Loading...
Doctor Strange (2016)

Doctor Strange (2016)

by Adrian Solomon, noiembrie 4, 2016

Recomandare – musai!

Gen: MCU, Super-eroi, Acțiune, Fantezie
Regie: Scott Derrickson
Distribuție:
Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Benedict Wong, Benjamin Bratt, Scott Adkins, Mads Mikkelsen
Durată: 1 h. 55 min.
Rating IMDB: 7.5

Despre: Neurochirurgul Stephen Strange este un geniu al mânuirii bisturiului prin creierele oamenilor doar că pe plan social este un ego-maniac de primă clasă. Mereu superior celorlalți, îți este și greu să crezi că doctoriței Palmer îi pasă de el. Dar pentru că suferă un accident cumplit care îl lasă cu mâinile paradite, el își se trezește în cădere liberă de pe culmile măreției spre valea durerii și a suspinelor. Nemaifiind în stare să mânuiască nici măcar un pix, el începe să caute frenetic diverse metode de refacere. După ce le epuizează pe cele clasice, trece și la sfaturi mai puțin ortodoxe gen, vezi că e unu pe undeva ce te poate vindeca cu puterea sufletului. Ajuns în această situație, dă peste „The Ancient One”, care îl inițiază în tainele magiei. Pe parcurs află de războiul pe care acești vrăjitori îl duc împotriva entităților demonice care vor să invadeze această nenorocită planetă, și normal cea mai mare dintre ele, Dormamu, care abia așteaptă să pună mâna pe pământul nostru.

De ce să mă uit? Iată-ne ajunși la al 14-a film ce poposește în universul cinematic Marvel. Până acuma Marvel a dat dovadă că se pricep să adapteze formula filmelor cu super-eroi, venind cu filme pe cât de diverse pe atât de asemănătoare. Am avut filme de acțiune, filme de răzbunare, filme cu jafuri, filme cu pirați inter spațiali, filme cu toți eroii deodată pe ecran, thrillere de spionaj, filme cu tentă retro, comedii, drame și în curând ni se pregătește și un film cu liceeni (Spider-man – Homecoming). Și de data asta, Marvel au reușit, cu toate că nu s-au abătut nici un pas de la formula deja bine cunoscută, să ne aducă o idee nouă, să prezinte un element nou în universul ăsta deja tot mai populat.

La fel de bine a continuat Marvel să pună actori extraordinari în roluri cheie, Cumberbatch potrivindu-se de minune cu personajul lui Strange. Chiar dacă Tilda Swindon în rol de Ancient One a ridicat destule sprâncene și a stârnit un nou scandal de white-washing (o nouă idioțenie scornită de americani în care se scandalizează când un alb este pus să joace un rol de asiatic sau negru chiar dacă reversul înseamnă emancipare și gândire politically-correct) stimabila s-a descurcat onorabil în acest rol. Există și personajele de comic relief cum ar fi Wong, și aliați puternici, de o moralitate inflexibilă cum ar fi Mordo. Din păcate la capitolul villains iar stăm rău. Nu neapărat că Mads nu s-a achita bine de rol dar e fad și sigur o să uiți de el la fel cum ai uitat și de restul tipilor răi din filmele Marvel de până acuma (dar îl avem pe Loki cu toate că mai avem și speranță că într-o zi o sa fie și altă opțiune în acest sector).

Cu toate că povestea o putem cataloga la capitolul origin stories în care aflăm cine e noul personaj de unde vine el și unde îl încadrăm, nu pot zice că m-a ofensat într-un fel sau altul. Există scene dramatice dar există și nelipsitul umor. Acțiunea e decentă atât cât o avem dar ce va rămâne în memoria colectivă a audienței vor fi cu siguranță efectele speciale. Practic ce au făcut creatorii acestora a fost să se uite la Inception și să multiplice cu 10 tot ce au văzut acolo. Probabil sunt cele mai bune efecte văzute anul ăsta într-un film la cinema. Probabil că ar mai fi multe de spus, dar așteptăm să se mai potolească efectele filmului și poate voi reveni cu mai multe impresii la o eventuală revizionare. Până atunci, Excelsior!!

2 Comments


    • Replay Cancel Replay
    • noiembrie 10, 2016

    Pacat ca-i considerat SF de toata lumea :<

    • Pacat, filmul e chiar foarte bun si daca il iei separat de universul Marvel.

Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.