Loading...
Iron Man (2008)

Iron Man (2008)

by Adrian Solomon, aprilie 3, 2017

Recomandare – musai!

Gen: MCU, Super-eroi, Acțiune
Regie: Jon Favreau
Distribuție:
Robert Downey Jr., Terrence Howard, Jeff Bridges, Shaun Toub, Gwyneth Paltrow
Durată: 2 h. 06 min.
Rating IMDB: 7.9

Despre: Tony Stark este un geniu miliardar, care se bucură de o viață ferită de probleme. Compania sa, Stark Industries, moștenită de la tatăl său, este o companie ce produce armament pentru armata americană, cu care are un contract destul de mare. Aflat în Afghanistan pentru a prezenta ultima creație, racheta Jericho, el este capturat de membrii unei organizații teroriste numită Cele 10 Inele, și obligat să construiască arme pentru ei. În timpul atacului, Tony a fost rănit serios de un șrapnel care s-a înfipt în imediata apropiere a inimii sale. Singurul lucru ce îl ține în viață este un electromagnet implantat în pieptul său de doctorul Yinsen, împreună cu care încearcă să găsească o cale de scăpare din mâna teroriștilor. El construiește astfel primul prototip de costum Iron Man, cu ajutorul căruia evadează. Reîntors acasă, el anunță că Stark Industries nu vor mai fabrica arme de acum încolo, cu toate că Obadiah Stane, vechiul lui colaborator, crede că acest lucru va ruina compania. În secret Stark își construiește primul costum oficial Iron-Man, identitate pe care și-o asumă.

Rant: Iron Man a fost la vremea lui primit cu destule rezerve de presă și public. Filmele bazate pe benzi desenate, comics, nu aveau încă un succes deosebit, majoritatea fiind dezamăgiri monumentale. Compania Marvel se afla în declin financiar, fiind obligați să își vândă drepturile de filme pentru cele mai recunoscute personaje ale sale, astfel nume celebre ca Spider-Man aterizând în curtea celor de la Sony și franciza X-Men, în curtea celor de la Fox, ca să menționăm doar câteva. În mijlocul acestor necazuri financiare, studiourile Marvel Films recapătă drepturile pentru personajul Iron Man și se pun pe treabă.

În primul rând, filmul este responsabil cu reinventarea lui Robert Downey Jr., un actor de un imens potențial, mereu aflat în centrul scandalurilor din cauza vieții sale tumultuoase. Chiar dacă Tom Cruise, Nic Cage sau alții au fost atașați acestui rol pe parcursul timpului, iată că în cele din urmă acesta ajuns pe cele mai capabile mâini, RDJ făcând rolul vieții sale. Cu greu ne mai putem gândi azi la Tony Stark fără a-l asocia cu acest actor.

În al doilea rând, Iron Man este filmul ce pornește în mod oficial universul cinematic Marvel (MCU). Viziunea lui Kevin Feige, șef al studiourilor Marvel, părea utopică la început. Cred că nimeni nu bănuia unde se va ajunge în doar câțiva ani, ce fenomen urma să pornească acest film. Pe atunci, să vorbești despre un univers cinematic comun era ceva destul de rar. Acuma, oriunde te uiți, toate filmele fac parte din propriul lor univers comun. DC are, Universal începe acuma cu monștrii, Lionsgate au început universul lor comun cu Godzilla și King Kong, și lista devine din ce în ce mai mare. Primii care au făcut-o pe o scară atât de mare, au fost totuși cei de la Marvel.

În al treilea rând, filmul este responsabil pentru popularizarea end-credits, acelor scene de după credite. Când Nick Fury și-a făcut apariția la final, anunțându-l pe Tony Stark de inițiativa Avengers, multă lume deja era plecată din sală. Un lucru așa de scurt, urma să aibă o importanță enormă în stabilirea ideii că Iron Man nu este singur în acea lume, că mai sunt și alții ca el.

Pe scurt, ca importanță, Iron Man este în mod categoric în top. Chiar dacă filmul în sine este unul destul de generic, cu personaj negativ ușor de uitat (marca Marvel aș zice), contribuția sa pentru ceea ce urma să vină este enormă.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.