Recomandare – decent!
Gen: Antologie, Western
Regie: Joel Coen, Ethan Coen
Distribuție: James Franco, Brendan Gleeson, Zoe Kazan, Liam Neeson, Tim Blake Nelson, Tom Waits
Durată: 2 h. 13 min.
Rating IMDB: 7.3
Despre: Un proscris mizantrop. Un spărgător de bănci ghinionist. Un căutător de aur ce respectă natura. Un antreprenor și „afacerea sa”. Doi frați într-o călătorie spre necunoscut. Un grup de oameni ce sporovăiesc într-o caleașcă. Șase ipostaze surprinse în vestul sălbatic.
Rant: Fraților Coen le reușesc de minune westernurile. După adaptarea clasicului True Grit și mult mai modernul No Country for Old Men, cei doi reușesc să mai producă o capodoperă și anume The Ballad of Buster Scruggs. Avem de a face cu șase povești din vestul sălbatic, aparent fără nici o legătura una cu cealaltă. Aparent doar, pentru că toate sunt unite de o temă comună și anume condițiile grele de viață din acea perioadă, dar și acceptarea futilității vieții și a morții. Dacă pot să o facă și prin cântec, cu atât mai bine.
Poveștile nu pot fi mai deosebite una de cealaltă. Dar sunt toate aproape deprimant de triste, fie că vorbim despre enigmaticul mizantrop Buster Scruggs, spaima vestului, un pistolar extrem de neîndemânatic dar de care oamenii tot nu se prea tem datorită aspectului său, fie despre spărgătorul de bănci ghinionist, care face ce face și mereu reușește să ajungă din lac în puț, sau despre antreprenorul ce merge din oraș în oraș cu o jumătate de om, pentru a oferi localnicilor o sursă de divertisment, sau prospectorul bătrân ce ajunge alături de măgărușul său într-un colț de rai, în căutarea unui filon de aur, sau fratele și sora ce pleacă alături de o caravană spre a găsi un nou viitor sau în fine despre cei cinci oameni din caleașcă care pornesc o discuție îndelungată despre condiția umană. Toate poveștile mustesc de supra-realism, fiecare din ele fiind o metaforă la adresa morții.
Distribuția este genială, mai toți actorii fiind spot-on. I-aș remarca totuși pe Tim Blake Nelson în rolul titularului Buster Scruggs, pe James Franco care mă încânte cam pe oriunde apare, Harry Melling în rolul deformului artist Harrison – un Dudley Dursley extrem de familiar dar de nerecunoscut dar și un Tom Waits excepțional și o Zoe Kazan în continuare fermecătoare.
Aș zice că este o revenire la formă pentru Coeni, după dezamăgitorul Hail Caesar! și un motiv suficient de bun pentru a „musai” viziona această producție Netflix.
No Comments