Loading...
Hell or High Water (2016)

Hell or High Water (2016)

by Adrian Solomon, ianuarie 23, 2017

Recomandare – musai!

Gen: Acțiune, Western, Crime, Thriller
Regie: David Mackenzie
Distribuție: Jeff Bridges, Chris Pine, Ben Foster

Durată: 1 h. 42 min.
Rating IMDB: 7.6

Despre: Toby, un tată divorțat, alături de fratele acestuia, Tanner, fost pușcăriaș, ajung să pună la cale un plan disperat pentru a-și salva ferma din mâna unei bănci. Bătrânul ranger Marcus Hamilton, aflat în pragul pensiei, alături de partenerul acestuia, Antonio, pornesc pe urmele celor doi frați.

Rant: După cum preconizam, acest film ar fi ocupat un loc de cinste în topul filmelor pe anul 2016, dacă l-aș fi văzut la timp. Este un exercițiu sublim de efort minimalist, dus în spinare de 3 actori incredibili. Dacă de lla Ben Foster și Jeff Bridges mă așteptam să facă roluri bune, Chris Pine pot să zic că a fost o surpriză fantastică. Filmul este un neo-western să îi zicem așa, urmărind jafurile celor doi frați și în paralel pe cei doi rangeri care îi urmăresc. Ajungem ca și la filmul Heat, să ținem cu, și să înțelegem ambele tabere, așa că pot zice că sfârșitul a venit ca o surpriză și o gură de aer proaspăt.

De la bun început ni se arată peisajul dezolant al Texasului, faptul că e cald și eternele echipamente de foraj ce populează orizontul acestui stat, lucruri ce vor prevesti povestea ce va urma. La fel și reclamele de la marginea drumului și semnele cu casă de vânzare, sunt subtil folosite pentru a induce ideea de criză economică, lucru cu care se confruntă și cei doi frați. Fără a insista cu expoziții îndelungate, boala filmelor de azi, regizorul presărează aceste elemente și linii scurte de dialog care să îți contureze o idee cu cine sunt personajele, care este backgroundul lor social și rolul lor în narațiune.

După cum ziceam, Chris Pine face un rol excelent, nu cred că l-am mai văzut în vreun film fără să fiu agasat de prezența acestuia. El este fratele cel care vine cu acest plan ingenios, fratele calm și calculat, care a rămas acasă să aibă grijă de mama lui. Ben Foster pe de altă parte, dă perfect în roluri de maniac pus pe distrugere și trăit periculos. În completarea celor doi, vine excelentul, cum altfel, Jeff Bridges, cu un rol de ranger hâtru, pus mereu pe glume care îl au ca țintă pe colegul său, jumătate comanche, jumătate mexican. Acesta se ține scai de cei doi, fiind și singurul care își dă seama de planul fraților.

Filmul meditează și pe dispariția noțiunii de cowboy, noțiune folosită pentru a denumi un mod de viață, mai mult decât o anumită persoană. Lumea avansează, așa cum remarcă Antonio, și nu mai este nevoie de ei în această nouă realitate.

Hell or High Water, sau Fie ce o Fi în traducere liberă, ne arată exact felul de viață adoptat de cei doi frați, și constituie una dintre cele mai bune producții ale anului 2016. Recomandare musai!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.