Loading...
Attack the Block (2011)

Attack the Block (2011)

by Adrian Solomon, decembrie 2, 2018

Recomandare – decent!

Gen: Acțiune, S.F.
Regie: Joe Cornish
Distribuție:
Jodie Whittaker, John Boyega, Alex Esmail, Franz Drameh, Leeon Jones, Simon Howard, Luke Treadaway, Jumayn Hunter, Nick Frost
Durată: 1 h. 28 min.
Rating IMDB: 6.6

Despre: Un grup de tineri petrec o noapte de coșmar încercând să își apere blocul de o invazie extraterestră.

Rant: De la filmele lui Edgar Wright nu m-am mai îndrăgostit așa de instant de vreun alt titlu, și nu a fost mare surpriza să îi văd numele pe lista producătorilor. Joe Cornish este un frecvent colaborator al acestuia lucrând ca scenarist nu doar alături de Wright cât și de nume grele precum Spielberg sau Jackson. Așa că nu ar trebui să ne surprindă cât de fluid face tranziția pe postul de regizor, reușind din prima să surprindă lumea cu acest film, destul de low-budget.

La prima vedere, premisa filmului pare destul de aiurea, fapt ce m-a determinat pentru câțiva ani buni să nu urmăresc filmul convins că este o prostie. Dar iată, i-am dat o șansă și m-a convins instant că am fost fraier să îl evit atâta vreme. Regizorul bazează povestea pe o întâmplare reală, el fiind însuși victima unui jaf, acestui fapt adăugându-i pe urmă componenta S.F. Astfel, Moses și cu prietenii săi, sunt o gașcă de delicvenți minori, care își fac veacul în jurul unui bloc comunal, construcții gigantice destinate celor mai puțin favorizați. În timpul unui jaf, o creatură ciudată cade din cer lângă ei și îi atacă. Băieții ripostează și află apoi că de fapt sunt în mijlocul unei invazii extraterestre.

Aș zice că pentru ce buget restrâns a avut, Cornish a făcut o treabă minunată cu creaturile, găsind diverse chichițe pentru a păstra elementul horror, din acest punct de vedere filmul având un iz de S.F. marca anii 80. Dar ce umanizează lucrurile sunt chiar gașca noastră de delicvenți. Dacă la început nu ai nici un motiv să ții cu ei, pe parcurs lucrurile se schimbă (nu chiar în toate cazurile), Moses devenind chiar relatable.

Cornish s-a folosit de un grup de tineri actori necunoscuți pentru a reprezenta cât mai bine locația, și anume blocurile comunale. Tinerii folosesc limbajul specific stradal, lucru care mai ca sigur obligă la folosirea subtitrărilor celor nefamiliarizați cu slangul South London.

Ce face filmul diferit oarecum de altele de acest gen, este că te bagă în acțiune din primele minute, oferind astfel o oră jumătate de acțiune non-stop, fiind prea puțin puncte moarte. În plus de asta, Cornish mixează atât elemente de S.F., horror, comedie și acțiune așa de bine, încât nu ai zice că este la debut.

Per total, cu regret pentru întârziere, declar filmul ca fiind musai de vizionat, îndrăznind să îl pun undeva în compania Reservoir Dogs sau District 9 ca filme de debut. Viitorul pare destul de promițător pentru Joe Cornish, cu toate că The Kid Who Would Be King, următorul său proiect, nu pare prea grozav din trailere.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.