Loading...

I Care a Lot (2020)

by Adrian Solomon, februarie 25, 2021

Recomandare – decent!

Gen: Thriller, Crime, Comedie neagră
Regie: J Blakeson
Distribuție: Rosamund Pike, Peter Dinklage, Eiza González, Chris Messina, Dianne Wiest
Durată: 1 h. 58 min.
Rating IMDB: 6.3

Despre: Marla Grayson trăiește propria variantă a visului american. Ea este o escroacă fără scrupule, care manipulează diverse persoane pentru a prelua custodia pensionarilor neputincioși și a-i trimite în case de pensionari pentru a intra în posesia averilor acestora. Însă totul se va schimba în momentul în care ultima sa victimă se dovedește a fi mai mult decât o bătrânică neajutorată plină de bani.

Rant: De când cu filmul Gone Girl, Rosamund Pike s-a sedimentat în conștiința mea drept una dintre actrițele care reușește mereu să aducă la viață personaje detestabile, și o face cu atâta convingere și cu atâta fler, încât îmi este greu să nu o asociez direct cu aceste personaje și să o detest automat. Și pentru că sunt de părerea că un actor e cu atât mai bun cu cât reușește să te facă să îl urăști mai mult, Rosamund se află în acest moment în selecta companie a celor mai compleți actori de la Hollywood. Și dacă credeați că personajul interpretat în filmul menționat anterior era diabolic, stați să vedeți ce face Marla Grayson.

Aceasta are o afacere profitabilă, care este legală pe hârtie, dar pute a imoralitate. Schema e diabolic de simplă. O doctoriță amică îi pasează cazuri de pacienți singuri, neajutorați, care nu se mai pot întreține singuri (sau pur și simplu alterează hârtiile ca să pară că aceștia sunt în pragul demenței). Un judecător sufletist, care crede că le face acestora un bine, îi pasează în grija Marlei, care se prezintă a doua zi cu actele la domiciliul nefericitului/nefericitei, îi înștiințează că de azi ea este tutorele lor legal, și îi cazează într-o casă de pensionari de lux, unde oameni cu zâmbet fals îi așteaptă. Casa respectivă acționează ca un fel de pușcărie de lux, din ea neputând ieși sau contacta familiile, iar la cele mai mici semne de necooperare, miraculos ei vor avea nevoie de tratamente medicamentoase care de cele mai multe ori îi lasă dependenți sau în stare mult mai rea decât erau la început. După ce se asigură că vaca de muls e bine cazată în ospiciu, Marla și asociații ei îi vând casa și tot ce se află în ea, încasând astfel banii unor oameni care probabil nu ar fi avut nevoie de nici un ajutor.

După un astfel de început, rămâi efectiv siderat de personajul protagonist al acestui film, și te vei bucura când vei auzi că ultima victimă a ei, o bătrână inocentă, cu un fond de pensie uriaș, o adevărată gâscă de aur cum zice Marla, se dovedește a fi de fapt un păianjen veninos, femeia ascunzând un trecut umbrit, din neantul căruia multe tentacule încep să se încolăcească în jurul gâtului antreprenoarei noastre. Te întrebi astfel cine va fi the bad guy în acest film, cine ar putea fi mai josnic decât această satiră ambulantă a tot ce înseamnă capitalism american dus la extrem, un personaj atât de jegos încât vei avea nevoie de o dezinfecție serioasă după ce ai văzut cu ce se ocupă. Și Peter Dinklage livrează un rol destul de intimidant, dar nici cel mai periculos gangster care nu se ferește de a se folosi de crimă și de încălcarea flagrantă a legii, nu îi poate ține lumânarea acestei personificări a lăcomiei, care nici nu clipește în fața prospectului morții. Și acest lucru produce o disonanță extremă când pe parcursul filmului, ea începe să arate sentimente umane de frică, ea care a privit moartea în ochi și a început să râdă. Simt că uneori scenariul nu se ridică la nivelul rolului făcut de Rosamund, dar cu toate astea, ea ne oferă un nou tur de forță, un rol pentru care cu siguranță o vom vedea nominalizată la mai multe premii importante anul acesta.

Filmul mi-a oferit una dintre cele mai mari surprize ale anului 2021, fiind o perlă neașteptată ce a poposit parcă de nicăieri în biblioteca Netflix.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.