Loading...
The Host (aka. Gwoemul) (2006)

The Host (aka. Gwoemul) (2006)

by Adrian Solomon, august 23, 2017

Recomandare – musai!

Gen: Dramă, Horror, Thriller, Monster-movie
Regie: Bong Joon-ho
Distribuție:
Song Kang-ho, Byun Hee-bong, Park Hae-il, Bae Doona, Go Ah-sung
Durată: 2 h. 00 min.
Rating IMDB: 7.1

Despre: Niște oameni de știință americani, nepăsători, aruncă resturi chimice în râul sud-coreean Han iar șase ani mai târziu, în apele râului încep să se producă fenomene ciudate. O familie compusă dintr-un vânzător bătrân, cei trei copii ai acestuia: Nam Joo – campioană națională la tras cu arcul, Nam-il, un alcoolic, fost activist politic și prostănacul Hyun Seo, alături de fetița acestuia, se bucură de o zi însorită pe malul râului Han, unde au și afacerea de familie, o mică gheretă. Chiar dacă aceștia își au propriile lor probleme, când fiica lor este prinsă de un monstru apărut din râu, ei nu se dau de la nimic în lături pentru a o salva.

Rant: Bong Joon-ho este, probabil, cel mai bun regizor sud-coreean, lucru dovedit de acesta în capodoperele Memories of Murder (pe care îl consider unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată) și Madeo. El a mai dovedit că poate lucra și cu distribuții internaționale, în Snowpiercer și recentul Okja, și poate aborda cam orice tip de gen. The Host, considerat de multă lume ca cel mai bun monster-movie făcut vreodată, este o altă dovadă a talentului nemărginit al regizorului.

Filmul de față este în egală măsură un film cu monștrii (indiferent de forma pe care aceștia o poartă), un portret de familie cu accente de comedie și dramă dar și un studiu social și critică socială. Inspirat parțial după un eveniment real similar în care un doctor de la o bază americană din Seoul a deversat cantități mari de formol într-un râu local, filmul ne arată pe soldații americani deseori prea puțin preocupați de siguranța localnicilor, filmul fiind o critică aspra la adresa acestora. Nici birocrații coreeni nu scapă de critici, fiind înfățișați în film ca inepți și nepăsători.

Monstrul a fost la vremea respectivă foarte bine realizat dar parcă efectele speciale nu au îmbătrânit prea frumos sau poate suntem noi prea răsfățați cu efecte speciale care parcă pe zi ce trece se apropie tot mai mult de realism. Cu toate astea, filmul nu încearcă să creeze un mister gen Cloverfield în privința monstrului, unde vai doamne nu îl vedem decât aici și pe acolo și un pic la sfârșit. Nu. Aici aproape din primele secvențe, monstrul își face apariția în toată grozăvia sa și ne arată de ce în stare, fugărind și ronțăind oamenii speriați.

În film îl regăsim pe Song Kang-ho, unul dintre actorii preferați ai regizorului dar și unul dintre cei mai buni actori ai generației sale.

Recomand acest film din toată inima și chiar dacă efectele speciale nu mai sunt la zi, mesajul uman și social va rămâne mereu de actualitate.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.