Loading...
Rogue One: A Star Wars Story (2016)

Rogue One: A Star Wars Story (2016)

by Adrian Solomon, decembrie 17, 2016

Recomandare – musai!

Gen: SF, Acțiune
Regie: Gareth Edwards
Distribuție:
Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Donnie Yen, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk, Riz Ahmed, Jiang Wen, Forest Whitaker
Durată: 2 h. 13 min.
Rating IMDB: 7.8

Despre: Filmul urmărește povestea lui Jyn Erso, fiica unui cercetător numit Galen Erso aflat în slujba Imperiului. El creează pentru aceștia celebra Death Star, o armă de dimensiunile unei luni, o distrugătoare de planete. Alianța rebelă are nevoie de Jyn pentru a ajunge la tatăl ei înainte de finalizarea acestei teribile arme devastatoare. Odată ce acceptă să îi ajute pe aceștia, Jyn împreună cu un echipaj pestriț de personaje, fiecare cu propria motivație, pornesc într-o aventură spațială care îi poartă pe mai multe planete, pentru a fura planurile armei și a le aduce Alianței.

Rant time – spoilers!!!: În sfârșit un film Star Wars care zice tot ce are de zis și nu necesită o trilogie pentru a completa povestea. Plasat între Revenge of the Sith (2005) și A New Hope (1977) filmul reușește să unească cele două trilogii și să lămurească o suită de întrebări ce sâcâiau fanii seriei.

Ne aflăm într-o galaxie dezolată, controlată tot mai mult de Imperiu, cu o Alianța rebelă care pierde din ce în ce mai mult teren. Putem afirma că avem primul film care prezintă cu adevărat războiul dintre cele două tabere, fără jocuri de culise, fără neîncetate dezbateri senatoriale, fără romanțe ascunse sau alte lucruri ce au îndepărtat fanii de trilogia din 2000. În același timp lipsește umorul și situațiile amuzante / drăgălașe aduse de un BB8 sau de un cuplu R2D2 – C3PO, practic elementele cele mai ușor de folosit pentru a momi copii să cumpere produse și jucării. Mutare curajoasă din partea lui Disney care în acest mod ne oferă cel mai serios film din toate cele ce poartă sigla Star Wars. Avem un conflict central puternic și personaje principale bine conturate la care ajungem să ținem mult la final. Până și personajele secundare sunt destul de bine conturate, chiar dacă unele sunt cam lacunar și expeditiv prezentate. Personal mi-ar fi plăcut să aflu mai multe despre duo-ul de luptători Baze / Chirrut, doi prieteni care se alătură cauzei lui Jyn în momentul în care planeta acestora este evaporată.

Poate unul dintre cele mai importante personaje secundare este Galen Erso (Mads Mikkelsen), tatăl lui Jyn, cel responsabil pentru construirea Death Star-ului. Luat de lângă familie când Jyn era mică, acesta a fost forțat să lucreze pentru Imperiu. El este și cel care pornește scânteia de speranță ce va aprinde focul rebeliunii și va face posibilă câștigarea războiului. Cum anume vă întrebați. Ei bine ce a făcut el a fost să saboteze Death Star-ul, să pună acea breșă de securitate ce va fi exploatată de tânărul Luke Skywalker în A New Hope.

Unul dintre aspectele ce mi-a plăcut la film și mi-a sărit în ochi de la bun început a fost faptul că s-a păstrat tehnologia prezentă în seria originală, acele butoane mari și display-uri primitive, grafică 8-bit pentru diferitele interfețe prezente prin locațiile vizitate. Până și clasicele X-Wing și Tie-Fighter sunt prezente precum și originalele crucișătoare imperiale iar acest lucru ne face să ne simțim mai apropiați ca timeline de A New Hope, așa cum de altfel este și cazul. Asta a fost un lucru binevenit mai ales că trilogia din anii 2000, prequel fiind, prezenta o tehnologie mult mai avansată față de ce prezentat în trilogia originală, chit că era plasată cu câțiva zeci de ani înaintea acestuia.

Actorii sunt la înălțime iar așa cum era de așteptat, preferatul meu a fost Donnie Yen cu toate că putea fi un pic mai elaborat. Vorbesc aici din punct de vedere strict personal pentru că sunt un fan înfocat a lui Donnie. Fiecare personaj vine cu povestea lui. Pe Jyn o urmărim cel mai mult pentru că este piesa de rezistență a acestui film iar Felicity Jones face un rol chiar bun. Diego Luna și el oferă căpitanului Cassian Andor mai multe straturi emoționale decât ne-am fi așteptat, interpretând un căpitan rebel care face orice pentru ca misiunea să aibă succes dar pe care îl găsim într-un punct critic al vieții, în el mocnind un conflict între datorie și moralitate. El va găsi catalistul acestui conflict în persoana lui Jyn. Odată cu el, facem cunoștință și cu robotul imperial reprogramat K-2SO (Alan Tudyk – un mod interesant de a trasa o paralelă între celebrul serial Firefly unde era un pilot de navă spațială și acest univers). K-2SO are probabil cele mai hazlii replici, fiind clar comic relief-ul seriei. Apoi pentru a completa echipajul Rogue One, îi mai avem pe pilotul imperial Bohdi Rook (Ryz Ahmed) cel trimis de Galen cu mesajul atât de important și duo-ul Baze Malbus (Jiang Wen) un mercenar rebel și Chirrut Imwe (Donnie Yen) un luptător orb, care crede în Forță – probabil un fost paznic al templului care păzea cristalele kyber, parte importantă a săbiilor laser Jedi.

Scenele de acțiune atât în spațiu cât și pe uscat, în special din finalul filmului, sunt printre cele mai bine realizate din toate filmele SW, partea cu prăbușirea celor crucișătoare fiind poetry in motion. Chiar dacă nu se bate la titlul de cel mai bun film al anului, pentru fanii seriei este un must-see, fiind și un punct bun de intrare în universul SW pentru cei neinițiați.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.