Loading...
Sin City (2005)

Sin City (2005)

by Adrian Solomon, iulie 18, 2017

Recomandare – esențial!

Gen: Neo-Noir, Acțiune, Crime
Regie: Frank Miller și,Robert Rodriguez
Distribuție:
Jessica Alba, Benicio del Toro, Brittany Murphy, Clive Owen, Mickey Rourke, Bruce Willis, Elijah Wood, Alexis Bledel, Michael Clarke Duncan, Rosario Dawson, Carla Gugino, Rutger Hauer, Jaime King, Michael Madsen, Nick Stahl, Makenzie Vega
Durată: 2 h. 04 min.
Rating IMDB: 8.0

Despre: Într-un oraș în care crima este la ordinea zilei, există o mână de anti-eroi a căror aventuri sunt povestite în trei povești distincte, fiecare având vagă legătură cu alta atât cât să îți dai seama că sunt toate plasate în aceeași locație.

The Hard Goodbye este povestea unui om care pornește într-o călătorie brutală pentru a răzbuna moartea iubitei sale, eliminând pe toți cei care îi iasă în cale.

The Big Fat Kill observă un om de rând prins în mijlocul unui război între un grup de prostituate și un grup de polițiști corupți.

That Yellow Bastard spune povestea unui ofițer de poliție în vârstă, care încearcă să protejeze o tânără de un maniac grotesc desfigurat.

Rant: Filmul este fără îndoială una din, dacă nu, cea mai bună adaptare a unor benzi desenate făcute vreodată. Robert Rodriguez a lucrat îndeaproape cu creatorul acestor benzi desenate, Frank Miller dar și cu bunul și îndelungatul său partener, Quentin Tarantino, pentru a aduce pe marele ecran, viziunea întunecată a acestui oraș, împreună cu personajele unice care îl populează.

Și ce mai personaje avem. De departe, cel care îți va rămâne în minte va fi Marv, interpretat excepțional de Mickey Rourke. Marv este definiția unui one-man army, care de unul singur reușește să țină piept tuturor celor ce îi vor răul. Nu că ar fi foarte cuminte, Marv a rupt ceva oase în viața lui, dar faptul că cineva îi ucide obiectul pasiuni chiar în patul lor și apoi îl înscenează pe el ca autorul faptei, este un motivator suficient pentru ca acesta să pornească pe drumul răzbunării, indiferent cine și mai ales câți îi stau în cale. Poți fi tu poliția, un criminal straniu, câine sau cel mai influent om din oraș, toți vor avea de dat socoteală lui Marv. La polul opus se află John Hartigan, un polițist dedicat, care încearcă să facă bine când toți cei din jurul său doresc doar să facă rău. El este imaginea polițistului cinstit, unicul după toate aparențele, într-o mare de corupție și murdărie. Nici inima sa destul de fragilă nu îl împiedică să o salveze pe micuța Nancy Callihan din mâinile unui violator și ucigaș de copii în serie, fiul unui senator extrem de influent. Dar acest lucru atrage după sine și o pedeapsă aspră, fiindu-i puse în cârcă și găsit vinovat de diversele crime comise de Junior.

Distribuția este imensă și majoritatea fac roluri interesante chiar și dacă apar pentru câteva momente. Elijah Wood este fantastic în rolul asasinului canibal Kevin, la fel și Rutger Hauer în rolul cardinalului corupt sau Rosario Dawson în rolul de lidera prostituatelor, Gail. Toți găsesc o cale să îți rămână cumva în memorie.

Vizual, filmul nu are pereche. Stilistic și tematic, este definiția cuvântului noir. Filmat în diferite nuanțe de alb și negru, filmul accentuează ocazional cu culori personajele sau obiectele mai importante, lucru ce dă un sentiment de benzi desenate extraordinar, dar și face ca acestea să îți rămână mult și bine întipărite pe retină. Audiența nu este menajată defel, filmul păstrând violența grafică dusă la extrem a materialului sursă.

Filmul reușește să adapteze doar trei din multele povești strânse în paginile seriei de benzi desenate Sin City. Iată că au trecut mai bine de 13 ani de la apariție dar acest film a rămas la fel de bun și actual cu fiecare revizionare, un timeless clasic în lipsa unui termen mai bun.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.