Loading...
Shaft (2019)

Shaft (2019)

by Adrian Solomon, iunie 30, 2019

Recomandare – decent!

Gen: Comedie, Acțiune
Regie: Tim Story
Distribuție:
Samuel L. Jackson, Jessie Usher, Regina Hall, Alexandra Shipp, Richard Roundtree
Durată: 1 h. 51 min.
Rating IMDB: 6.4

Despre: John Shaft Junior, actualmente un agent FBI, caută ajutorul tatălui său înstrăinat, pentru a-l ajuta să investigheze moartea suspectă a prietenului său cel mai bun.

Rant: Am fost surprins să mă trezesc cu Shaft pe Netflix zilele trecute, prilej perfect pentru o vizionare rapidă. De altfel, Shaft era un personaj legendar, unul dintre cele mai important personaje de culoare produs vreodată de Hollywood, un pilon al filmelor de tip blaxpotation, dar și un bărbat al vremurilor respective. De ce zic asta, pentru că timpurile s-au schimbat iremediabil, iar Junior – reprezentatul metrosexualilor moderni, este o caricatură urâtă a societății ridicole din care facem parte. Dar să le luăm pe rând pentru că discuția în jurul acestui film se poate purta pe două planuri, fiecare cât se poate de diferit față de celălalt.

Așadar Shaft – filmul de acțiune, funcționează cât se poate de decent, pentru un film care parcă nu încearcă să se ia în serios. Există un plot banal, suficient de coerent cât să funcționeze și să facă pac pacul să fie logic. Poate este necesară o mică lecție de istorie pentru a surprinde mai bine peisajul. Astfel îl avem pe John Shaft, legendarul detectiv privat de culoare, un adevărat BAMF „bad ass mother …. lover”, căruia toate gagicile îi picau în brațe și toți criminalii fugeau de mama focului din fața sa. Au existat trei filme pare-mi-se, toate prin anii 70. A venit apoi remake-ul lui Singleton, care îl aduce în prim plan pe John Shaft II, aparent nepotul celui din primele filme. În cele din urmă apare și acest nou film a lui Story, care îi reunește pe toți cei trei Shaft, rectificând faza cu nepotul printr-o replică spumoasă dată de Jackson. Încet, încet, filmele din 2000 s-au distanțat de eroul legendar pe care îl știa lumea, actualul John Shaft III fiind o umbră palidă metrosexuală, un milenial get beget. Și așa facem trecerea spre cel de-al doilea Shaft, ghiveciul social în concepția căruia dacă îți exprimi sentimentele, dacă nu ești obsedat de futai și dacă nu înjuri ca la ușa cortului ești considerat homo. În acest Shaft, care consideră bătaia egală pentru ambele sexe, clișeele sunt la locul lor, negrii sunt prompți la a-și abandona copii, la a curvi, a fura și înșela, musulmanii normal că sunt toți teroriști, iar femeile – guralive ca o precupeață sau practicante ale celei mai vechi meserii din lume. Presupun că se vor găsi mulți ofensați de acest film, notele criticilor stau ca mărturie.

Filmul consider că e decent, cu toată că nu reprezintă cel mai bine personajul Shaft, acum tată care și-a abandonat copilul, care curvește cum și când poate. Jackson pare îmbătrânit plus că se simte că nu își prea dă interesul, Jessie Usher nu aduce nimic notabil, Richard Roundtree însă mustind de carismă și furându-le lumina reflectoarelor în cele 15 minute cât apare în film. Regina Hall este extrem de neinspirată în ceea ce face iar Alexandra Shipp dă bine în rol de interes romantic al protagonistului Junior. Există câteva poante extrem de haioase care fac ca filmul să merite vizionat, în special când Jackson se arată nemulțumit de desele comparații care îi sunt făcute cu un alt actor de culoare.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.