Loading...
Split (2016)

Split (2016)

by Adrian Solomon, februarie 14, 2017

Recomandare – decent!

Gen: Thriller, Psihologic
Regie: M. Night Shyamalan
Distribuție:
James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckley
Durată: 1 h. 57 min.
Rating IMDB: 7.3

Despre: Trei fete sunt răpite din parcarea unui supermarket, Claire, Marcia și neînțeleasa Casey. Ele se trezesc într-o încăpere subterană încuiată, fără ferestre, și fac cunoștință cu răpitorul lor, Dennis. Însă Denis nu este un om obișnuit. Diagnosticat cu 23 de personalități separate, Denis, Patricia, Hedwig și ceilalți fac parte din colectivul de personalități a lui Kevin, un om care a suferit abuzuri grave din partea mamei sale. Doctorița care s-a ocupat de el, doamna Fletcher, crede că Kevin nu este doar un simplu caz de sindrom de identități multiple, el are capacitatea de a-și altera structura chimică a creierului și de a-și personaliza fiecare personalitate în parte, astfel încât fiecare să fie utilă unui anumit set de nevoi, ea văzând acest lucru ca pe o abilitate extraordinară. Totuși fetele încep să perceapă adevărata amenințare în momentul în care intră în discuție apariția iminentă a celei de-a 24-a personalități, intitulată simplu Fiara.

Rant: Wow ce film. De foarte multă vreme M. Night Shyamalan nu a mai făcut un film așa de bun. De ce spun asta? Poate ar trebui să pornesc de la început.

Pentru cine nu știe, sau pentru cei care au uitat, anii ’90 ne aduceau celebrul The Sixth Sense, cu acel copilaș ce avea celebra replică: „I see dead people!”. La scurt timp după acesta, apare și al doilea film de succes din partea lui: „Unbreakable”, și toată lumea îl vedea pe M. Night ca fiind următorul Alfred Hitchcock. Următorul film al acestuia, „Signs” urmă să fie extrem de signifiant pentru viitorul regizorului pentru că aducea în același film, două lucruri complet diferite: o jumătate bună, plină de suspans, continuată cu cealaltă jumătate, destul de slabă, care a tras filmul în jos. De atunci, majoritatea filmelor sale au fost de la slabe la extrem de slabe, totul culminând cu adaptarea îndrăgitului serial animat „Avatar – The Last Airbender”, una din cele mai oribile adaptări din ultima vreme. Absolut nimic nu îi mai ieșea regizorului, care și-a încercat mâna în mai multe tipuri de film, de la acțiune – Avatar, la SF – After Earth și drame / mister – The Village sau Lady in the Lake, sau extrem de insipidul „The Happening”. Criticile negative curgeau de pretutindeni, iar el ajunsese un fel de glumă nereușită a Holywoodului. Dar iată că în 2015, apare primul film primit pozitiv de critici, după o perioadă îndelungată. „The Visit” era văzut de mai mulți ca o tentativă de întoarcere la formă a regizorului. Și în cele din urmă ajungem la „Split”, care, fără urmă de îndoială, ne arată că, da, M. Night Shymalan poate face și filme bune.

Paraziții aveau un vers celebru: „Am dublă personalitate și o dezvolt pe a treia”. Când vine vorba de multiplele personalități, filmul profită la maxim de prestanța incredibilă a lui McAvoy, care, fără mare dificultate, sare de la un personaj la altul, reușind fără efecte speciale, să ne facă să credem în fiecare fațetă a multiplei personalități a lui Kevin. Tipul e incredibil de la început la sfârșit. Cealaltă actriță ce merită remarcată este Anya Taylor-Joy, care vine după un 2016 plin de filme care au propulsat-o în postura de to-go-to girl când vine vorba de filme de groază sau suspans. Tipa a apărut în The Witch și Morgan, iar acuma în Split și se anunță ca fiind un nume de reținut pentru viitor.

Chiar dacă pasul filmului este pe alocuri leneș, totul se intensifică în ultima parte, când Fiara amenință că își face apariția. Există sau nu această a 24-a personalitate, o să vă las să descoperiți voi, dar, și aici ar veni sigla de SPOILER, finalul filmului îl leagă strâns de Unbreakable. Chiar M. Night a confirmat într-un interviu recent că își dorește să facă un „Unbreakable 2”, personajul Kevin fiind inițial conceput ca antagonist pentru personajul lui Bruce Willis.

Nu îmi rămâne decât să vă zic că e un film musai!! și că vă invit la cinema că încă mai rulează. Dacă citiți acest articol peste câteva luni, sigur a apărut deja pe Netflix / torente sau ce altă sursă de informare folosiți așa că luați cu încredere.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.