Recomandare – decent!
Gen: Comedie
Regie: Jason Woliner
Distribuție: Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova
Durată: 1 h. 35 min.
Rating IMDB: 6.7
Despre: După ce a adus rușine țării, Borat a petrecut ultimii 14 ani într-un lagăr de concentrare dar este reinstalat în funcție și trimis din nou în America pentru a duce un cadou de împăcare vice-premierului Mike Pence.
Rant: Sacha Baron Cohen se întoarce cu un nou film Borat spre surprinderea tuturor. Cu ochii lumii îndreptați spre pandemia COVID-19 sau spre alegerile din America, filmul a fost făcut în secret, producția reușind să se strecoare neobservată până aproape de lansare. Întrebarea pe buzele tuturor a fost cum de a reușit Cohen să se strecoare deghizat ca Borat și să își desfășoare aceleași gaguri ca din primul film, fără a fi acostat de nimeni. Filmul oferă un răspuns elegant, venind chiar gura lui Borat, care recunoaște că a avut probleme în a nu fi recunoscut și hărțuit pe stradă, de aceea a fost nevoit să facă uz de diverse costume, care l-ar face gelos și pe celebrul Inspector Clouseau. Mai mult decât atât, filmul o introduce și pe Tutar – interpretată excelent de necunoscuta Maria Balakova, care a și avut parte de o nominalizare la Oscar pentru acest rol, multe din gaguri învârtindu-se în jurul ei. Odată cu introducerea ei, filmul reușește să cuprindă teme noi, ne-explorate încă, despre feminism, drepturile femeilor, avort și multe altele.
Borat din nou oferă o critică ferventă a unei Americi tot mai departe de imaginea ideală pe care o avea cu câteva secole în urmă, reușind să surprindă pătura de mijloc în toată urâțenia ei. Un lucrător poștal participă fără a schița un gest de repulsie, la un schimb de faxuri prin care se stabilește ca o adolescentă să fie dată drept cadou unei figuri politice. O tipă scrie cu veselie pe o prăjitură mesaje anti-semite iar niște lucrători la o clinică de operație estetică acceptă fără nici o întrebare să facă o operație unei fete care are încă nevoie de acordul parental. Filmul ia o turnură diferită la un moment dat, când Borat ajunge să locuiască cu niște conspiraționiști republicani, o imagine cât se poate de tristă asupra electoratului de rând care îl susținea pe Trump. Aceștia nu doar că au impresia că toți democrații ar trebui maziliți sau în cel mai bun caz băgați la pușcărie pentru trădare de neam, dar îi consideră pe aceștia ca fiind o entitate pe jumate masonică, pe jumătate vampiri, care controlează destinele americanilor de rând. Participarea lui Borat la un meeting electoral unde ajunge pe scenă pentru a cânta ceva inflamator, este acompaniată de uralele mulțimii atunci când sunt prezentate versuri precum – jurnaliștii ar trebui ciopârțiți așa cum procedează Saudiții cu ei, sau că Obama ar trebui injectat cu virusul Wuhan, mulțime care mai apoi le cântă alături de el. Pentru această scenă Cohen a purtat vestă anti glonț iar când lumea a prins de veste că ar fi o glumă, au încercat să ia cu asalt scena, mulți dintre oamenii de acolo având asupra lor propriile arme. Cohen a și declarat că niciodată nu s-a temut pentru viața lui mai mult decât atunci.
Chiar dacă o parte din ceea ce îl făcea pe Borat nou și special s-a mai domolit între timp, Cohen tot a reușit să își facă rolul perfect, cu toate că unele segmente aterizează cam forțat sau fac parte din acel tip de cringe – scene care te fac să te simți inconfortabil – pe care personal nu îl agreez. Aș zice ceva aici și de Rudy Giuliani dar vă las pe voi să descoperiți un personaj pitoresc de grotesc, reprezentat al unei Americi stricate. Cohen a și forțat lansarea filmului înainte de alegerile prezidențiale, incluzând un mesaj prin care îndemna oamenii să iasă la vot.
Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan este probabil cel mai haotic documentar al unui an de pomină, unul pe care ați face bine să îl vizionați (nu sunt încă 100% convins că e musai dar poate că timpul va fi sfetnic bun și mă va contrazice).
P.S.: Un lucru pe care am uitat să îl menționez atât aici cât și în articolul trecut, este faptul că una dintre glumele recurente în ambele filme, care face haz de inabilitatea americanilor de a distinge limbi străine, și anume că atunci când Borat vorbește limba locală, folosește Ebraica, producătorul său folosea armeana, Tutar folosește bulgăreasca iar câțiva din actorii din acest film folosesc româna, practic fiecare actor își vorbește limba natală și toți par a se înțelege unul pe celălalt.
No Comments