Recomandare – decent!
Gen: Biografic, Dramă, Istoric
Regie: Damien Chazelle
Distribuție: Ryan Gosling, Claire Foy, Corey Stoll, Pablo Schreiber, Jason Clarke, Kyle Chandler, Christopher Abbott, Ciarán Hinds
Durată: 2 h. 21 min.
Rating IMDB: 7.3
Despre: Filmul prezintă povestea din spatele legendarului Neil Armstrong, primul om care a pășit pe suprafața Lunii, dar și dramele și necazurile prin care acesta, familia sa și colegii săi au trecut.
Rant: Filmele cu călătorii spațiale au variat în ultima vreme, de la impresionantul Interstellar la claustrofobul Gravity, ambele punând accent pe partea de S.F. Iată că Chazelle, vine și ne pune pe masă un film diferit, un film despre o călătorie spațială care a avut loc și care a fost la fel de spectaculoasă.
Ar trebui totuși să zic că filmul nu este pentru toți, fiind extrem de slow burn, orientat mai mult pe drama lui Neil Armstrong, unul dintre cei mai puțin carismatici eroi americani. Afectat și de pierderea fetiței sale, acesta se dedică complet muncii, cu toate că aceasta este una extrem de grea, ce reușește să îl înstrăineze de familie. Fiți pregătiți pentru scene grele, și poate ”one funeral too many” decât ai fi obișnuit să vezi într-un film. Repet, focusul principal al lui First Man este, așa cum zice și titlul, omul – Neil Armstrong. Aici se face remarcat Ryan Gosling care efectiv cară filmul în spate, fiind perfect în astfel de roluri de om taciturn dar decisiv când o cere situația. Din păcate, chemistry-ul cu Claire Foy nu mi s-a părut prezent, dar poate și din cauza rolurilor interpretate, soții Armstrong, care pe măsură ce trece timpul, se îndepărtează unul de celălalt, el nefiind în stare să treacă peste moartea fiicei lor, iar ea adaptându-se greu la viața nesigură de soție de pilot.
Chazelle își structurează filmul la pas glaciar, analizând fiecare moment important al vieții lui Neil, dar poate stăruind prea mult asupra acestuia în detrimentul excitementului pe care un film ar trebui să îți ofere. Cu toate astea, scenele interesante, cum ar fi un test de altitudine, de gravitație sau altele pe care sincer nu le-am prea înțeles datorită limbajului folosit, sunt toate văzute din prisma lui Neil, fiind mereu claustrofobe și intime dar extrem de intense.
Faptul că Chazelle a decis să nu includă scena plantării steagului american, a stârnit un val aprins de controverse, dar nu trebuie să vă facă să nu vedeți acest film. Sunt convins că acest film va fi multi-nominalizat pentru viitoarele premii Oscar, cel puțin la categoriile de cel mai bun film, regizor și actor în rol principal.
No Comments