Loading...
Free Fire (2016)

Free Fire (2016)

by Adrian Solomon, mai 25, 2017

Recomandare – decent!

Gen: Acțiune, Comedie Neagră
Regie: Ben Wheatley
Distribuție:
Sharlto Copley, Armie Hammer, Brie Larson, Cillian Murphy, Jack Reynor, Babou Ceesay, Enzo Cilenti, Sam Riley, Michael Smiley, Noah Taylor
Durată: 1 h. 31 min.
Rating IMDB: 6.4

Despre: Boston, anii 70. Irlandezii Chris și Frank, au aranjat să cumpere arme de la traficantul Vernon, prin intermediul lui Justine și a lui Ord. Odată ajunși în locația unde urma să se desfășoare afacerea, și anume un depozit părăsit, doi dintre membrii celor două grupuri descoperă că nu se prea simpatizează, și după un schimb încins de replici, cei doi încep să se împuște, lucru ce va duce la o răfuială armată pe cinste.

Rant: La prima vedere, ideea filmului pare stupidă, și parcă au mai fost alte filme cu povești similare. Dar totuși există un ceva care îl separă de restul filmelor de gen, care m-a atras, după trailer, și m-a cucerit, după vizionare. Personajele implicate sunt oameni normali, nu super-oameni care după ce au fost împușcați, își continuă nestingheriți bătălia. Ei trebuie să își încarce arma (totuși asta nu scuză cantitatea imensă de gloanțe trase), trebuie să își tragă sufletul și să caute constant adăpost. Alianțele se schimbă repede când la mijloc stă o servietă plină ochi cu bani, sau o femeie, două idei pentru care s-au purtat războaie mai mari de atât. Ba mai mult, fiecare glonț care își atinge ținta provoacă durere, astfel încât la nici câteva minute după primele rafale, deja se aud peste tot strigăte, gemete și înjurături.

Iată cum Ben Wheatley ne arată că pentru a face un film bun de acțiune, nu este musai nevoie de o tonă de explozii și de efecte speciale ridicole. După dictonul, less is more (puțin e mai mult), Ben ne zice în primele douăzeci de minute, tot ce trebuie să știm despre personajele implicate în această răfuială. Când primele gloanțe încep să zboare, deja știi cine după cine va merge și cine pe cine va proteja. Asta nu înseamnă că nu lipsesc elementele surpriză, sau noi personaje ce sunt atrase în acest joc mortal.

Filmul se simte ca un omagiu adus lui Reservoir Dogs, minus tortura sadică. Și să nu uit, distribuția este fantastică. Strălucesc Cillian Murphy, un terorist IRA pe cât de nemilos, pe atât de timid și uman când vine vorba de a invita o fată la o cină, și Brie Larson, care după rolul din Room a fost catapultată în stratosfera Holywoodului, și care face și aici un rol foarte bun. Totuși filmul este dus în spate de performanța mereu fantasticului Sharlto Copley, în rolul traficantului de arme pervers și extrem de iritant. Mențiune specială i-aș acorda lui Armie Hammer care la rându-i face un rol foarte bun în pielea enigmaticului, carismaticului și extrem de detașatului Ord.

Este unul din cele mai bune filme de acțiune văzute anul acesta și am curajul să prezic că în scurt timp, va ajunge un film cult despre care o să mai vorbim și peste câțiva ani, la fel ca Mad Max, Kingsman sau John Wick.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.