Loading...
The Farewell (2019)

The Farewell (2019)

by Adrian Solomon, decembrie 24, 2019

Recomandare – musai!

Gen: Dramă
Regie: Lulu Wang
Distribuție: Awkwafina, Tzi Ma, Diana Lin, Zhao Shuzhen, Lu Hong, Jiang Yongbo
Durată: 1 h. 40 min.
Rating IMDB: 7.6

Despre: Aflând că draga lor bunică din China suferă de o boală terminală, întreaga familie Wang se reunește sub pretextul unei nunți, pentru a-și lua rămas bun, fiecare în felul lui, de la matroana familiei.

Rant: O dramă de o sensibilitate rară, The Farewell ridică problema cum să îți iei rămas bun de la cei pe care îi iubești, problemă văzută prin filtrul a două civilizații diferite.

Billie Wang (o Awkwafina pe cai mari anul acesta) s-a născut în China dar a plecat odată cu familia ei în căutarea unui trai mai bun în State. Ea încă păstrează o relație strânsă cu bunica ei (Nai-Nai – un termen de afecțiune folosit pentru bunici) cu care vorbește aproape zilnic. Într-o seară ea primește două vești care o zdruncină din temelii. Prima, că bursa pentru care aplica de mai multe luni a fost refuzată, iar a doua, și cea mai răvășitoare, vestea că bunica ei a fost diagnosticată cu cancer terminal la plămâni. Familia decide inițial să o țină în întuneric, decizia luată fiind ca nimeni din familie să nu îi zică nimic bunicii despre boala ei, o tradiție răspândită în țările asiatice. Billie, în ciuda protestelor părinților ei, ajunge și ea în China, unde familia s-a reunit sub scuza unei nunți false a vărului ei primar Hao-Hao, acesta fiind stabilit în Japonia.

Filmul explorează dinamica unei familii, dar se și transformă pe alocuri într-un profund comentariu social, vizând familiile fracturate, mentalitățile estice vs vestice și așa mai departe. Mesajul principal poate fi însă înțeles de toată lumea, și trebuie să mărturisesc că nu odată am fost lăsat aproape în lacrimi de dialogurile personajelor, și mai ales de temerile exprimate de aceștia, temeri cu care suntem și noi atât de familiari. Iar pentru cine a trecut printr-o astfel de dramă, filmul va fi cu atât mai răvășitor.

Awkwafina dovedește că nu este doar o comediantă ci și o actriță capabilă să interpreteze și roluri solicitante, exigente. Cu toate asta, ancora emoțională a filmului este jocul magistral a lui Zhao Shuzhen. Dar acestea nu sunt decât o parte dintr-un ansamblu minunat de actori, scenele cu ei la masă discutând despre China fiind sublime. Cinematografia este impecabilă, fiecare cadru reușind să spună mai multe povești simultane, ceva ce de la Bong Joon-ho încoace nu am mai văzut (un studiu excelent în această direcție poate fi găsit la acest link). Filmul astfel ne dă ocazia să descoperim un nume interesant al cinematografiei moderne, regizoara Lulu Wangfiind deja notat pe lista celor care promit.

Un film despre minciunile necesare ale vieții cum rar am mai avut ocazia să văd, nu face neapărat obiectul atenției unei seri normale, dar sper să găsiți starea necesară pentru a-l putea viziona!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.