Loading...
Ender's Game (2013)

Ender’s Game (2013)

by Adrian Solomon, ianuarie 9, 2020

Recomandare – decent!

Gen: S.F., Acțiune
Regie: Gavin Hood
Distribuție:
Harrison Ford, Asa Butterfield, Hailee Steinfeld, Viola Davis, Abigail Breslin, Ben Kingsley
Durată: 1 h. 54 min.
Rating IMDB: 6.6

Despre: Cadetul Andrew Wiggin, zis și Ender, este unul dintre cei mai promițători studenți ai Academiei Militare ai unui Pământ distrus în mare măsură de invazia cruntă a unei specii de extratereștrii numiți Formic. Acesta este promovat la un nivel superior, unde va trebui să își dovedească talentele de strateg militar mai întâi în fața colegilor apoi în fața superiorilor, pentru a putea participa la iminentul război dintre cele două rase.

Rant: Ender’s Game adaptează cartea omonimă, mult superioară din punct de vedere calitativ, scrisă de Orson Scott Card, un maestru al literaturii science-fiction. Distribuția este interesantă, efectele speciale la fel, dar reușește cumva să plictisească pe alocuri, lucru complet invers când vina vorba de carte, pe care am terminat-o pe nerăsuflate.

Povestea lui Andrew Wiggin este captivantă, în special capitolul cu multiplele scenarii de bătălie în gravitație 0, atât de inventiv descrise în carte, de care filmul se folosește sporadic, insistând mai mult pe aspectul de dramă de liceu conferit de academia militară spațială. Poate o fi asta, poate o fi și Harrison Ford care pare mai mereu dezinteresat și plictisit, dar per total simt că a această adaptare a fost un efort futil, și că poate ar fi mult mai bine să fie serializat de către unul dintre platformele mamut care își permit să investească o căruță de bani în actori și efecte speciale. Având în vedere că există vreo 18 volume de cărți care tratează subiectul Ender dar și pe prietenii acestuia, material ar fi suficient pentru o adaptare consistentă și de calitate.

Totuși pentru fanii genului S.F. și în special cei care nu au habar de carte, filmul este foarte interesant, finalul promițând  surpriză imensă la care nu v-ați fi așteptat.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.