Recomandare – musai!
Gen: Horror, Thriller
Regie: Victor Canache
Distribuție: Maia Morgenstern, Marius Bodochi
Durată: 1 h. 23 min.
Rating IMDB: 7.2
Despre: Adaptare a celebrei povești scrisă de Ion Creangă, filmul urmărește o văduvă, mamă a trei copii, care încearcă să își ducă traiul într-o zonă rurală și izolată, și care este obiectul interesului bolnăvicios al unui vecin.
Rant: Am fost profund impresionat de acest film încă de la trailerul văzut anul trecut, pur și simplu pentru că nu cred că mai văzusem românii atacând genul horror. Văzând în cele din urmă filmul pe Netflix, mi-am dat seama cât de propice este povestea lui Creangă în contextul acestui gen, o poveste pe care nu am judecat-o ca fiind atât de întunecată, poate pentru că o auzisem pe când eram mic, iar pe atunci, nu conceptualizam ideea de horror pentru că nu știam că există, spre deosebire de copii de azi care de mici cresc cu filme de groază încât au devenit desensibilizați la ele. Așa că cinste lui Victor Canache care a dus la bun sfârșit o ideea avută în urmă cu mai mulți ani, în care a incorporat-o perfect pe Maia Morgenstern, cea mai bună actriță autohtonă.
Filmul urmează fidel pașii poveștii lui Creangă, așa că dacă ați dat pe la școală sau ați avut vreo interacțiune cu poveștile lui Creangă, ceea ce se petrece în film nu ar trebui să vă surprindă defel. Capra din poveste este o mamă văduvă, care se chinuie să-și crească cei trei copii. Cei mai mari sunt năzdrăvani, mereu puși pe șotii și fărădelegi, cum ar fi incendierea din joacă a hambarului sau constantul bullying aplicat mezinului, singurul care muncește în ograda casei. Un vecin, cumătru al familiei, îi dă târcoale femeii, pe care o consideră pradă singură, mergând pe filozofia din popor că o femeie singură nu poate crește copii sau să se ocupe de o casă fără ajutorul unui bărbat. Se ajunge la vărsarea de sânge anticipată iar văduva parcă se transformă în Vitoria Lipan.
Filmul reușește să surprindă o atmosferă sumbră, apăsătoare, dezolantă, des întâlnită în horrorul psihologic de calitate, primul lucru de care mi-a adus aminte fiind The Witch, horrorul colonialist a lui Robert Eggers. Am putea să zicem că la rădăcină, avem o condamnare a toxicității masculine de care societatea românească este supra-saturată. Tot zic horror dar trebuie să menționez că avem de a face mai mult cu un thriller cu elemente psihologice împrăștiate pe ici pe colo. Interpretat absolut magistral de Maia, cu Bodochi făcând și el un rol memorabil și filmat impecabil, această producție este una cu care ne-am putea oricând mândri în afară, una pe care nu mi-ar fi rușine să o recomand străinilor, ea fiind în același timp o piatră pe temelia noului val de filme românești, care doresc să aducă cât mai mulți oameni în sălile de cinema.
No Comments