criticată birocrația prin care trebuie să treci pentru a obține viza mult promisă pentru acești oameni curajoși, în cazul nostru, aceștia fiind ilustrați prin Ahmed, jucat excelent de Dar Salim. Cum ziceam, filmul este atipic pentru Guy Ritchie, fiind probabil primul film perceput ca serios, în care nu se fac glume din secundă în secundă, nu avem gangsteri londonezi, nici țigani boxeri, și nici nu are protagoniști fantastici precum Aladin sau Arthur. Un lucru curios pe care l-am resimțit ascultând coloana sonoră, aveam mereu impresia că din secundă în secundă aceasta va tranziționa spre un cover stil muzică clasică a piesei Nothing Else Matters.

Cu toate că nu a fost promovat prin cinematografe, vă recomand să îi dați o șansă în cazul în care îl veți prinde pe vreo platforma de streaming în viitorul apropiat.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.